Radi k'o lud: Svi dolaze na pite i æevape kod Bosanca Omera
Omer Okanoviæ (34) otvorio je restoran s jedinstvenim bosanskim specijalitetima prije šest godina. Cafe Pita proglašen je meðu top deset restorana u Houstonu
Ponedjeljak, 09. 12. 2013. u 07:00, zadnja izmjena prije 11 sati i 34 minute Piše: Iva Rebac
Loading ...
24sata Sljedeæa slika
Omer Okanoviæ (34) iz Bosanske Dubice došao je u Ameriku s 20 godina u potrazi za boljim životom. Nakon što je za vrijeme rata izbjegao iz Bosne i s obitelji otišao u Njemaèku, gdje je završio ugostiteljsku školu, nije se htio vratiti u domovinu jer, kaže, tamo nije imao prespektivu. Roditelji su otišli, a on je odluèio prihvatiti poziv svoje roðakinje koja je živjela u Houstonu i poèeti novi život u Americi. Prvih nekoliko godina radio je sve. Bio je konobar, šanker, pomoæni kuhar po hotelima i restoranima.
- Uvijek sam imao cilj, a to je bio otvoriti svoj restoran. I znao sam da æe se to jednoga dana i dogoditi. U glavi sam stvarao jelovnik, obilazio sam lokacije po Houstonu i kad sam našao idelano mjesto trebao mi je partner. I pronašao ga u Slobodanu Mijiæu iz Ilijaša s kojim sam prije radio po nekim restoranima - prièa nam Omer.
U sijeènju 2007. otvorili su restoran s bosanskim specijalitetima pod nazivom Cafe Pita. I nisu požalili. Restoran je odmah postao hit.
- Kod nas dolaze svi. Veæinom Amerikanci koji obožavaju našu kuhinju, ali i Arapi, Pakistanci, Kinezi i naravno ljudi s podruèja Balkana. Cilj je bio gostima ponuditi jednostvanu bosansku kuhinju. Èevape, pljeskavice, pite, sarme, mješano meso, begovu èorbu, musaku, bosanski gulaš, baklave, tufahije, kremšnite, ma sve što se kod nas jede. Kao predjelo nudimo mezu i baš piše na jelovniku 'meza'. S tim da se sve radi po mojim receptima. Ja vodim cijelu kuhinju. Sami radimo kore za pitu, lepinje, domaæi ajvar, kajmak... - govori nam Omer koji je 2010. godine sam preuzeo restoran.
- Proglasili su Cafe Pitu meðu top deset restorana u Houstonu. A u gradu u kojem živi šest milijuna stanovnika postoji sedam i pol tisuæa restorana. To je grad s najviše restorana po broju stanovnika. Nalazimo se u brojnim gradskim turistièkim prospektima. A kako Amerikanci obožavaju cheese cake sjetio sam se da bi mogao povezati istok i zapad i izmislio 'cheese cake baklava'. Donji dio kolaèa je sir, a gornji baklava. I upravo je taj kolaè proglašen najboljim cheese cakeom u Houstonu - ponosan je Omer koji živi sa suprugom Zumrom, koja je inaèe iz Bugojna. Imaju sina Adema (10).
Amerikanci obožavaju njegove èevape i pljeskavice u lepinji, a pite (burek, sirnica, zeljanica i krumpiruša) kaže, prodaju se 'kao lude'. Subotom kao specijalitet nudi janjetinu s ražnja koju posebno vole Azijati.
Restoran na èijim zidovima vise slike Mostara, Sarajeva, Poèitelja, Dubrovnika, stalno je pun. Svaki dan samo za ruèak, koji traje od 11 do 14 sati, kroz Cafe Pitu proðe 150 ljudi. Omer je stoga otvorio još jedan manji restoran s istom ponudom. Njegovo osoblje je multinacionalno.
- Latinosi, Pakistanci, Srbijanci, Albanka koja je zadužena za pite, nekoliko Bosanaca. Svakog ljeta dolaze nam mladi Hrvati koji onda tu rade tri do èetiri mjeseca - istièe Omer, te dodaje da je kljuè njegovog uspjeha jednostavan - dobra hrana i ljubazno osoblje.
OMEROV (GULAŠ
SASTOJCI:
500 grama junetine - govedine od pleæke ili vrata
2 glavice crnog luka
1 èešanj èešnjaka
5 malih gljiva šampinjona (isjeckanog)
zaèini: sol, papar, vegeta,(crvena paprika
1 žlica brašna
1 goveða kocka ili fant
margarin za kuhanje
Priprema :
Prvo sitno isjeckamo luk, izrežemo meso na kockice i u jedan lonac sa debljim dnom stavimo margarin za kuhanje. Kada se istopi i zagrije stavimo luk da se dinsta. Kada je dobro omekšao stavimo crvenu papriku i sve dobro izmiješamo. Zatim dodamo meso i nekoliko minuta sve skupa miješamo. Nakon toga jednu punu žlicu brašna stavimo u sve to uz stalno miješanje oko pet minuta. Tada ulijemo vruæu vodu, zaèine i goveðu kocku.
Kada gulaš provrije smanjimo temperaturu i protisnemo u to èešnjak i gljive. Kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.
Serviranje :
Gulaš na ovakav naèin bude jako ukusan, a luk se jednostavno pretvori u sos. Preporuèam da se servira sa rižom ili dinstanim krumpirom uz malo kajmaka ili vrhnja.
|