Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » Search » Search Results » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Showing posts 1 to 20 of 1138 results Stranica (57): [1] 2 3 4 sljedeca » ... zadnja »
Author Post
Thread: Sretan dan drzavnosti BiH
semirizsvemira

Replies: 8
Views: 133

11-25-2017 22:59 Forum: ČESTITKE

citat od Magistar:
Hvala na čestitkama 10.gif

Dodao bih da lijepo je vidjeti da se i oni koji su okrenuli leđa svojoj domovini napustvši je, sjete njenog rođendana.
Pa otisao sam kad su se bivse komunjare i komunisticki drzavni aparat uvalili u novu drzavu . Imao sam tu cast sresti Rahm Predsjednika i najveceg sina BiH , Aliju Izetbegovica , posto je jedan od njegovih tjelohranitelja bio covjek kojeg veoma dobro poznajem. Otisao jesam ali sam i te kako prisutan dole zbog posla , Bogu hvala . I drzava za koju sam se borio je hvala Bogu i dalje u UN i postuju nas gdje god stignem . Cak i u Africi i Aziji . najinteresantnije je da me pitaju , prvo nakon sto se upoznamo , Jesu li Srbi toliki neljudi . Halo. Cak i tamo se zna za njihova djela . Uvijek objasnim koretno a ako bas imam vremena i slusaoc hoce da cuje obbjasnim kratku historiju BiH u nekih 3-5 minuta a inace sam studirao historiju i volim je kao i fiziku

Thread: Heroji Mostara
semirizsvemira

Replies: 21
Views: 3884

11-25-2017 16:12 Forum: LEGENDE MOSTARA

citat od semirizsvemira:
https://www.youtube.com/watch?v=P5Lr4fhjHjY

Thread: Heroji Mostara
semirizsvemira

Replies: 21
Views: 3884

11-25-2017 16:11 Forum: LEGENDE MOSTARA

https://www.youtube.com/watch?v=P5Lr4fhjHjY

Thread: Sretan dan drzavnosti BiH
semirizsvemira

Replies: 8
Views: 133

Sretan dan drzavnosti BiH 11-25-2017 16:10 Forum: ČESTITKE

Svim gradjanima BiH cestitam dan drzavnosti BiH jedne nam i jedine domovine . Zelim samo reci da je jadan onaj ko se rodio u Bih a ne smatra je svojoj domovinom

Thread: Zamjena ili prodaja stana
semirizsvemira

Replies: 42
Views: 723

11-18-2017 12:06 Forum: MALI OGLASI

https://www.realitica.com/hr/listing/1455253. Cuj 2500 km/m2 stan na BB . Joj sto raja mogu lupati to je stvarno nestvarno . U samom centru grada je 2500 maraka ali nov novcat

Thread: Zamjena ili prodaja stana
semirizsvemira

Replies: 42
Views: 723

11-18-2017 12:00 Forum: MALI OGLASI

citat od vjetar:
..haj priznaj da si mu dao jeftinije sto je brat Musliman

..kakvi bolan kestenja ..kvadrat stana u Mostaru u novogradnji se krecu cak i do 2500 po kvadratu a ovi ostali su skoro izasli na 2000 sto opet zavisi od lokacije ..centar dva ,avenija i bjeli brijeg nema istu cjenu ,mada skutori i za te lokacije na bjelom brijegu daju skoro dvije milje
Pa jes , Bijeli brijeg skoro centar grada 19.gif Cuj 2500 maraka u Mostaru novogradnja 21.gif

Thread: Glasajte za slijetanje u Mostar - German Wings
semirizsvemira

Replies: 226
Views: 2061

11-16-2017 00:10 Forum: TAZE IZ MAGAZE

Tuzla je velegrad za Bilund 19.gif

Thread: Zamjena ili prodaja stana
semirizsvemira

Replies: 42
Views: 723

11-16-2017 00:07 Forum: MALI OGLASI

citat od berber:
140 000 iljada maruna !
Kestenja da ali maraka nikad 21.gif 19.gif na Bijelom Brijegu od 62 kvm . Ja u Vogosci jedva prodo arapu od 85 kvm za 150000 eura 18.gif

