cheri
moder u peMziji
Poruka: 3810
Location: Svizzera
pokretac teme
|
|
SPAGHETTI ALLA PIZZAIOLA: (zovu se tako, jer origano i paradajz zajedno nanose na ukus pizze).
Potrebno:
400 gr špageta
Kašièica usoljenih kapara (tako se zovu na hrvatski, ima ih kupiti i u Mostaru, u teglicama, slala recept, našli ih i dole). Na talijanski su CAPPERI.
Majdonos
Nekolika oguljena paradajza (najbolje èuveni talijanski pomodori pelati, ima i njih i u Mostaru)
350 gr teletine
2 èesme saransaka
Maslinovo ulje
Origano
Malo ljute paprièice
Rendani parmezan
Postupak:
Operite kapare pod vodom i onda ih izgnjeèite. Isjeæi meso na tanke listiæe (malo tanje nego što, recimo, iskidaš škembu). U tavu usuti maslinovo ulje i dodati saransak. Kad saransak poène mijenjati boju, baciti ga. Na ulje staviti iskidano meso, malo propržiti, dodati paradajz isjeckan( pomodori pelati), kuhati ne dugo, miješajuæi povremeno. Dodaj u to kapare, origano, paprièicu, majdonos. Posoliti. Kuhati otprilike pola sata, ako ne i manje, povremeno miješajuæi.
Na skuhane špagete sasuti ovaj sos. Joj, kako je ovo ukusno, ja pojedem po dva tanjira ovoga, evo sam odmah ogladnila. Èini mi se da bih ovo mogla jesti i kad sam najbolesnija.
Zaboravih sliku kapara, pa evo da ispravim grešku. Inaèe ih ima i u Mostaru, u teglicama, zajedno sa krupnom solju.
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane cheri dana 01-28-2010 u 17:05.
|
|
01-28-2010 17:01 |
|
cheri
moder u peMziji
Poruka: 3810
Location: Svizzera
pokretac teme
|
|
Djemka, kad imam namjeru praviti tagliatelle( one što lièe na špagete, samo su široke), onda je napravim. Isto tako kad pravim tortellini, pravim ih. Ili lasagne. Ali sve to kad imam vremena. Ako se nema vremena, ima, sreæom, kupiti kvalitetne tjestenine, friško napravljene.
Što kažeš, odlièna je domaæa tjestenina, puno ukusnija.
|
|
01-28-2010 17:04 |
|
tweetymo
moforaja
Poruka: 3089
Location: dvica kruzno oko hita
|
|
Pošto ima mali milion recepata za špagete, nadam se da æu naæi i nešto što nisam do sad pravila, jer ih obožavam.
Pa, izvolite sa receptima. Ja ih imam dosta, i samo æu stavljati one koje pravim, dakle, ništa što je negdje samo proèitano ili viðeno. Kad imadnem priliku, staviæu sliku i tanjira s mog stola, trebam se samo sjetiti kad napravim da uslikam.
Za ovaj prvi recept nemam moju sliku, èim napravim, staviæu naknadno. Ova što æu postaviti je iz moje knjige recepata za špagete.
Ali ovo pravim rado i obožavam ovaj recept.
Evo ti jedan pa ako ti se svidi super
treba ti
pakovanje gambera ili repova skampi
dva luka
jedna mrkva
so biber vegeta bosiljak origano aleva paprika
majoneza
kiselo vrhnje
pola deci vina bijelog(mada moze i bez njega)
tjestenina ( ja obicno uzmem sarenu al pase i uz spagete)
izdinstaj luk , mrkvu izrendaj na najsitniju rendu i dodaj luku kad postane staklast , kad se mrkva malo reda dodaj gambere ili repove skampi i zacine kad se pocne hvatat za dno kao da ce zagorit dodaj vino i kad ono izlapi par kapi limunovog soka , te dvije do tri supene kasike majoneze i kasiku kiselog vrhnja, u medjuvremenu skuhas tjesteninu i ocjedis te dodas ovome kad se umak zgusne i dobro pomijesas.
ovo se moze jesi i toplo i hladno kao salata a za pripremu ti treba svega pola sata.
nadam se da ce ti se svidjeti
___________________________________________________________________ Hendikepirano dijete nit' je bolesno nit' zarazno. Ono samo traži da bude prihvaæeno u našoj/svojoj zajednici. 97% neæe preuzeti ovu poruku kao status, ako si ti jedna/jedan od 3% preuzet æeš ovu poruku bar na jedan dan !
