Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » TRADICIJE MOSTARA » KUHINJA » Hurmasice » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Stranica (2): « prethodna 1 [2] Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
Dzana Dzana is a Female
ne more meda


Poruka: 23
Location: Canada

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Hurmasice
1/4 kg maslaca + 1 kasika secera
1 cijelo jaje + zumance
1 soljica ulja + 1 soljica pola vode pola soka od limuna
2 kasike pavlake
1/2 praska za pecivo
1/2 kg brasna (pola ostrog)
Umijesiti i ostaviti u frizideru 1 sat.
Oblikovati hurmasice i po zelji filovati orasima
Zaljev:
3 solje secera, 2,5 solje vode, kuhati 5 minuta
(za one koji nemaju fildzana ili soljica 1/4 cupa)

09-02-2009 14:37 Dzana is offline Pregledaj poruke od Dzana Dodaj Dzana u listu prijatelja
dida62
SexNepoznat

Poruka: 1517

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      citat od tvrancic:

        citat od el-tozzinjo:

      moja hurmasica je naljepsa 01.gif

    Mora da ti je neka kupila šejtana hurmašicom!?


A jasta je, zato meni ne da pola 19.gif

09-02-2009 21:19 dida62 is offline Posalji email za dida62 Pregledaj poruke od dida62 Dodaj dida62 u listu prijatelja
ZiZi_ ZiZi_ is a Female
trudim se


Poruka: 225
Location: florida

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Pravila sam hurmasice na mnogo nacina, al ove su mi se najbolje svidjele i najukusnije su mi.

Sastojci
Tijesto
350 g brasna za kolace
250 g maslaca
2 zumanca
4 kasike kiselog mlijeka ili soka od limuna
prasak za pecivo
Preliv
500 g secera
4 dl vode
2-3 koluta limuna


Maslac se pjenasto umuti, i potom mu se doda kiselo mlijeko ili sok od limuna.
Dodamo zumance i mutimo dalje.
Postepeno dodajemo brasno, kome smo predhodno dodali prasak za pecivo.
Kad smo dobili kompaktnu masu, rukama uzimamo komadice, pravimo loptice, spljostimo ih i utisnemo na hrapavu stranu ribeza. Oblik treba da im bude duguljast.
Poredamo ih po plehu (predhodno podmazanom) i pecemo u zagrijanoj pecnici.
Jos vruce hurmasice zalijemo ih ohladjenim prelivom, koji se pripremio: u secer stavimo vodu i kolute limuna i kuhamo ( malo rjedje nego secer za slatko).
Hurmnasice je najbolje sluziti nakon 24 ili cak 48 h poslije pripreme.

09-04-2009 03:19 ZiZi_ is offline Pregledaj poruke od ZiZi_ Dodaj ZiZi_ u listu prijatelja
LISKA S AVENIJE LISKA S AVENIJE is a Male
puter


Poruka: 79
Location: STARMO

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

da mi se najest pravi hurmasica 26.gif 26.gif 26.gif
moj ih je komsija edo prije negoli je otiso u ameriku uvijek pravio kad mu je bio bajram i uvijek bi mi donio 2-3 komada(cicija).
zato bi ja dole otiso pitat solju brasna jer bi me njegova stara odma pozvala unutra i jos 2 stavila na tanjir

___________________________________________________________________
To je moj grad to su moji ljudi


došo toršku u mostar i ufuro se on u ove naše žargone,zajebancije i to..
i sjeda on na staro,dolazi konobar kaže reci brate..kaže škutor daj mi fuka i davo..
i haj donese mu to konobar,prošlo 10-ak minuta pita ga konobar a brate znaš li šta znaèi tipla??..kaže škutor:
i issati boga kako neæu znat to je ono što se u zid meæe'

09-05-2010 14:30 LISKA S AVENIJE is offline Posalji email za LISKA S AVENIJE Pregledaj poruke od LISKA S AVENIJE Dodaj LISKA S AVENIJE u listu prijatelja
Stranica (2): « prethodna 1 [2] nove poruke | aktuelne teme | forum
Postavi novu temu Odgovori
Go to:
preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com