Thread: Dervish Korkut i komunisticki zlocini
semirizsvemira

Replies: 0
Views: 99

Dervish Korkut i komunisticki zlocini 11-15-2017 23:25 Forum: ISTORIJA / POVIJEST

https://www.radiosarajevo.ba/metromahala...o-hagadu/203642

Oni koji su čitali o sarajevskoj Hagadi i njenom dramatičnom spašavanju, kada su njemačke trupe i ustaška vlast okupirale Sarajevo 1941. godine, znaju za ime Derviša M. Korkuta, kustosa Zemaljskog muzeja u tom multietničkom gradu predratne Jugoslavije. 
Piše: Ivan Ninić u časopisu MOST useljenika iz bivše Jugoslavije u Izrael 
Ante Pavelić je izjavio da njegova nova država mora biti očišćena od Jevreja i Srba. "Ni kamen na kamenu neće ostati od onoga što je njima pripadalo", izjavio je šef Nezavisne Države Hrvatske. U takvoj atmosferi straha i trepeta jedan musliman je našao za shodno da spasi jevrejsku knjigu neprocjenjive kulturološke vrijednosti koja se sudbinski našla u okupiranom bosanskom gradu. 
Korkutovo spašavanje Hagade
O sarajevskoj Hagadi i njenom spašavanju dosta je pisano. Cecil Rot, Eugen Verber, Muhamed Karamehmedović, Svetozar Radojčić, Avram Pinto, Almaz Dautbegović, Ljubinka Petrić, Kemal Bakaršić i drugi, utvrdili su značaj ovog srednjovjekovnog jevrejskog kodeksa i ispričali priču o njenom spašavanju za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ali nedavno, u decembarskom broju New Yorkera, poznatog američkog časopisa, Geraldine Brooks je u iscrpnom tekstu, pod naslovom Book of Exodus, dvostruko spašavanje u ratnom Sarajevu unijela novo svijetlo u tamnu sudbinu Derviša Korkuta i njegove porodice.
Derviš Korkut, rodom iz Travnika, bibliotekar i kustos Zemaljskog muzeja, bio je poznati orijentalista. Studirao je na univerzitetima u Istanbulu i na Sorboni. Objavljivao je tekstove o manjinama u Bosni, Jevrejima (Sarajevski Jevreji u godini 1848, Antisemitizam je stran muslimanima u Bosni i Hercegovini) i Albancima. Bio je gospodin, antifašista, intelektualac. 
Njegov brat Besim, arabista, preveo je Kur'an na bosanski jezik.
Njemačka armija je 16. aprila 1941. okupirala Sarajevo, a početkom sljedeće godine upao je u Zemaljski muzej general Johan Fortner i od direktor, Joze Petrovića, poznatog hrvatskog arheologa, zahtijevao da mu se preda sarajevska Hagada. Ta knjiga je trebalo biti značajan eksponat u praškom Jevrejskom kvartu, gdje je zamišljeno da se skupi sve što je moglo da se opljačka u okupiranoj Evropi i da se napravi turistička atrakcija za arijevske posjetioce, pod naslovom Jevrejski grad, karikaturalni muzej jednog istrijebljenog naroda. Tu zamisao Adolfa Hitlera provodio je Alfred Rozenberg, ministar Istočnih teritorija. Planirano je da zbirka bude osnov nove naučne discipline Judenforschung ohne Juden (Nauka o jevrejstvu bez Jevreja). U nacističkoj estetskoj terminologiji postojali su sprecifični izrazi, kao na primjer sifilistička umjetnost, izraz koji je Rozenberg koristio za ekspresionizam. Nacisti su skupili preko trideset hiljada eksponata za tu skarednu ideju, u kojoj bi sarajevska Hagada bila značajan trofej.
U takvoj atmosferi okupirane Evrope, Derviš Korkut je riješio da, uz saglasnost Joze Petrovića, spasi sarajevsku Hagadu. Sjećao se scene uništavanja svitaka Tore na sarajevskim ulicama, pa je htio da Hagada izbjegne sličnu sudbinu.
Među istraživačima događaja oko skrivanja Hagade postoje razne verzije. Jedni tvrde da su se Petrović i Korkut dogovorili da knjigu sakriju u podrum među ostale knjige. Drugi pretpostavljaju da ju je Korkut eventualno skrivao van Muzeja. U svakom slučaju, Hagada je sačuvana zahvaljujući kustosovoj i direktorovoj odlučnosti i hrabrosti. 
Odluke su bile zajedničke, ali akcija isključivo Korkutova. Kada je general Fortner tražio direktora Petrovića da mu preda čuvenu knjigu, Korkut je, prevodeći riječi svog pretpostavljenog, rekao da je knjigu već odnio jedan njemački oficir. General nije došao u posjed Hagade, ali je za svoje postupke u toku rata osuđen i 1947. godine obješen.
