Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » TRADICIJE MOSTARA » KUHINJA » Ludo Tjesto » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
PST PST is a Female
samo sto nisam




Poruka: 1156
Location: vazda u kuci

Ludo Tjesto Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Evo jedan recept za one koji nemaju vremena da svaki cas nesto mjese .
Napravite punu kesu tjesta , stavite u frizider i uzimajte po potrebi .
Tjesto moze da stoji u frizideru 10 dana .

MATERIJAL :

1/4 l mlijeka
20 g germe (kvasca)
2-3kasike secera (ako je slano tjesto onda je dovoljna 1 kasika )
1 kasicica soli
2 jogurta
3 jaja
4 kasike ulja
1,5 kg brasna
1 prasak za pecivo

PRIPREMA:
izraditi tjesto, staviti ga u kesu da odstoji u frizideru oko 4 sata .
Od tjesta se prave peksimeti , kiflice (punjene ili prazne ),pica , ustipci , piroske , pogacice ...

Znaci tjesto moze da stoji 10 -ak dana u frizideru i uzimate onoliko koliko vam trenutno treba . Super stvar ako iznenada dodju gosti ili za veceru i dorucak 17.gif

12-01-2006 14:44 PST is offline Homepage of PST Pregledaj poruke od PST Dodaj PST u listu prijatelja
behar behar is a Female
samo sto nisam




Poruka: 1141

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

odlicno PST, bolje vec kupovati zaledjeno lisnato.

___________________________________________________________________

    12-01-2006 15:21 behar is offline Posalji email za behar Pregledaj poruke od behar Dodaj behar u listu prijatelja
    Zadavalica Zadavalica is a Female
    bice nesto od mene




    Poruka: 1632
    Location: s dna kace

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    bome cu da zakalamutim 10.gif

    ___________________________________________________________________
    ...ko ne pamti, iznova prozivljava...

    12-01-2006 15:22 Zadavalica is offline Posalji Email za Zadavalica Pregledaj poruke od Zadavalica Dodaj Zadavalica u listu prijatelja
    nidze veze nidze veze is a Female
    miss foruma '05


    Poruka: 4765
    Location: na stolu

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    ja napravim lisnato pa zaledim( ali samo ako se prevarim pa napravim vise)

    ustavri nikakvo tjesto ne kupujem

    i kad zaledim lisnato bude super ali brate kad ga napravis i odma peces ono za sta je namjenjeno ne mpore se poredit ni scim...ne samo lisnato vec svako


    ali ok ...recept stoji i cini mi se dobar...valjda ja imam vremena pa mi nije tesko i svaki dan ga zakuhat...drugo ste vi zapposleni 04.gif

    ___________________________________________________________________

      Ljudi su, opcenito,
      nalik na pse koji pocnu lajati
      cim izdaleka zacuju
      lajanje drugih pasa.

    12-01-2006 15:33 nidze veze is offline Posalji email za nidze veze Pregledaj poruke od nidze veze Dodaj nidze veze u listu prijatelja
    behar behar is a Female
    samo sto nisam




    Poruka: 1141

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    N.V. koji ti je recept za lisnato?

    Ja sam jednom samo to poksala po nekom francuskom receptu i nikad vise. Bilo je ono ukusno, ali ni nalik na lisnato 19.gif

    ___________________________________________________________________

      12-01-2006 15:43 behar is offline Posalji email za behar Pregledaj poruke od behar Dodaj behar u listu prijatelja
      nidze veze nidze veze is a Female
      miss foruma '05


      Poruka: 4765
      Location: na stolu

      Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      pisala sam ga nedje ..ja to sad od oka radim ..ali nadjem u teci pa ti napisem poslije 10.gif

      ___________________________________________________________________

        Ljudi su, opcenito,
        nalik na pse koji pocnu lajati
        cim izdaleka zacuju
        lajanje drugih pasa.

