Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » ZABAVA » SPORT » ***Velez 1922-1972 ALMANAH, Velez kroz istoriju*** 3 Votes - Average Rating: 5.003 Votes - Average Rating: 5.003 Votes - Average Rating: 5.003 Votes - Average Rating: 5.003 Votes - Average Rating: 5.00 » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Stranica (30): « prva ... « prethodna 27 28 29 [30] Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
STECAK STECAK is a Male
moforaja


Poruka: 3604
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Nije to Velez zasluzio a niti Mostar ,
ali po sili svih zakona nije se nista
drugo ni ocekivati ,jer kakav grad(palanka)
takav nam i sportski "zivot", barem u ovom
novom socijal/kapital/robovlasnickom "drustvu" prozeto
debelim nitima seljakluka(ko kanafa) i tankim strunama(paukove niti)
gradskog mamurluka .
Nije li najlake slagati samoga sebe a to Mostar cini dvije decenije i
koliko .jos, samo dugo a tako je i sa Velezom .
Lazimo se to nam lijepo ide .

10-06-2015 00:30 STECAK is offline Pregledaj poruke od STECAK Dodaj STECAK u listu prijatelja
vjetar vjetar is a Male
moforaja


Poruka: 13978
Location: dk

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

..Velez se oprostio od prve lige .

___________________________________________________________________
laku vam noc pijuni

spavajte ko lavovi i ko kraljevi

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane vjetar dana 11-22-2015 u 11:23.

11-22-2015 11:22 vjetar is offline Pregledaj poruke od vjetar Dodaj vjetar u listu prijatelja
Dzani Dzani is a Male
moforaja
Poruka: 2023
Location: Coming near You!!

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Sta ima veze, vratice se Velez puno jaci :) ForzaVelez

broj ispravljanja poruke: 2, zadnji put od strane Dzani dana 02-07-2016 u 05:20.

02-07-2016 05:16 Dzani is offline Posalji Email za Dzani Pregledaj poruke od Dzani Dodaj Dzani u listu prijatelja
Stari Grad Stari Grad is a Male
moforaja
Poruka: 10547
Location: iza zvijezde

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Video nije od jučer, tek danas naletih na isti na youtube-u , može biti interesantno za pogledati.

Vaha, Baka, Mara na govornici između ostalih...


___________________________________________________________________
ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!!) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje tiranije...

03-11-2016 19:13 Stari Grad is offline Pregledaj poruke od Stari Grad Dodaj Stari Grad u listu prijatelja AIM Screenname: later YIM Screenname: later
pasha pasha is a Male
Super Moderator
Poruka: 8958
Location: uh jebo te

Rodjeni Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh StranicePrvu Upravu novooformljenog kluba činili su Anđelko Vlaho, Ranko Slijepčević, Borivoje Janjoš, Ljubomir Basta, Rudolf Beltram, Mihajlo Cvetković, Milan Pavić i Bogdan Tepšić. Prvi kapiten bio je Lazar Radić.

Osim što se pojavila ideja o formiranju radničkog športskog kluba, također se pojavila i dilema o njegovom imenu. Radnički, Napredak, Sloga, Jedinstvo, Borac, Hercegovac, Iskra, Zvijezda bili su samo neki od prijedloga, ali je odluka pala da klub ponese neko orginalno ime, ime koje neće radničku ideju odati pred policijom, i ime koje će u punom značenju označavati nešto što pripada Mostaru i Hercegovini. Ime koje će od strane Mostaraca biti prihvaćeno i voljeno.

„Kako se zove planina povrh Mostara?“, bilo je pitanje jednog od članova osnivačke Skupštine.

„Velež!“, jasan je bio Anđelko Vlaho.

„Zašto ga onda ne bismo nazvali Velež?“ upitao je član čiji identitet danas nije poznat, ali se pretpostavlja da se radilo o prvom kapitenu Lazaru Radiću.

„Slažemo se!“, bio je odgovor ostalih članova Skupštine.

Tako je nastao Velež. Sve ostalo je historija.
Prvi Veležovi dresovi bili su crne i bijele boje. Razlog je bila neimaština. Crno i bijelo platno bilo je najjeftinije. Ipak, svi članovi kluba željeli su da Veležovi dresovi budu crveni, s obzirom da je od početka svog postojanja Velež bio radnički klub. Nakon što je stvorena jača materijalna osnova, 1925.godine donesena je odluka da se klubu priušte novi dresove, ovaj put crvene boje. Boje koja je i tada bila simbol radnika i borbe za slobodu.Član Uprave Vaso Pucarić otputovao je u Zagreb i kupio garnituru crvenih dresova. Na lijevoj strani imali su ušivenu veliku crvenu zvijezdu petokraku.

