zvechka
samo sto nisam
Poruka: 1374
Location: Somewhere nice
pokretac teme
|
|
Potrebno je:
- 3 pastrmke, 2 veca limuna
kasika zacina od povrca, 150 oljustenih badema
- 150 g margarina, 2 kasike ulja, kasika brasna
- malo persuna
Ociscene pastrmke preliti sokom od limuna i ostaviti da postoje dvadesetak minuta. Zatim
ih staviti u sud za pecenje, utrobu posoliti zacinom od povrca, preliti uljem i odozgo
poredjati isecen margarin. Staviti u rernu zagrejanu na 220 stepeni i ispeci. Za to vreme
iseckati badem na listice, spustiti na malo margarina zagrejnog, dodati brasno i sve proprziti,
zatim umesati sok od drugog limuna i dve kasike vode, pa preliti pecenu i na oval
poredjanu ribu. Ukrasiti persunom, a po zelji i kolutovima limuna i isckanim paradajzom.
|
|
01-07-2006 01:30 |
|
zvechka
samo sto nisam
Poruka: 1374
Location: Somewhere nice
pokretac teme
|
|
Potrebno je:
- 750 g sargarepe, koren celera
- 3 glavice luka, cen belog luka,
- 4 kasike maslinovog ulja, 750 ml bujona
- konzerva belog pasulja (oko 450 ml), so, biber
- veza persuna
Povrce oprati i ocistiti. Iseckati sargarepu i celer na prutice, crni i beli luk ocistiti i sitno iseci.
Zagrejati u tiganju 2 kasike ulja i proprziti crni i beli luk, sargarepu i celer i sve dinstati oko
15 minuta. Procediti pasulj i dodati ga u tiganj. Posoliti, pobiberiti, dodati seckan persun i
malo prodinstati. Kada je gotovo sipati u lonac u kojem je provrila voda sa biberom i
vegetom (bujon), jos malo prokuvati. Sluziti dok je topla.
|
|
01-07-2006 01:32 |
|
zvechka
samo sto nisam
Poruka: 1374
Location: Somewhere nice
pokretac teme
|
|
Potrebno je:
- 750 g kora za gibanicu, 5 strukova praziluka, 2 veze blitve
- solja pirinca, soljica ulja, solja kisele vode
- zacin C, biber, so
Ocistiti, oprati paraziluk i iseci ga na sitne kolutove. Proprziti na ulju malo posoliti, dodati
opranu i malo prokuvanu blitvu i dodati zacin. Pirinac skuvati, ocediti i dodati praziluk sa
blitvom, malo pobiberiti i promesati. Svaku koru poprskati kiselom vodom i mazati nadevom
po celoj kori. Redjati kore u podmazanom plehu i tako dok se sve ne potrose. Na kraju
poslednju koru ne mazati nadevom nego samo porskati uljem i kiselom vodom. Staviti pitu
u zagrejanu rernu i peci na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.
|
|
01-07-2006 01:33 |
|
zvechka
samo sto nisam
Poruka: 1374
Location: Somewhere nice
pokretac teme
|
|
Sarmice od kupusa sa smudjem
Potrebno je:
-1 kg mladog kupusa, so, veza bosiljka
- 500 g fileta smudja, kasika limunovog soka
- biber, 3 kasike ajvara ili paradajz pirea, 200 ml instant supe, kasika gustina
Ocistiti kupus, odvojiti 12 listova kupus izblansirati u 2 l posoljene i provrele vode. Izvaditi i
staviti pod mlaz hladne vode i ocediti. Oprati bosiljak i sitno iseci. Oprati i ocediti filete
smudja, iseci na trake sirine 2 cm, poprskati ih sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Na
zagrejanom ulju proprziti sa obe strane da porumene. Premazivati liske kupusa sa ajvarom ili
paradajz pireom staviti ribu i bosiljak i uvijati u sarme i vezati kuhinjskim koncem. Zagrejati
malo ulja kratko proprziti sarmice, preliti instant supom i dinstati oko 10 minuta. Izvaditi
sarmice i u tu masnocu sipati kasiku gustina i malo ajvara, promesati i malo prokrckati i sipati
preko sarmica.
|
|
01-07-2006 02:10 |
|
zvechka
samo sto nisam
Poruka: 1374
Location: Somewhere nice
pokretac teme
|
|
Potrebno je:
- 400 g brasna, so, 100 g svinjske masti
- 500 g mesanog povrca, 300 g majoneza
- sok od limuna, biber, zacin za garniranje
Brasno, dva prstohvata soli i mast sipati u posudu i sa dovoljno vode, koliko je potrebno
zamesiti testo da bude glatko. Hladiti ga oko 30 minuta. Rernu zagrejati na 190 stepeni.
