sad sam na googlu nasao nešto....
Eh, recept za tagaru pa recimo da to ide ovako nekako u glinenoj posudi, u narodu i narodnostima poznatoj kao tagara ili tagarica, dinstati crveni luk, jednu glavicu onako srednju, i komade juneceg mesa sa kostima, plecka, prsa, rebra oni malo masniji dijelovi tu dodati malkice mrkve, jednu saku bamije (ako imas al je prvo treba staviti da baci kljuc u vodi) moze i jedan manji mladi patlidzan, 2-3 paprike (potrazi negdje okolo kakvu bastu one male su najljepse), 2-3 fafaronkice da malo ljutne, biber u zrnu, lovorov list, koji cesanj bijelog luka citav, nemoras ga ni guliti, isjeci jos jednu manju glavicu crvenog luka, posoliti i dodati koji fildzan vode da ima safta pa sve to dobro izmjesati i ostaviti paaaaa dok meso ne bude skoro gotovo da se krcka, za to vrijem oguliti 5-6 krompirica i isjeci na reznjeve pa ubaciti pola i malo promjesati ostatak krompira istresti odozgo poklopiti i ostaviti jos 3-4 sata na vrelom pepelu i laganoj vatri i samo po mrvu vode doljevati da ne zagori nakon toga isjeci paradajz na kolutove i nabaciti na krompir staviti malo persuna jos malo doliti vode i za 15 minuta bi trebalo biti gotovo Moras paziti da to sve drzis na laganoj vatri da ti ne pukne posuda jer onda ode sve u vatru a novu tagaricu moras prvo pripremiti tako sto ces u njoj otkuhati malo veci komad loja da glina upije masnocu i taman dok to sve bude gotovo proba se rakija, malo se prebaci koja rijec, zapali cigar i eto tako to
Prijatno !
odma sam znao da je to
___________________________________________________________________ kad ce mostar mama?
|