      12-01-2006 15:47 nidze veze is offline Posalji email za nidze veze Pregledaj poruke od nidze veze Dodaj nidze veze u listu prijatelja
      PST PST is a Female
      samo sto nisam




      Poruka: 1156
      Location: vazda u kuci
      pokretac teme Thread Started by PST

      Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      Nive i ja imam vremena i stalno su mi ruke u tjestu.
      Ponekada mi ,iskrena da budem i dosadi , a narocito kada se moj dragi sjeti u 10 uvece da jeda , a nema kruha 21.gif
      e , onda udri pa sav bjes iskalis na onom tjestu za peksimete ,koji mu naumpadnu u nevakat ,
      ko trudnoj zeni . 17.gif
      A kada imas ovo tjesto u frizideru , samo ulje i peci , jer tjesto se NE SMIJE ZAMRZAVATI
      ono stoji u frizideru i samo kvasa li kvasa , super stvar za zaposlene . 17.gif

      12-01-2006 15:47 PST is offline Homepage of PST Pregledaj poruke od PST Dodaj PST u listu prijatelja
      nidze veze nidze veze is a Female
      miss foruma '05


      Poruka: 4765
      Location: na stolu

      Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      od ovog najvise pravim kiflice
      i ne mogu naci teku pa ti evo vako..od oka

      750 g brasna
      2 jaja
      1 germa
      malo soli
      malo secera
      1 jogurt
      1 casa od jogurta slatkog mlijeka
      1 margarin
      germu,so,secer stavit u mlijeko ( malo toplo ) da naraste,pa sa jogurtom i jajima sasut u brasno i potkuhati kao za kruha i ostavit 1 sat da ostoj,,,( zavisno moze se i vode dodat ali meni rijetko kad voda zatreba ...sve mislim zavisi od brasna)

      e onda podijelit smjesu na 2 djela a margarin na 9 jednakih djelova

      e onda 1 onaj dio podijelit na 4 djela poa svaki rasukat kao za sto tanje pizze


      svaki dio premazat margarinom i nakon minute stavljat jedan na drugi pa ih skupa sukat da dobijes jednu ''jufku ''...to jeste da se sjedine u jednu,,,tako i drugi dio...

      i npr...kad taj prvi dio sjedines...rezes ih na trikutice..filujes po zelji i motas kao kiflice...premazes zumancetom malo po zelji poslolis...samo treba u plehu odstojat jedno 2 sata i peces...dok se pece ono postaje lisnato ..tj..pocinje ucinak onog margarina i lista tijesto...bude drama dobe kiflice

      procedura ali ...mislim vise je ovog cekanja da naraste pa da odstoji bla bla ..nego sto ih je problem napravit

      p.s. zadnji dio margarina je za podmazat pleh 04.gif

      ___________________________________________________________________

        Ljudi su, opcenito,
        nalik na pse koji pocnu lajati
        cim izdaleka zacuju
        lajanje drugih pasa.

      broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane nidze veze dana 12-01-2006 u 16:01.

      12-01-2006 16:00 nidze veze is offline Posalji email za nidze veze Pregledaj poruke od nidze veze Dodaj nidze veze u listu prijatelja
      behar behar is a Female
      samo sto nisam




      Poruka: 1141

      Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      fala N.V, odstampano.

      Francusko lisnato tijesto se pravi bez germe, pokusat cu naci recept.

      ___________________________________________________________________

        12-01-2006 16:05 behar is offline Posalji email za behar Pregledaj poruke od behar Dodaj behar u listu prijatelja
        behar behar is a Female
        samo sto nisam




        Poruka: 1141

        Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

        10 gr sitne soli, 250 g vode (tako pise, g) 500 gr brasna, 375 gr maslaca

        Prosijati brasno, preporucuje se prosijavanje da bi se brasno « prozracilo » ono obogatilo zrakom, navodno tijesto bude bolje.

        Usuti so u 125 g vode, lagano dosipati na to brasno i mijesati brzo, da ne dodje do stvaranja one meckavosti ili kako ovdje kazu da ne bude gumeno tijesto. Dodavati ostatak vode i mijesati , uraditi lijepotijesto i ostaviti da se odmori 15 min u frizideru, zamotano u film, da bi se izbjeglo stvaranje korice.