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane tweetymo dana 01-28-2010 u 17:25.
|
|
01-28-2010 17:18 |
|
cheri
moder u peMziji
Poruka: 3810
Location: Svizzera
pokretac teme
|
|
Klasièni i poznati talijanski recept
ŠPAGETI SA SARANSAKOM, LJUTOM PAPRIÈICOM I MASLINOVIM ULJEM. ( Ovo samo ako ne trebate par dana nigdje izlaziti ). Ne postoji Talijan koji ne zna za ovo jelo, kao i za onu carbonaru gore:
Potrebno:
Špageti
3-4 èesme saransaka
Isjeckana suha paprièica
Maslinovo ulje (pola èaše)
Postupak ne može biti jednostavniji:
Staviti na vatru tavu sa maslinovim uljem i staviti saransak, isjeckan, kao i paprièicu, isto tako isjeckanu. Dobro paziti, jer, ovaj recept je najjednostavniji što postoji, ali je vrlo lako zeznuti sve samo tako što æeš pustiti da saransak koju sekundu duže ostane ili promjeni boju, jer onda postaje gorak, i jelo ne valja. Zato se ne smiješ odmaknuti ni sekunde od tave.
Kad su špageti skuhani, izmiješati i jesti. Izgleda ništa, ali jako popularno jelo, ja ovo obožavam (nisam ja mjerilo, ja špagete volim na sve naèine haha). I, moram dodati, jako zdravo, zbog saransaka i ljute paprièice. Nisu Talijani dzaba narod koji dugo živi.
|
|
01-28-2010 19:17 |
|
tweetymo
moforaja
Poruka: 3089
Location: dvica kruzno oko hita
|
|
evo vidim da dosta radis sa maslinovim uljem pa jedan savjet vise u ovaj moj recept svakako umjesto suncokretovog mozes stavit maslinovo ulje al nemoj pretjerat jer ono se teze veze a i bude prejako ako ga puno stavis i naravno ako mozes nac domace a ne ovo kupovno al naravno i kupovno moze posluziti
a evo ti jos jedan recept onako viise za salatu
koristi se povrce ko za francusku salatu samo se jos doda preprzena panceta ili presana sunka
ispohuje se par komada fileta koje si prije przenja umocila u jaje pa u sesam ,filete isjeces na trakice kad su pohovani i dodas u mjesavinu povrca i tjestenine i prelijes dresinngom od sljedecih sastojaka
dvije kasike, supene naravno,majoneze, pola case jogurta, cajna kasika senfa , limuov sok , so , biber, maslinovo ulje,mjesavine zacinskog bilja za salatu i vegeta.
Vjeruj mi ovo je ljeti super stvar kad su vrucine osvjezavajuce , brzo i jednostavno a energetski ipak dovoljno jako da zamjeni jedan kuvani obrok .
E sad i na ovo imas varijacije znaci mozes stavljat umjesto piletine morske plodove, tunjevinu , jaja, sir sve sto ti na pamet padne , sve je stvar ukusa imaste.
___________________________________________________________________ Hendikepirano dijete nit' je bolesno nit' zarazno. Ono samo traži da bude prihvaæeno u našoj/svojoj zajednici. 97% neæe preuzeti ovu poruku kao status, ako si ti jedna/jedan od 3% preuzet æeš ovu poruku bar na jedan dan !
|
|
01-28-2010 22:56 |
|
|
|
|
|