obrisana
Gost
|
|
Praznici su na pragu.
Tempo zivota je brzi i sve manje imamo vremena za medjusobna druzenja i poklanjanje paznje svecanim ruckovima i docecima . Ali ipaku nekim prilikama mozemo priustiti vise paznje aranziranju stola za rucavanje ili naseg stana, da bi se osjecali sto prijatnije. Ne mislim da to trebamo uraditi samo kada nam dodju neki specijalni gosti , nego mozemo uciniti da nam atmosfera bude prijatnija u krugu porodice. Ja imam obicaj reci kad mi kcerke dodju u posjet , e hajde da napravimo malo "ususkaniju" atmosferu.
Ponekad mi zafali maste , onda pitam za savjet , kao sto sad radim
Nadam se, da cete se javiti na ovu temu i napisati , kako vi to radite ?!
Sa dosta maste, umjesnosti moze se napraviti veoma mnogo i sa onim sto imam u kuci , jer nemam namjeru kupovati nesto extra za take prilike. Salvete, cvijece ili svijece ..mogu kupiti ....ali ne puno troskova
Stavih temu u Kuhinji , a mogla sam u Krugu porodice
|
|
12-18-2006 14:55 |
|
giovanni
samo sto nisam
Poruka: 1902
Location: na beloj ladji
|
|
imam osjecaj ,da ljudi sve više usvajaju ,tzv taj zapadni nacin zivota ,tempo je ubrzan ,i manje više sve se svelo na tu trku za materijalnim ,a ovdje nazalost kod vecine trku za golim prezivljavanjem,praznici su ti koji nas ako ništa vracaju u te sretne trenutke zivota ,koji su bili ,a nadam se da ce biti ponovo,u mene kuci je obicaj da se okiti jelka i to mi je sjecam se ko djetetu bio jedan od najradosniji trenutaka u zivotu ,al imam osjecaj da sve to što nam je nekad znacilo pomalo blijedi ,valjda su ti neki osnovni zivotni problemi prevagnuli nad ovim ,što se tice inace dekoracije za praznike ,potrebno je samo dosta mašte i bez mnogo materijalnih sredstava se moze napraviti cudo
___________________________________________________________________ Malik,Malik,na govno si nalik
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane giovanni dana 12-18-2006 u 15:17.
|
|
12-18-2006 15:16 |
|
obrisana
Gost
|
|
zavisi kako, ko to dozivljava ,carmela
ja sam postavila ovu temu , zato sto mene te sitnice , cine ispunjenom i opustenom
salvete npr. volim saviti u obliku lepeze, sesira, pupoljka a to ne uzima puno vremena
vjeruj mi ....a uz to svijece u istoj boji sa salvetama , daju jedan prijatan ugodjaj
znam ja, da je najvaznije da je hrana ukusna
ali je ne treba krknuti u sherpi na sto da se jede
|
|
12-18-2006 15:37 |
|
obrisana
Gost
|
|
mozes li mi objasniti kako napravis ruzu
ja znam napraviti pupoljak
|
|
12-18-2006 16:40 |
|
obrisana
Gost
|
|
Salveta se preklopi popla po dijagonali
Uglovi se preklope tako da se stranice dodiruju u vrhu
Salveta se jos malo izravna , pa se donji dio preklopi na dvije trecine visine.
Onda se uglovi salvete privuku tako da se jedan ugao uvuce u drugi.
pokusat cu nacrtati
|
|
12-18-2006 16:47 |
|
|
Ovako ide Begova corba za pet osoba: 500 g. kokosjeg mesa, 200 g. mrkve,celera i persuna (korjen), 50 g. bamje, 20 g. rize, 2 dcl milerama, 3 zumanjka, soka od limuna i soli po potrebi.
Kokosje meso oprati, staviti u hladnu vodu, ocistiti povrce i sve staviti da se kuha, uz dodatak soli. Kada je meso kuhano, izvaditi ga iz posude a supu procijediti. Povrce isjeci na kockice, meso ocistiti od kostiju i isto isjeci na kockice. Zatim meso, povrce i supu staviti u posudu i dodati odvojeno kuhanu rizu i bamju. Sve ponovo prokuhati i dodati limunov sok i sol po potrebi. Prije serviranja corbi dodati umjesana zumanjca i mileram. Eto to je prica o Begovoj corbi.
A za pravi sis-cevab meso mora biti masno, da sis-cevab sam sebe zamasti. Evo kako to izgleda za cetiri osobe. 800 g. janjeceg ili bravljeg mesa, 500 g. crvenog luka, sol, zrna bibera, malo aleve paprike, 120 g. mrkve, kukovet celera i persuna, osam drvenih stapica duzine cca 15 cm.
Meso se izreze na plosnate vece zalogaje. Luk se izreze vertikalno, na vece komade (cijele) i to se nize na stapice - komad mesa komad luka tako da sis pocinje i zavrsava komadicem mesa. Sisevi se sloze u lonac, sole i dodaju se zrna bibera. Zelen se izreze odozgo na siseve. Mrkva se oguli i iznad siseva izrenda na rende, da pada na siseve. Onda se polako dolijeva cista hladna voda tek toliko, da sisevi zamaknu u vodu - budu pokriveni vodom. Lonac se stavi na jacu vatru da provri. Kad provrije stavi se na tihu vatru i kuha sve dok meso nije kuhano. Poslije kuhanja doda se malo aleve paprike i servira se v vlastitom saftu.
Eto tako smo to mi nekad u Sarajevu radili, pa dobar tek!
___________________________________________________________________ Moj Mostare ko ti lomi grane,
ko zavadi mostarske jarane,
ko to tebi istoriju piše,
ko to želi da te nejma više.
|
|
12-18-2006 22:36 |
|
Mika
bice nesto od mene
Poruka: 310
|
|
Lelo, super tema
Ja salvete nikada ne slazem, nego uvijek zamotam escajg u njih, i stavim lijep prsten oko njih. Imam nekoliko vrsta, i cesto promijenim detalj na njima. Nedavno mi od djece ostali nekakvi vjestacki bisercici, malo dobrog providnog ljepila, i novi prsten. Ili platnena ukrasna traka sa tankom zicom (motivi novogodisnji) , kakvu oni stavljaju na jelke. Zavezem oko salvete, stavim grancicu jelke sa crvenim bobicama koje si vec spomenula. Pa onda "floating candles", svjecice koje plivaju po vodi, stavim u obicnu staklenu zdjelicu 2-3 svijece, u vodu ubacim minijaturne zelene i zlatne sisarke.
Mi ne slavimo Bozic, ali oko Nove Godine je uvijek svecanije, puno prijatelja prodje kroz kucu, najvaznija je opustena atmosfera. Ove dekoracije su samo mali detalj koji godi oku, unese malo vedrine u ove zimske dane. Ne volim nista pretjerano, servis (tanjiri, zdjele) su mi uvijek bijeli, salvetama, cvijecem, svijecama unesem boju na sto. I hranom naravno.
___________________________________________________________________
|
|
12-19-2006 02:12 |
|
|
|
|
|