Dobar dio podataka o Korkutu i njegovoj familiji Geraldini Brooks je saopćila supruga kustosovog nećaka Hatima Korkut. Ona danas živi u Arlingtonu u Sjedinjenim Državama. Službenicima Ministarstva za vanjske poslova predaje bosanski jezik. Cijela familija je ponosna na Derviša, njegovo enciklopedijsko obrazovanje i njegovu hrabrost. Objavio je dvije knjige o historiji i ahitekturi Travnika i o svojim sjećanjima (1974). Poticao je iz turske porodice koja se u Bosnu doselila u 16. vijeku.
Hatima Korkut je ispričala da je Derviševa žena Servet imala tek 16 godina kada se udala 1940. godine. Njena albanska porodica iz Kosovske Mitrovice protivila se da se uda za mnogo starijeg čovjeka, ali ona je to ipak učinila. Geraldina Brooks ju je posjetila. Servet je tvrdila da je Derviš donio Hagadu kući. Istog dana je otišao u Visoko, pa na Treskavicu gdje je kod jednog hodže u džamiji sakrio Hagadu, među Kur'anima. Nakon rata je hodža donio Hagadu Dervišu, a ovaj ju je vratio u Muzej. Servet nije znala da imenuje hodžu. Od Dervišove žene je Brooks saznala da njihov sin Munib živi u Parizu, gdje radi kao inženjer. Posjetila ga je da bi doznala još neke detalje o porodici Korkut i spašavanju Hagade. Došla je do jednog potpuno novog i neočekivanog otkrića. 
Korkutovo spašavanje jevrejske djevojčice
U aprilu 1942. godine Derviš je još jednom došao ranije kući iz Muzeja. Poveo je sa sobom jednu djevojku srednjoškolskog uzrasta. Rekao je ženi da je Jevrejka, da se zove Mira Papo i da su joj roditelji odvedeni u logor. Servet ju je odmah prihvatila. Obukli su je kao muslimanku, nazvali Amira i rekli da je Albanka koju su poslali njeni rođaci iz Kosovske Mitrovice da im pomaže u kući. Ona i Mira su se sprijateljile, bile su vršnjakinje. Pošto je u Sarajevu postajalo sve opasnije, Miru su prebacili u Dalmaciju. Kako je prije rata bila u Hašomer Hacairu, kada su se stekli uvjeti, ona se pridružila partizanima.
Robijanje u Zenici
Nakon rata Mira se vratila u Sarajevo. Bila je vjerena za partizanskog oficira Božidara Bakovića. U junu 1946. na ulici je sretne jedna žena i poče moliti da joj pomogne, jer njenom mužu sude kao saradniku okupatora. Mira nije prepoznala u ženi Derviševu suprugu Servet, kod koje se krila za vrijeme rata nekoliko godina ranije. Derviš Korkut, kao što se nije učlanio u fašističke organizacije za vrijeme rata, nije htio da uđe ni u komunističku partiju. Bio je antifašista, ali to nije bilo dovoljno za novi režim pa ga je osudio na višegodišnju robiju koju je izdržavao u Zenici. Mira je uvjeravala Servet da će svjedočiti u korist Derviša, ali se nije pojavila u Sudu. Kasnije je tvrdila da ju je njen vjerenik, budući muž, odgovorio od toga. Rekao je da ona, kao vojno lice, nikako ne smije da se pojavi kao svjedok na politički motiviranom suđenju. Optuženik je i onako unaprijed osuđen i ona mu ne može pomoći.
Bakotić je umro dvije godine nakon toga. Mira je ostala sa dva maloljetna sina, Danielom i Davorom. Nakon demobilizacije, imala je težak period života. Iako ubjeđeni ateista, vremenom se sjetila svojih jevrejskih korijena, slavila je Hanuku i druge praznike. Davor se upoznao s jednim Izraelcem i rezultat prijateljstva je bio da se 1969. odselio u Izrael i nastanio u Kibucu. Majka mu se tri godine kasnije pridružila. 1978. preselili su se u Jerusalem.
Tokom alije bosanskih Jevreja 1992. godine, Mira je naišla na neke novine u kojima je pisano o Dervišu Korkutu, čovjeku koji joj je spasio život. Iz članka je doznala da Korkut nije ubijen, kako je ona mislila, već je godinama robijao u Zenici i umro prirodnom smrću nakon izlaska iz zatvora 1969. godine. Davor je iz tog članka prvi put čuo za ime Derviš Korkut. 

