Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
|
|
|
12-05-2008 13:10 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
|
|
Sogan dolma
Potrebno:
1 kg veæih glavica luka
40 dkg miješanog mljevenog mesa
10 dkg riže, 5 dkg mrkve
2 dl povlake
biber, limun, crvena paprika ,so
Priprema:
Oèistite luk zasjecite svaku glavicu pri vrhu. Kuhajte nekoliko minuta.Ocjedite ga i stavite da se ohladi. U meðuvremenu pripremite nadjev. Mesu dodajte isjeckanu mrkvu, rižu, so i biber. Izmješajte i punite luk. Prvi sloj luka bacite, srednji koristite kao podlogu, a ostalo punite. Gotove sogane , složite, pospite paprikom, kuhajte prvo na jakoj a kasnije na slabijoj vatri dok ne riza lijepo ne omekša.Servirajte uz dodatak pavlake ili malo limonovog soka .Prijatno !!!
Ovo je nesto sto sam ja nasla
___________________________________________________________________ Ne postoji beskraj koji ja ne mogu prosiriti,ne postoji zelja u kojoj ti ne zivis,ne postoji dubina veca od moje ljubavi niti ja postojim bez tebe najdrazi Volim te
|
|
12-05-2008 13:18 |
|
bosonoga
lela
Poruka: 2804
Location: daleka polja
pokretac teme
|
|
|
12-05-2008 13:18 |
|
sany
seka
Poruka: 673
Location: njemacka
|
|
Boso imas iciju sa pogacom i sa jufkom.Meni licno pase ona sa jufkom ali je sa pogacom ono bas po starinski.Ja pravim tako sto rasucem jufku,pocinim je uljem,ne previse,zarolam,pecem.Skuham dobro masnu kokos,sa povrcem kao za supu,meso odvojim,supu procjedim i u njoj skuham rizu.Ispeceno tjesto iskidam rukama,pa u jedan dublji oval ili vatrostalnu posudu slazem red tijesta,red na sitno iskidanog mesa,pa to zalijem onom juhom i rizom.I sve tako dok imam ,,materijala,,Pravi se icija i sa jagnjetinom ali ja to nisam nikad jela niti to volim.
___________________________________________________________________ Bogat si tek kad imas nesto sto nikada ne mozes kupiti novcem.....
|
|
12-05-2008 13:25 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
|
|
|
12-05-2008 13:32 |
|
kaokakao
raja
Poruka: 1583
Location: A11-A@
|
|
Sogan dolma
Potrebno:
1 kg veæih glavica luka
40 dkg miješanog mljevenog mesa
10 dkg riže, 5 dkg mrkve
2 dl povlake
biber, limun, crvena paprika ,so
Priprema:
Oèistite luk zasjecite svaku glavicu pri vrhu. Kuhajte nekoliko minuta.Ocjedite ga i stavite da se ohladi. U meðuvremenu pripremite nadjev. Mesu dodajte isjeckanu mrkvu, rižu, so i biber. Izmješajte i punite luk. Prvi sloj luka bacite, srednji koristite kao podlogu, a ostalo punite. Gotove sogane , složite, pospite paprikom, kuhajte prvo na jakoj a kasnije na slabijoj vatri dok ne riza lijepo ne omekša.Servirajte uz dodatak pavlake ili malo limonovog soka .Prijatno !!!
Ovo je nesto sto sam ja nasla
Prvo, za sogan-dolmu uopæe ne idu velike glavice luka. Nego manje glavice. Starinski sogan je sitan, ako i japrak. Jedan sogan-jedan zalogaj. Drugo, za sogan-dolum se koristi iskljuèivo luk kolaèar. Glavica se s gornje i donje strane zareže ravno, s donje manje, s gornje više, da se dobije kao korpica, ili zdjelica. Luk se kuha 7-8 minuta, u vodi kojoj je dodato jabukovo ili vinsko siræe, da bi se dijelovi lako odvajali i da ne bi pucali.
Ne znam taèno mjere, jer uvijek radim odokativno. Uglavnom, u meso dodam, po receptu stare majke rahm., zaèine - so, biber, malo crvene paprike, izrendanu mrkvu, isjeckan majdonos, rižu. Malo, sasvim malo dodam ulja, da se smjesa ujednaèi. Dobro se izmješa drvenom kašikom. U šerpu stavim puter, kuhani paradajz-pire, malo vegete i to se krèka uz dodavanje pomalo vode, dok se ne dobije kao sos. Na to redam napunjene soganæiæe. Soganæiæi se nikad ne pune do vrha, niti se meso sabija, jer tada bude tvrdo. Sredinu luka stavljam izmeðu soganæiæa, nije nužno samo za podlogu. Kad sve poredam, dodam vode toliko da preðe malo iznad soganæiæa. Stavim manji plehani tanjir odozgo, i dodam malo vode, po potrebi. Kada provre, smanjiti na keca, ili na temperaturu na kojoj æe se fino krèkati sat vremena. Voda se dodaje po potrebi. Pri posluženju dodam koji listiæ majdonosa, a pavlaku u posebnu zdjelicu ili koju dugu salatu ili prilog, po želji. Za limun nikad èula. Koliko znam limun ide uz bamju.
Dobar tek!!!
Inaèe, fora kod starinskih jela je u polaganom procesu pripreme i u krèanju na manjoj temperaturi.
___________________________________________________________________ = Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kada smo drugaèije budni? =
|
|
12-05-2008 13:37 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
|
|
|
12-05-2008 13:40 |
|
bosonoga
lela
Poruka: 2804
Location: daleka polja
pokretac teme
|
|
|
12-05-2008 13:42 |
|
bosonoga
lela
Poruka: 2804
Location: daleka polja
pokretac teme
|
|
|
12-05-2008 13:43 |
|
kaokakao
raja
Poruka: 1583
Location: A11-A@
|
|
|
12-05-2008 13:53 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
|
|
|
12-05-2008 14:02 |
|
Mostarka83
Legally Blonde
Poruka: 3490
Location: U Cernici
|
|
|
12-05-2008 17:30 |
|
|
|
|
|