|
|
PST
samo sto nisam
Poruka: 1156
Location: vazda u kuci
pokretac teme
|
|
|
12-01-2006 15:47 |
|
nidze veze
miss foruma '05
Poruka: 4765
Location: na stolu
|
|
od ovog najvise pravim kiflice
i ne mogu naci teku pa ti evo vako..od oka
750 g brasna
2 jaja
1 germa
malo soli
malo secera
1 jogurt
1 casa od jogurta slatkog mlijeka
1 margarin
germu,so,secer stavit u mlijeko ( malo toplo ) da naraste,pa sa jogurtom i jajima sasut u brasno i potkuhati kao za kruha i ostavit 1 sat da ostoj,,,( zavisno moze se i vode dodat ali meni rijetko kad voda zatreba ...sve mislim zavisi od brasna)
e onda podijelit smjesu na 2 djela a margarin na 9 jednakih djelova
e onda 1 onaj dio podijelit na 4 djela poa svaki rasukat kao za sto tanje pizze
svaki dio premazat margarinom i nakon minute stavljat jedan na drugi pa ih skupa sukat da dobijes jednu ''jufku ''...to jeste da se sjedine u jednu,,,tako i drugi dio...
i npr...kad taj prvi dio sjedines...rezes ih na trikutice..filujes po zelji i motas kao kiflice...premazes zumancetom malo po zelji poslolis...samo treba u plehu odstojat jedno 2 sata i peces...dok se pece ono postaje lisnato ..tj..pocinje ucinak onog margarina i lista tijesto...bude drama dobe kiflice
procedura ali ...mislim vise je ovog cekanja da naraste pa da odstoji bla bla ..nego sto ih je problem napravit
p.s. zadnji dio margarina je za podmazat pleh
___________________________________________________________________
Ljudi su, opcenito,
nalik na pse koji pocnu lajati
cim izdaleka zacuju
lajanje drugih pasa.
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane nidze veze dana 12-01-2006 u 16:01.
|
|
12-01-2006 16:00 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
|
|
10 gr sitne soli, 250 g vode (tako pise, g) 500 gr brasna, 375 gr maslaca
Prosijati brasno, preporucuje se prosijavanje da bi se brasno « prozracilo » ono obogatilo zrakom, navodno tijesto bude bolje.
Usuti so u 125 g vode, lagano dosipati na to brasno i mijesati brzo, da ne dodje do stvaranja one meckavosti ili kako ovdje kazu da ne bude gumeno tijesto. Dodavati ostatak vode i mijesati , uraditi lijepotijesto i ostaviti da se odmori 15 min u frizideru, zamotano u film, da bi se izbjeglo stvaranje korice.
Izvaditi tijesto, razvuci oklagijom na 25cm X 30cm , debljine 2cm, dodati maslac i sad ono razvlacenje i “gonjanje” ne da mi se ni citati ...tako 2x.
Tijesto se razvlaci 4x po 2 “okretaja” izmedju svakog razvlacenja ide 15 min u frizider.
Stvarno je naporno i komplikovano.
Evo link na francuskom, u slikama je izrada tijesta.
http://www.supertoinette.com/recettes/pate_feuilletee_to.htm
Ukusno, nema sta, ali dosta zahtjevno.
___________________________________________________________________
|
|
12-01-2006 16:23 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
|
|
|
12-02-2006 18:56 |
|
PST
samo sto nisam
Poruka: 1156
Location: vazda u kuci
pokretac teme
|
|
|
12-03-2006 18:36 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
|
|
a ogromna prednost , sto moze da se cuva u frizideru i uzima po potrebi
kakva potreba, wee - kend se potrefio, sve pojeli
peksimeti, slane kiflice, slatke kiflice i od polovine tijesta napravim ovo lisnato od NV - od pola lisnatog napravim ruzice s orasima, zalijem ih dobrim zaljevom, ma ko baklava je to
od ostatka kcerka napravila neki kolac s vocem.
Ovo je odlicno za one koji ne kupuju svaki dan hljeb.
ne znam kako je tamo gdje ste vi, ali ova moja jedna je engleskoj i kaze bas se hljeba pozeli, kaze u restoranu dobijes rucak bez hljeba , ja ne znam, nisam bila, posto cula - poto prodala E poslala sam joj ovaj recept, da se malo pocasti
___________________________________________________________________
|
|
12-03-2006 22:13 |
|
|
|
|
|