Nakon osamnaest godina rada, tadašnja vlast zabranila je rad Ursovskih sindikata, zatvoren je Radnički dom u Mostaru, te zabranjen rad Veleža i RKUD Abrašević. Uslijedio je Drugi svjetski rat, u kojemu je RŠD Velež dao devet narodnih heroja. Imena za historiju bila su imena Adema Buća, Karla Batka, Mladena Balorde, Šefika Obada, Dr.Safeta Mujića, Jusufa Čevre, Hasana Zahirovića – Lace, Mehmeda – Mehe Trbonje te Ahmeta Pintula.

Nakon Drugog svjetskog rata obnovljen je rad kluba. Bilo je to u februaru 1945.godine, a osnivačka Skupština održana je na današnjem trgu Musala. Prvu Upravu obnovljenog Veleža činili su: Muhamed Ćišić, Asim Hadžiomerović, Juso Alajbegović, Ivan Džidić, Marinko Knezović, Sule Huseinagić, Savo Milović, Džemal Muftić i Džafer Hebib. Za prvog trenera izabran je Ivo Ćorić.

Prva utakmica obnovljenog Veleža odigrana je 13.marta 1945.godine, a protivnik je bila sportska sekcija Pozorišta narodnog oslobođenja Hercegovine. Sedam godina kasnije, tačnije u augustu 1952.godine Velež je po prvi put u svojoj historiji postao prvoligaš. Mjesec dana kasnije na starom Veležovom igralištu odigran je prvi prvoligaški meč, a protivnik je bila beogradska Crvena Zvezda. Uprkos dobroj igri uz veličanstven dekor na tribinama, Velež je doživio poraz od 1:0 golom reprezentativca Ognjanova. Prvu Veležovu prvoligašku utakmicu u historiji kluba odigrali su: Barbarić, Dilberović, Prajo, Bolfek, Borozan, Ćemalović, Slišković, Momić, Mujić, Hrvić i Hudarin.Prvi značajniji uspjeh u jugo fudbalu Velež je ostvario 1958.godine, kada je zaigrao u finalu Kupa Maršala Tita. Sa 4:0 Rođeni su poraženi od Crvene Zvezde u Beogradu. Boje Veleža na pomenutom meču branili su: Zdravko Brkljačić, Mensud Dilberović, Meho Handžić, Zdravko Rodin, Nikola Benco, Kruno Radiljević (kapiten), Milan Maksimović, Franjo Džidić, Omer Oručević, Šefik Alajbegović i Milorad Lazović. Ekipu je sa klupe predvodio Radomir Ćabrić.

1966.godine Velež sezonu u Jugoligi završava na diobi drugog mjesta sa zagrebačkim Dinamom. 1973., 1974. i 1987.godine Velež je bio viceprvak Jugoslavije, s tim što je dva puta u posljednjem kolu ostajao bez titule prvaka. Jedne prilke koban je bio Hajduk koji je u posljednjem kolu uz upitnu regularnost savladao OFK Beograd, da bi Mostarci kratkih rukava 1987.godine ostali u Tuzli kada ih je savladala Sloboda u okviru posljednjeg kola.Prvi trofej u Mostar je došao 1981.godine. 24.maja na beogradskoj Marakani savladan je Željezničar u okviru finala Kupa Maršala Tita. Bilo je 3:2 uz dva pogotka Vahida Halilhodžića i jedan Dragana Okuke. Zlatnim slovima u historiju kluba upisana su imena Envera Marića, Avde Kalajdžića, Aleksandra Mičića, Dubravka Ledića, Vladimira Matijevića, Veselina Đurasovića, Dragana Okuke, Blaža Sliškovića, Vahida Halilhodžića, Adnana Međedovića, Vladimira Skočajića, Momčila Vukoje i Mirsada Mulahasanovića. Tvorac sjajnog tima bio je Miloš Milutinović.

Pet godina kasnije nova generacija predvođena Semirom Tuceom i Seadom Kajtazom ponovila je uspjeh Halilhodžićevog i Sliškovićevog tima. Ovaj put u finalu je stradao Dinamo sa 3:1 uz dva pogotka Nenada Bijedića i jedan Predraga Jurića. Pod trenerskom palicom Duška Bajevića drugi naslov u Mostar donijeli su: Vukašin Petranović, Draženko Prskalo, Goran Jurić, Nenad Bijedić, Vladimir Matijević, Ismet Šišić, Sead Kajtaz, Vladimir Skočajić, Predrag Jurić, Anel Karabeg, Semir Tuce i Vladimir Gudelj.Velež je u šest navrata Jugoslaviju predstavljao u evropskim kupovima. Četiri puta u tadašnjem Kupu UEFA, te dva puta u Kupu pobjednika kupova. 1975.godine Rođeni su stigli do četvrtfinala Kupa UEFA, da bi 1988. bili zaustavljeni u osmini finala istog takmičenja. Ostale su zapamćene utakmice protiv Derby Countya, Twentea, Hartsa, Borussie Dortmund, Belenensesa, Siona, Rapida i mnogih drugih.

1992.godine počinje agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja Veležu praktično odnosi sve. Prije svega stadion Pod Bijelim brijegom koji kasnije Grad Mostar dodjeljuje HŠK Zrinjski na korištenje od 99 godina.

