|
citat od Senad Hadzifejzovic:
behar, ja ti to najobicnije, tavu na kolo i postupi po receptu
te mi egzibicije s plamenom ne padaju na pamet. em mlada, em lijepa, jazuk mi se unakaziti
Haj ne lazi
iako sam, na sebe sam
evo malo on topic, niti volim spamirati nit' ove sto spamiraju
sto se tice tave WOK, najbolji je gusani (eng. cast iron), livano zeljezo, sta li? po meni. promjenila sam dva-tri sve mi bilo zao dati velike pare jer su od gusa najskuplji. moje je iskustvo da se jedino u gusanom za kratko postigne visoka temeratura koja je potrebna za ovakvu pripremu hrane. kazu da ga ne treba ni prati poslije upotrebe samo prebrisati, ja svoj ipak malo plaknem.
|
|
02-11-2007 16:29 |
|
shpica
hrcak
Poruka: 2339
Location: visim sa plafona
|
|
|
02-11-2007 19:32 |
|
shpica
hrcak
Poruka: 2339
Location: visim sa plafona
|
|
najdrazi od azijskih zacina mi je soya sos. ko ne voli puno zacina u hrani (kao ja) onda moze isjeci svo povrce, pomastiti trunkicu wok (prednost kuhanja u wok-u je to sto se ne mora koristiti puno ulja, dovoljna je malecka kasika), okrenuti spaHre' na najjace, proprziti to sve (ja to radim bez tog vaseg plamena, obicno przenje kao u tavi, samo sto je u posebnoj eto tavi - wok) i na kraju kad je skoro gotovo sve to se prelije sa par kasika soya sos-a....mmmm prste polizati. samo treba paziti da se jelo ne presoli jer soya sos je onako malo slan a malo slatkast...samo vise slan.
amrice - bas si nam super ideju dala, danas cemo praviti ovaj tvoj recept (samo bez mesa jer dodje mi po dijeti danas dan u kojem se meso ne jede - UN dijeta):
Volim i ja hranu iz Woka . Moj omiljeni recept (jednostavno a ukusno) :
Napravi se 1 dl pilecegbouillon ( 1 kocka za pilecu supu u 2dj vode i da provre) . Meso je narezano na trake (ja sam probala i telece i pilece, najbolje je sa telecim) .
Prvo se u WOKsu proprzi meso i izvadi se iz WOKsa. U ono ulje u WOKsu dodaju se male mrkvice ili veca mrkva narezana na trake manje. Mrkva se poprzi dok malo ne omeksa. Onda se doda drugo povrce , biza, tikvice(izrezane na kockice), patlidzani , cvjetici karfiola , itd. Ja ubacim i sjemenke suncokreta ili tikve , ponekad onaj malecki kukuruz.Posoliti po zelji i pobiberiti . U to sve dodaj 1dl pileceg bouliona i kad poncne vrijuckat dodaj 50 gr maslaca narezanog na kockice. Promjesaj da se izjednaci i da se maslac samo rastopi a da ostane ono bjelkast. Dodaj u to odma nasjeckan persun i ono poprzeno meso . Odmah sluziti ! PRIJATNO
___________________________________________________________________
|
|
02-11-2007 20:04 |
|
|
|
|
|