        Izvaditi tijesto, razvuci oklagijom na 25cm X 30cm , debljine 2cm, dodati maslac i sad ono razvlacenje i “gonjanje” ne da mi se ni citati ...tako 2x.

        Tijesto se razvlaci 4x po 2 “okretaja” izmedju svakog razvlacenja ide 15 min u frizider.

        Stvarno je naporno i komplikovano.

        Evo link na francuskom, u slikama je izrada tijesta.

          http://www.supertoinette.com/recettes/pate_feuilletee_to.htm


        Ukusno, nema sta, ali dosta zahtjevno.

        ___________________________________________________________________

          12-01-2006 16:23 behar is offline Posalji email za behar Pregledaj poruke od behar Dodaj behar u listu prijatelja
          PST PST is a Female
          samo sto nisam




          Poruka: 1156
          Location: vazda u kuci
          pokretac teme Thread Started by PST

          Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

          Ti imash odlicnih ideja , pa mozes svasta da probas i kombinujes ,
          samo pazi kada otvoris frizider da ti tjesto ne iskipi , jer ono stalno kvasa ,
          do ujutro naraste hrpa , nikada da ga potrosis.
          Sto ga vise upotrebljavam , njega opet sve vise i vise . 10.gif

          12-01-2006 19:44 PST is offline Homepage of PST Pregledaj poruke od PST Dodaj PST u listu prijatelja
          behar behar is a Female
          samo sto nisam




          Poruka: 1141

          Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

          Samo da prEjavim, tijesto je za cistu desetku, hvala PST 10.gif

          Peksimeti su se prvi probali, po zelji dragog 17.gif

          N.V. recept je skoro isti, ovaj tvoj i od PST, tako da cu u polovinu tijesta dodati margarin i pokusati to tvoje lisnato.

          Djemila, de , kad ti bude zgodno, dobaci i ti svoj recept, pa valjda cu nesto uspjeti "izlistati" 01.gif

          ___________________________________________________________________

            12-02-2006 18:56 behar is offline Posalji email za behar Pregledaj poruke od behar Dodaj behar u listu prijatelja
            PST PST is a Female
            samo sto nisam




            Poruka: 1156
            Location: vazda u kuci
            pokretac teme Thread Started by PST

            Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

            rekla sam da recept ne moze da ne uspije 10.gif

            a ogromna prednost , sto moze da se cuva u frizideru i uzima po potrebi 17.gif

            bravo beharu 10.gif

            12-03-2006 18:36 PST is offline Homepage of PST Pregledaj poruke od PST Dodaj PST u listu prijatelja
            behar behar is a Female
            samo sto nisam




            Poruka: 1141

            Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                citat od PST:



              a ogromna prednost , sto moze da se cuva u frizideru i uzima po potrebi 17.gif




            kakva potreba, wee - kend se potrefio, sve pojeli 02.gif

            peksimeti, slane kiflice, slatke kiflice i od polovine tijesta napravim ovo lisnato od NV - od pola lisnatog napravim ruzice s orasima, zalijem ih dobrim zaljevom, ma ko baklava je to 10.gif

            od ostatka kcerka napravila neki kolac s vocem.


            Ovo je odlicno za one koji ne kupuju svaki dan hljeb.

            ne znam kako je tamo gdje ste vi, ali ova moja jedna je engleskoj i kaze bas se hljeba pozeli, kaze u restoranu dobijes rucak bez hljeba 14.gif , ja ne znam, nisam bila, posto cula - poto prodala 12.gif E poslala sam joj ovaj recept, da se malo pocasti 10.gif

            ___________________________________________________________________

              12-03-2006 22:13 behar is offline Posalji email za behar Pregledaj poruke od behar Dodaj behar u listu prijatelja
              nove poruke | aktuelne teme | forum
              Postavi novu temu Odgovori
              Go to:
              preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com