Historijski prosjek koliko je ljudima trebalo da pripreme hranu. Maltene od pocetka ljudstva do danas. Ovo sam procito u jednoj od Michael Pollanovih knjiga samo se nesjecam u kojoj.
- Prije 30,000 godina i ranije (pecinsko doba) -
Citav dan.
Obicno od kad se probude pa sve do mraka nesto se oko hrane desava. Nema se vremena o cemu drugo razmisljat.
- Prije 9,000 godina -
14 sati.
Nastanak agrikulture. Usteda vremena skoro u pola.
- Prije 200 godina i ranije -
10 sati.
Tezak rad. Obradjivanje njive od jutra do mraka.
- Prije 50 godina -
4 do 6 sati
u kuhinji. Sa izmisljanje kojekakvih kuhinjskih aparata duzina pripreme se opet skratila za pola. U nekim zemljava cak i vise. Obicno zene su kuhale dok su muzevi radili.
- Danas -
15 minuta prosjek.
Mikrovalna i brza hrana. Zamrznuta jela itd...Kuhinja sluzi samo za renoviranje.
- Danas - 15 minuta prosjek. Mikrovalna i brza hrana. Zamrznuta jela itd...Kuhinja sluzi samo za renoviranje.
Jok brate, kakva zamrznuta jela...
zamrznem nesto sto ostane, ali da kupuem zamrznuto, nisam..
Ovo je samo prosjesk. Sto znaci neko jede zamrznuta jela a neko ne. Onda se uzme prosjek vremenski. Ti si jedno od onih sto nejkedu zamrznuta :) Isto ko i ja (ponekad mozda).