|
|
obrisana
Gost
|
|
|
04-16-2003 14:36 |
|
Maks
ZVER
Poruka: 202
Location: Sverige
|
|
mi ti u kuhinji imamo suhih i svjezih zacinskih trava u saksijicama
kopar, komorac, majcina dusica, nana, i jos nekih kojim ne znam naziv na nasem jer ih nismo ni imali dole
a na policama bocice sa suhim zacinima, jer ih puno koristimo
u pirjane, gulase, ribe, soseve, hljeb, dresinge
pravo nam je uzivanje zajedno praviti jelo, pa kad zamirise
ne bi izlazio iz kuhinje, koju smo sredili kao malu konobu
|
|
04-17-2003 00:20 |
|
Sona
gusterica
Poruka: 80
|
|
ihiiiiiiiiiiiiiii... tema za 5 PLUS
Naravno, vegeta, to ni ne treba naglasavati.
Bijeli luk, persin, ruzmarin, bosiljak, crvena paprika, od onih koje pamtim od djetinjstva.
Cimet obozavam. Origano, ko je vidio pizzu bez njega
Najdraze otkrice - djumbir ili djindjer. Fantasticna aroma, ide u slana i slatka jela, moze caj od njega, samo treba paziti s doziranjem.
Zatim: korijander, kim (kumin), chilli paprike, kajenski biber, muskatni orascic, vlasac; od indijskih curry, turmeric i garam masala, i obavezno "herbs d'provence". Mljac
|
|
05-01-2003 23:59 |
|
obrisana
Gost
|
|
Aromaticni svitci cimeta dobivaju se iz kore cimetovog drveta.
Mljeveni cimet upotrebljvamo kod pripreme kolaca.
Cijelim svitcima zacinjavaju se umaci, kompoti, kuhano vino , punc.
Naravno, svitci se izvade prije posluzivanja.
|
|
08-22-2003 08:35 |
|
obrisana
Gost
|
|
Karanfilici-klincici, imaju jaku aromu i vrlo su pikantni.
Cijeloviti daju aromu pecenom mesu, pastetama, konzerviranom vocu, cvekli, raguu.
Mljeveni je sastavni dio mjesanih zacina i koristi se za medenjake i vocne kolace.
|
|
08-22-2003 08:40 |
|
obrisana
Gost
|
|
Korijen jedne vrste trstike u jugoistocnoj Aziji .
Stavlja se i u pikantnija jela i u slatka.
Moze se koristiti svjez ili suh, mljeven.
Dzumbir je vrlo ljut i stavlja se u minimalnim kolicinama u kolace.
Kandirani dzumbir idealan je za ukrasavanje kolaca i keksa.
|
|
08-22-2003 08:55 |
|
obrisana
Gost
|
|
Kao zacin koriste se sjemenke ploda jedne biljke iz porodice dzumbira.
Slatkoljutog je okusa i dodaje se pikantnim jelima kao i slatkim.
Gotovo je nezamjenjljiv sastojak svih kolaca i poslastica.
|
|
08-22-2003 09:14 |
|
nidze veze
miss foruma '05
Poruka: 4765
Location: na stolu
|
|
|
06-01-2006 15:07 |
|
|
|
|
|