POTREBNO:
6 jabuka
12 žlica mljevenih oraha
6 žlièica šeæera
6 žlièica maslaca ili margarina
6 žlica tuèenog vrhnja
6 žlica mlijeka
višnje ili èokolada za ukras
1/2 l vode
1/2 kg šeæera za sirup
NACIN PRIPREME:
Jabuke ogulite, pažljivo im izdubite sredinu i skuhajte u šeæernom sirupu. Pazite da se ne raskuhaju. Oprezno ih izvadite i pustite da se ohlade. U meðuvremenu zakuhajte mlijeko sa šeæerom, maknite s vatre i umiješajte orahe. U hladnu smjesu dodajte izraðeni maslac. Maslac se može i izostaviti. Punite jabuke, ukrasite ih vrhnjem, višnjama ili èokoladom i poslužite.
Kilo neopranih suhih smokava, kilo i 10 dag secera, po 3 dag kvasca i vinske kiseline te tri litre vode stave se u bocu za kiseljenje krastavaca od najmanje 6 litara te se zaveze tankom krpom. Svaki dan kroz tri tjedna sadrzaj boce se oprezno kuhacom promijesa, a nakon tog vremena vino se procijedi kroz krpu, ulije u boce i zacepi. Boce se drze u uspravnom polozaju.
___________________________________________________________________ Budi na kojoj si
16-20 palacinki
1 teleci mozak
50 g narendanog parmezana
1 glavica sitno nasjeckanog luka
1 kasicica sitno isjeckanog persuna
2 zumanjaka
1 kasika maslaca
so, biber
Ciscenje mozga
Prije ciscenja mozak treba potopiti u hladnu vodu najmanje 2 sata . Ovo se cini da se usirena krv rastvori i da opne omeksa. Mozdanu opnu polagano skinuti. Ovako ociscen mozak se moze opet potopiti ovaj put u mlaku vodu dase vlakna krvi rastvore koja bi tokom kuhanja pomodrila.
Mozak sitno isjeckati.
Proprziti luk na maslacu , dodati persun i mozak i prziti sve zajedno desetak minuta. Skloniti sa vatre, posoliti pobibriti i umjesati zumanke.
Palacinke napraviti po upustvu, staviti na plitki tanjir i drzati na toplom mjestu.
Palacinke premazati mozdanom smesom i uviti u rolnu. Poredati u tanjir i posuti narendanim parmezanom
___________________________________________________________________ Budi na kojoj si