Testo rastanjiti , pa praviti ladjice, probosti ih na par mesta i peci oko 15 minuta. Skuvano
povrce sitno iseckati, pomesati ga sa majonezom i zaciniti solju, biberom kao i sokom od
limuna. Ovako napravljenim nadevom puniti ladjice od testa i pre serviranja ukrasiti ih
grancicama zacinskog bilja.
|
|
01-07-2006 02:41 |
|
zvechka
samo sto nisam
Poruka: 1374
Location: Somewhere nice
pokretac teme
|
|
Pile u sosu od crnog vina
Potrebno je:
- pile (1,2-1,5 kg), 150 g dimnjene slanine
- 16 struka luka vlasca, so, biber
- 2 kasike brasna, grancica timijana
- list lorbera, 2 cl konjaka, 500 ml vina (burgundac)
Oprati pile, obrisati ga i iseci makazama za meso na osam delova. Sitno iseci slaninu. Ocistiti
luk vlasac. Kockice slanine staklasto proprziti u jednoj posudi, dodati luk vlasac i uz mesanje
proprziti dok ne dobije lepu zlatnozutu boju. I jedno i drugo izvaditi iz posude. Komade
piletine posoliti, pobiberiti i uvaljati u brasno. Isprziti meso na masti, kako bi sa svih strana
dobilo lepu zlatnozutu boju. Dodati timijan i lorber. Preliti konjakom, vratiti u lonac kockice
slanine i vlasca. Preko piletine preliti vino, poklopiti i krckati jos oko sat vremena. Zatim
izvaditi komade piletine, poklopiti ih i ostaviti u zagrejanoj rerni, na toplom. U otklopljenom
loncu malo prokuvati sos. Lepo rasporediti komade piletine sa vlascem po tanjirima i preliti
sa malo sosa. Zatim dodati sve ostale sastojke. Kao prilog uz ovo jelo mogu se posluziti
pogacice od krompira. Za pice se preporucuje isto ono vino koje je korisceno za pripremanje jela.
|
|
01-07-2006 02:48 |
|
zvechka
samo sto nisam
Poruka: 1374
Location: Somewhere nice
pokretac teme
|
|
Potrebno je:
- 350 ml pavlake, po 50 g bele i crne cokolade
- 4 jajeta, srz vanile, 150 g secera, 100 g brasna
- kasicica praska za pecivo, 50 g gustina, 3 kasike nugat-krema (euro krem), 3 kasike dzema od kajsija
- 3 kasike listica badema, vanilin secer, 12 cokoladnih bonbona
200 ml pavlake zagrejati u manjoj serpi i u tome rastopiti cokolade. Cokoladni slag preko
noci ostaviti u frizideru. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pleh obloziti masnim papirom. Jaja
umutiti sa 4 kasike vruce vode. Srz vanile i secer dodati i mutiti sve dok se secer ne istopi.
Pomesati brasno, prasak za pecivo, gustin i sjediniti sa masom od jaj. Sipati u pleh, peci oko
35 minuta. Testo izvaditi i dobro ohladiti. Testo dva puta vodoravno iseci. Zagrejati nugat
krem, premazati donju koru, prekriti drugom. Premazati dzemom i poklopiti trecom korom.
Tortu premazati umucenim cokoladnim slagom. Rubove posuti listicima proprzenog
badema. Umutiti 150 g pavlake sa vanilinim secerom i spricem praviti tufnice u obliku
venca. Rasporediti cokoladne bonbone sa ukusom lesnika. Po zelji tortu ukrasiti zvezdama
od marcipan mase.
|
|
01-07-2006 02:50 |
|
Aleksandra
moforaja
Poruka: 10252
Location: Mostar
|
|
|
01-07-2006 04:06 |
|
|
|
|
|