Mjehuriæi izazivaju èak i rak |
|
Konzervans E211, koji se nalazi u piæima kao što su Fanta, Pepsi Max, Sprite, Coca-Cola - ima moguænost 'iskljuèivanja' kljuènih dijelova DNA, što dovodi do degenerativnh promjena.
Britanski list Independent on Sunday otkrio je nove èinjenice za zdravstvenu zabrinutost - neka nealkoholna piæa, veæinom gazirana, u sebi imaju konzervanse koji mogu uzrokovati ozbiljna stanièna ošteæenja, prenosi Jutarnji.
Znanstvenik sa sveuèilišta u Sheffieldu otkrio je da konzervans E211 - koji se nalazi u piæima kao što su Fanta, Pepsi Max, Sprite, Coca-Cola... - ima moguænost 'iskljuèivanja' kljuènih dijelova DNA.
E211 može uništiti mitohondrij što može dovesti do degenerativnih promjena i ubrzati starenje
Taj problem, obièno povezan sa starenjem i alkoholizmom, može uzrokovati cirozu jetre i degenerativne bolesti kao što je Parkinson. E211 prirodno postoji u bobièastom voæu, ali se u gazirana piæa dodaje u neprirodno velikim kolièinama kako bi se sprijeèilo njihovo zgušnjavanje.
Osim toga, E211 znanstvenici veæ dulje vrijeme prouèavaju zbog straha da može izazvati rak jer pomiješan s dodatnim C vitaminom u gaziranim piæima razvija jednu kancerogenu supstancu. Profesor molekularne biologije i biotehnologije na sheffieldskom sveuèilištu, Peter Piper, prouèava E211 od 1999. godine i nedavno je otkrio da doslovno može uništiti mitohondrij, stanice koje konzumiraju kisik iz kojega onda crpimo energiju, a èije ošteæenje dovodi do degenerativnih bolesti i pospješuje proces starenja.
Food Standard Agency (FSA), neovisna udruga koja za britansku vladu provodi kontrolu hrane, podržava ogranièeno korištenje E211 u Britaniji. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2000. godine potvrdila svoj savjet da je E211 siguran, ali uz napomenu da su znanstvena istraživanja koja podupiru sigurnost tog konzervansa 'ogranièena'.
Profesor Piper, prenosi Jutarnji, poziva roditelje da dobro razmisle hoæe li djeci omoguæiti da piju gazirana piæa, dok je britanska Udruga proizvoðaèa nealkoholnih piæa priopæila da se pridržavaju procjena britanske vlade o sigurnosti konzervansa u njihovim proizvodima.
E211 Spreèava zgušnjavanje
Iskljuèuje važne dijelove DNK, može uzrokovati Parkinsa i cirozu jetre
E102 Služi za bojanje piæa
Može uzrokovati napadaje astme i tumor štitnjaèe
E110 Služi za bojanje piæa
Popratne pojave su osipi, tumor bubrega, muènina i povraæanje
E407 Služi za pojaèavanje okusa
Nedavno povezan s razvijanjem karcinoma
E104 Služi za bojanje piæa
Upotrebljava se u velikom broju lijekova, ali može uzrokovati dermatitis. Zabranjen je u SAD-u i Norveškoj
___________________________________________________________________
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane HAHAHAHAHA dana 08-03-2010 u 21:06
|