Proglašen pravednikom
Mira Papo odlučila je da napiše svoju životnu priču, kako ju je kustos Zemaljskog muzeja spasio za vrijeme rata i kako je ona propustila da svjedoči u njegovu korist nakon rata. Predala je svoju izjavu pod naslovom Kako me je Derviš efendi Korkut spasio od sigurne smrti. Mira je preminula 1998., godinu dana prije nego što je Korkut proglašen za pravednika među narodima Jad vašema. 
Da je njen muž proglašen za pravednika, Servet Korkut je doznala dok je boravila u Parizu kod svog sina Muniba. Izraelska ambasada dala joj je certifikat o počasti i medalju. Dobila je i izvjesnu mjesečnu pomoć koja se dodjeljuje pravednicima. Servet je ispričala Geraldini da je Mira jednom pozvala u Pariz telefonom u namjeri da joj objasni svoj postupak. Albanka ju je umirivala, rekavši da ne vjeruje da bi njeno svjedočenje izmijenilo tok sudskog procesa. Bilo je onih koji su svjedočili u korist Derviša, ali to ništa nije pomoglo. Derviš Korkut je osuđen na osam godina robije od kojih je odležao šest.
Servet, tada žena narodnog neprijatelja, ostala je bez posla i stana. Otišla je kod svojih u Kosovsku Mitrovicu sa sinom Munibom i kćerkom Abidom.
U to vrijeme u Kosovskoj Mitrovici vladao je meningitis. Abida je oboljela i ubrzo umrla. Munib se sjeća kako je s majkom odlazio u Zenicu jednom nedjeljno da posjete Derviša. Put je trajao dva dana, a posjeta je bila dozvoljena samo pet minuta.
Derviš je pušten iz zatvora, ali građanska prava mu nikada nisu vraćena. Njemu i Serveti rodila se ćerka Lamija 1955. godine. Imala je četrnaest godina kada joj je umro otac. Pamti kako su ljudi govorili o njemu s poštovanjem, da je mnogima pomagao, savjetovao ih. Međutim, nikada nije pomenuo Miru Papo i kako je spasio sigurne smrti, kao što ni Mira nije njega pominjala svojoj djeci. 
Za vrijeme bombardiranja Sarajeva, Lamija je uspjela napustiti grad u konvoju s Jevrejima. Odselila se u Prištinu kod porodice svoga muža Albanca, elektroinženjera. U martu 1999. za vrijeme NATO bombardiranja, Servet je bila u posjeti svojoj kćerci. Lamija i njen muž su danima pokušavali telefonski da se povežu sa rođacima u Parizu i Švedskoj, da im preko veze pribave vizu za neku zemlju. Sve je bilo uzaludno. Uz tešku muku su se dokopali Makedonije, gdje su odsjeli kod rođaka u Kumanovu. Opet su pokušavali telefonski da mole rođake i prijatelje da im pribave dokumenta. U jednom trenutku je Munib došao na ideju da se obrate Jevrejskoj zajednici u Skoplju. Rekao je Lamiji da tamo kaže da je njihov otac jedan od pravednika među narodima, jer je spasio Jevrejku. Nasreću, imala je fotokopiju certifikata od Jad vašema i pokazala ga nadležnima. Skopska Jevrejska zajednica bila je ponosna što može da pomogne u nevolji kćerki jednog pravednika. Za četiri dana su stigli u Tel Aviv. Poslije onog balkanskog užasa mediteransko blještavo sunce učinilo im se nestvarnim.
Druga generacija nastavlja priču
Derviš Korkut, musliman, spasio je Jevrejku Miru, a Lamija, njegova kćerka, muslimanka, bila je presretna kada ih je na aerodromu Ben Gurion dočekao Mirin sin Davor Baković.
Sarajevska Hagada je čudesna knjiga, izuzetak među Hagadama. Ona ne priča samo o Izlasku, Exodusu. Ima i svoj liturgijski dio. Dakle, pored izuzetne estetske vrijednosti ilustracija, posjeduje i moralnu pouku. Tajna njenog puta iz Španije do Sarajeva treba tek da se istraži. Ali ona očigledno ima magični utjecaj na današnja zbivanja u našim balkansko-bliskoistočnim prostorima.
Geraldine Brooks, autorica teksta u New Yorkeru, o sudbini sarajevske Hagade i Dervišu Korkutu, poznata je publicistkinja i autorica historijskih romana. U januaru 2008. godine objavila je knjigu People of the Book, romansiranu historiju sarajevske Hagade u izdanju američke kuće Viking. 