Velež je svoj doprinos dao i u odbrani Bosne i Hercegovine, a rad kluba obnovljen je 1994.godine. Grupa entuzijasta među kojima su bili Zijo Tojaga, Samir Ćemalović, Mustafa Škoro i ostali obnovila je klub koji je svoje prve utakmice igrao tamo odakle je sve 1922.godine i krenulo – u Sjevernom logoru. Ipak, kasnije su Rođeni domaće mečeve igrali u Jablanici, a potom je napravljen i stadion u Vrapčićima na kome Velež i danas igra domaće utakmice. Prvi zvanični meč u nezavisnoj Bosni i Hercegovini Velež je odigrao 21.oktobra 1995.godine.

U Vrapčićima je savladano Sarajevo sa 3:0 uz pogotke Adisa Obada, Enesa Bebanića i Dženana Šegetala. Prvi ligaški poslijeratni meč u Veležovoj majici odigrali su: Semir Kaplan, Emir Ćupina, Mario Knezović, Esad Salčin, Miralem Greljo, Enver Vilogorac, Adis Obad, Nermin Čolaković, Enes Bebanić, Samir Ćemalović, Dženan Šegetalo, Admir Velagić i Saša Ćehajić. Kapiten je bio Samir Ćemalović, a trener Zijo Tojaga.U poslijeratnoj historiji nekih značajnijih rezultata nije bilo. 1999.godine Velež je odličnu sezonu završio na trećem mjestu Premier lige, međutim kasnije Play off za prvaka nije odigran iz političkih razloga. Godinu ranije, Rođeni su dobacili do polufinala Kupa BiH gdje su zaustavljeni od Slobode. Najteži udarac klub je pretrpio 2003.godine kada je ispao iz društva najboljih, nakon čega je tri sezone proveo u nižem rangu. Ipak, 2006.godine Rođeni su se vratili u Premier ligu. Od tada do danas najvrijedniji rezultat je plasman u polufinale Kupa BiH ostvaren u minuloj sezoni.

Dres Veleža tokom devedeset godina postojanja nosile su igračke veličine poput Muhameda Mujića, Envera Marića, Dušana Bajevića, Franje Vladića, Blaža Sliškovića, Vahida Halilhodžića, Semira Tucea, Seada Kajtaza, Mehe Kodre, Sergeja Barbareza i mnogih drugih.

Najbolji strijelac kluba je Dušan Bajević sa 170 pogodaka, dok je rekoreder po broju nastupa Enver Marić, koji je Veležov gol čuvao čak 441 put.

___________________________________________________________________
neki naprave radost gdje god odu, neki kad god odu. Oscar Wilde

09-07-2017 06:52 pasha is offline Posalji Email za pasha Pregledaj poruke od pasha Dodaj pasha u listu prijatelja
pasha pasha is a Male
Super Moderator
Poruka: 8958
Location: uh jebo te

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Konjic 1980
Sema-Jup, Sema Tuce, Ivica Barbaric dvojica nepoznati
Cuce: Daba Cvitanovic, nepoznat?. Grca iz Konjica, Toza Hadziabdic i golman iz mostarskih kisa
Jasha je komentarisao ko je na slici...


Klikni da pogledas u stvarnoj velicini

___________________________________________________________________
neki naprave radost gdje god odu, neki kad god odu. Oscar Wilde

12-06-2017 16:54 pasha is offline Posalji Email za pasha Pregledaj poruke od pasha Dodaj pasha u listu prijatelja
makso makso is a Male
Super Moderator
Poruka: 2704
Location: andaluzija

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Partizanovo

11.gif

___________________________________________________________________
prest'o sam 18.gif

12-06-2017 18:21 makso is offline Pregledaj poruke od makso Dodaj makso u listu prijatelja
pasha pasha is a Male
Super Moderator
Poruka: 8958
Location: uh jebo te

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Avdo Kalajdzic podijelio na FB-u
Ekipa pred utakmicu sa Borusijom Dortmund. Karantin u gradu Kelnu.


Klikni da pogledas u stvarnoj velicini

___________________________________________________________________
neki naprave radost gdje god odu, neki kad god odu. Oscar Wilde

01-05-2018 18:47 pasha is offline Posalji Email za pasha Pregledaj poruke od pasha Dodaj pasha u listu prijatelja
makso makso is a Male
Super Moderator
Poruka: 2704
Location: andaluzija

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

ForzaVelez ForzaVelez ForzaVelez ForzaVelez ForzaVelez


Joj

Joj im čehri


Ali su bili hadžije!!!

___________________________________________________________________
prest'o sam 18.gif

01-06-2018 17:08 makso is offline Pregledaj poruke od makso Dodaj makso u listu prijatelja
Stranica (30): « prva ... « prethodna 27 28 29 [30] nove poruke | aktuelne teme | forum
Postavi novu temu Odgovori
Go to:
preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com