Hurmasice
1/4 kg maslaca + 1 kasika secera
1 cijelo jaje + zumance
1 soljica ulja + 1 soljica pola vode pola soka od limuna
2 kasike pavlake
1/2 praska za pecivo
1/2 kg brasna (pola ostrog)
Umijesiti i ostaviti u frizideru 1 sat.
Oblikovati hurmasice i po zelji filovati orasima
Zaljev:
3 solje secera, 2,5 solje vode, kuhati 5 minuta
(za one koji nemaju fildzana ili soljica 1/4 cupa)
Pravila sam hurmasice na mnogo nacina, al ove su mi se najbolje svidjele i najukusnije su mi.
Sastojci
Tijesto
350 g brasna za kolace
250 g maslaca
2 zumanca
4 kasike kiselog mlijeka ili soka od limuna
prasak za pecivo
Preliv
500 g secera
4 dl vode
2-3 koluta limuna
Maslac se pjenasto umuti, i potom mu se doda kiselo mlijeko ili sok od limuna.
Dodamo zumance i mutimo dalje.
Postepeno dodajemo brasno, kome smo predhodno dodali prasak za pecivo.
Kad smo dobili kompaktnu masu, rukama uzimamo komadice, pravimo loptice, spljostimo ih i utisnemo na hrapavu stranu ribeza. Oblik treba da im bude duguljast.
Poredamo ih po plehu (predhodno podmazanom) i pecemo u zagrijanoj pecnici.
Jos vruce hurmasice zalijemo ih ohladjenim prelivom, koji se pripremio: u secer stavimo vodu i kolute limuna i kuhamo ( malo rjedje nego secer za slatko).
Hurmnasice je najbolje sluziti nakon 24 ili cak 48 h poslije pripreme.
da mi se najest pravi hurmasica
moj ih je komsija edo prije negoli je otiso u ameriku uvijek pravio kad mu je bio bajram i uvijek bi mi donio 2-3 komada(cicija).
zato bi ja dole otiso pitat solju brasna jer bi me njegova stara odma pozvala unutra i jos 2 stavila na tanjir
___________________________________________________________________ To je moj grad to su moji ljudi
došo toršku u mostar i ufuro se on u ove naše žargone,zajebancije i to..
i sjeda on na staro,dolazi konobar kaže reci brate..kaže škutor daj mi fuka i davo..
i haj donese mu to konobar,prošlo 10-ak minuta pita ga konobar a brate znaš li šta znaèi tipla??..kaže škutor:
i issati boga kako neæu znat to je ono što se u zid meæe'