Thread: Obnova Partizanskog
semirizsvemira

Replies: 39
Views: 561

11-12-2017 12:07 Forum: TAZE IZ MAGAZE

Dobro su se sjetili . Samo ne znam gdje su zakazali toliki titovi pioniri i pionirke .

Thread: *** ima li boga ***
semirizsvemira

Replies: 2434
Views: 71402

11-10-2017 20:42 Forum: RELIGIJA, FILOZOFIJA I PSIHOLOGIJA

citat od prowler2:
Ali shto sam prije rekao....kad se religija hoche svjesno uplitati u nauku ....onda nemam nikakvog poshtovanja prema tim ljudima koji to pokushavaju uvuchi u normalan tok razmishljanja a kamoli u normalan razvoj djechijeg uma. Imash religiski chas gdje te uche o dogmama iz knjiga I to je to. Nema mjeshanja sa nauchnim dokazanim vrijednostima I dostignuchima bilo koje vrste. Fakt je fakt. Pricha je pricha. Kapak.
Znas li ti da je svemir i prasak fino objasnjeni u Kuranu prije 1400 i kusur Godina . Znas li ti da je najmanje 30 eminentnih naucnika u svijetu preslo na Islam zbog naucnih dokaza u Quranu 21.gif

Thread: Zamjena ili prodaja stana
semirizsvemira

Replies: 42
Views: 723

11-10-2017 10:43 Forum: MALI OGLASI

Za koliko ga proda ?

Thread: Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
semirizsvemira

Replies: 2160
Views: 55748

11-10-2017 10:27 Forum: SPORT

Pa ja nisam pravi mostarac . Allahovom odredbom sam jedan dio svog zivota proveo u Mostaru i sta je tu sporno . Jedan dio moje sire familije je zivio i zivi u Mostaru . Veliki dio moje familije zivi u Sarajevu a ja vozarim redovno izmedju cetri destinacije . Zahvaljujuci radu i zalaganju , hvala Allahu na tome , mogu lijepo da zivim i zaradim posteno i da imam dosta slobodnog vremena pa mogu da hodam kuda hocu i gdje hocu

Thread: Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
semirizsvemira

Replies: 2160
Views: 55748

11-09-2017 23:31 Forum: SPORT

Ma nije mogo papak sa Romanije doc na Vratnik pa zivit 19.gif

Thread: Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
semirizsvemira

Replies: 2160
Views: 55748

11-09-2017 23:30 Forum: SPORT

citat od Stari Grad:
citat od semirizsvemira:
Mogao sam ali smo mjenjali okolinu (na zalost) tj selili se pa sam odustao posto su u Mostaru mogli igrati super talenti i po direktivi ostali netalenti Doduse na lijevoj strani nije bilo nekih igralishta za igrati a mrsko mi bilo ici na malogradjansku desnu stranu Neretve (cast izuzecima) . To bi bilo isto da iz carsije odem na Ilidzu da treniram 21.gif 19.gif


jebo majtu, ti nisi stvarno normalan čovjek, niti znaš šta je Mostar bio prije rata...

ovo samo ortodoksna budala može napisati, pa i međed iz kokorine je znao da to što ti pričaš
blage veze nema sa životom. na stranu to o direktivama i nedirektivama, to ne dotičem, nego ovo
ostalo što ti napisa..

lijeva obala bila građanska a desna malograđanska, ko si ti da takvu priču širiš, ja znam šta je bila
i desna i lijeva i ko je gdje stanovao, pa se mogu samo i pored svega nasmijati na te takve
tupave seljačke priče.

bjeri nije te nosio hiljadu i jedan đavo, mućni tintarom prije tastature.-
Mozes pricat sta hoces ali ja sam imao tu cast da zivim medju pravim mostarcima i koji su nam pricali ko zivi na Aveniji Rudniku, Belom Bregu 19.gif Podvelesci , Nevesinjci Gachani , zap hercegovci i nesto mostaraca svih nacija . recimo to se nije moglo desiti u sarajevskim starim mahalama ali ko ce tebi to objasniti 21.gif

Thread: Islam-tube
semirizsvemira

Replies: 342
Views: 11281

11-09-2017 23:10 Forum: RELIGIJA, FILOZOFIJA I PSIHOLOGIJA

Cek cek , hoces da kazes da Pezic ima oraha u dzepu . Nemas ti pojma

Thread: Islam-tube
semirizsvemira

Replies: 342
Views: 11281

11-09-2017 22:25 Forum: RELIGIJA, FILOZOFIJA I PSIHOLOGIJA

citat od prowler2:
Svi borci ABIH ...ama bash svi su bili bezprjekorni ???? To mozesh prichati hajvanima a ne meni ni ljudima koji imaju bilo kakvu svijest i koji bijahu u toj Armiji. Kontash ?
Ko je to rekao ? Budale koji su pocinili ratne zlocine nek odleze pa da mi je brat . Ovaj insan Pezic je covjek posebnog ahlaka i taj ne bi napravio neku glupost , nema sanse . A malo po malo svi ga pocinju voljeti. neki dan u Tuzli u salu se nije moglo uci koliko je ljudi doslo da cuje njegov ders ili po nekima vaz

Thread: Mustafa BusuladŽic
semirizsvemira

Replies: 654
Views: 7377

11-09-2017 22:12 Forum: ISTORIJA / POVIJEST

Dao sam ti odgovor . Sigurno si ljubitelj experta za terorizam iz okoline Maglaja . on je pravi Bosnjo 19.gif

Thread: Mustafa BusuladŽic
semirizsvemira

Replies: 654
Views: 7377

11-09-2017 22:00 Forum: ISTORIJA / POVIJEST

“Koja je svjetovna osnova jevrejstva? Praktička potreba, sebičnost. Koji je svjetovni kult Jevreja? Trgovanje. Ko je njegov svjetovni bog? Novac.” Iz perspektive površno informiranih sudionika rasprave o Busuladžiću, ovakav citat bio bi svrstan u antisemitizam, ali to nisu Mustafine riječi, nego Marxove, za kojeg, kao Jevreja po porijeklu, teško da možemo reći da je antisemit.

Thread: Islam-tube
semirizsvemira

Replies: 342
Views: 11281

11-09-2017 21:58 Forum: RELIGIJA, FILOZOFIJA I PSIHOLOGIJA

citat od prowler2:
Jebi ga, U pochetku mislio da je kull glazbeni kritichar....kad ono wehab....e jebi ga. 04.gif
i jos borac ABiH od 15 godine . gdje ce on biti dobar covjek hahahahahahaha 19.gif

Showing posts 1 to 20 of 1138 results Stranica (57): [1] 2 3 4 sljedeca » ... zadnja »