|
|
Frida
puterica
Poruka: 109
|
|
SLANE KIFLE (cudo kako su dobre!)
1,5 kg brasna
50g svjeze germe
so, 2 dcl ulja, 2 jaja
Mijeko za zakuhati
Brasno posoliti po zelji, otprilike kao da pravite hljeb. Germu staviti u jednu posudu sa jednom kasicicom brasna i secera i preliti sa malo toplog mlijeka da se podigne. Jaja umutiti pjenasto i kada je germanadosla, sve sastojke dodati u brasno i zakuhati toplim mlijekom, ne skroz cvrso, ali ne ni lagano. Onako da se odvaja od ruka i posude. Ostaviti da nadolazi. Prekuhati par puta kada jetjesto nadoslo i ostaviti da se i dalje dize. Razvaljati tijesto i jedan pravugaonik, ca 0.5 cm debelo. Praviti trokutove srendnje velicine i nadijevati sa nadjevcima (dole). Staviti na pomascen pleh. Umutiti zumace sa malo soli i tecnog margarina i premazati kifle. Mozete posuti kimom ili sezamom, ili nekim drugim mrvicama. Peci u ugrijanoj pecnici na 220 dok ne dobiju lijepu boju.
Nadjevci:
1.Isprziti luk na malo masnoce i dodati mljeveno meso. Posoliti, pobireriti, zacini po ukusu..
2. Bijeli feta sir pomijesati sa malo mijjeka da se dobije fina krema.
3. pizza (kecam, sir, sunka, gljive)
3. Sta vam padne na pamet
|
|
09-24-2003 09:59 |
|
daors
brato
Poruka: 817
Location: Mostar
|
|
Ja se ove kvrguse pozelio
POTREBNI SASTOJCI
1/2kg. brasna
piletina ( batak, krilca, prsa)
so
jaje
ulje
kajmak
NACIN PRIPREME
Umutite skupa jaje, brasno, i so u mlakoj vodi, dovoljno da tjesto bude za razlijev-livaca.
Tepsiju podmazite lagano uljem i tjesto istresite u tepsiju. Tepsija moze biti mallko mlaka, podgrijte je. Piletinu isjecite vama po zelji, mozete u krupne komade a tako isto i u sitne komade. Kad ste tijesto istresili u tepsiju, stavite piletinu u ostatak tjesta posolite, promjesajte, i poredajte po tijestu u tepsiji. Pecite na 450 stepeni, kad vidite da je peceno, rumeno, polijte kajmakom i vratite jos par minuta da se kajmak utopi u tijesto.
___________________________________________________________________ Budi na kojoj si
|
|
09-29-2003 21:46 |
|
obrisana
Gost
|
|
Ja se ove kvrguse pozelio
POTREBNI SASTOJCI
1/2kg. brasna
piletina ( batak, krilca, prsa)
so
jaje
ulje
kajmak
NACIN PRIPREME
Umutite skupa jaje, brasno, i so u mlakoj vodi, dovoljno da tjesto bude za razlijev-livaca.
Tepsiju podmazite lagano uljem i tjesto istresite u tepsiju. Tepsija moze biti mallko mlaka, podgrijte je. Piletinu isjecite vama po zelji, mozete u krupne komade a tako isto i u sitne komade. Kad ste tijesto istresili u tepsiju, stavite piletinu u ostatak tjesta posolite, promjesajte, i poredajte po tijestu u tepsiji. Pecite na 450 stepeni, kad vidite da je peceno, rumeno, polijte kajmakom i vratite jos par minuta da se kajmak utopi u tijesto.
daorsov recept
|
|
10-26-2003 12:05 |
|
babusha
Licnost Foruma '03
Poruka: 2959
Location: donji trap
|
|
Probajte ovo
Sastojci:
90 dkg jagnjeceg mesa
bez kosti
50 dkg crnog luka
20 dkg masnoce
30 dkg paradajza
30 dkg paprika babura
5 g persunovog lisca
15 g soli
5 g bibera
1 kesica cimeta
Potrebno je imati i 5 komada papira za pecenje (pergament papira) dimenzija 40 x 40 cm i 1 m tanjeg konopca jal zice.
Priprema:
Meso oprati, posusiti i isjeci na krupnije rezance. U posudi ugrijati dio masnoce. Na vrelu masnocu staviti meso i prziti dok ne dobije zutu boju. U drugoj posudi zagrijati drugi dio masnoce te staviti crni luk izrezan na listice i prziti. Kad je luk napola przen, dodati poprzeno meso i nastaviti dinstati. Tome dodati paprike narezane na krupnije rezance i dalje dinstati. Kad je jelo vec gotovo, dodati izrezani paradajz, sitno sjeckani presunov list, biber, cimet i so. Sve dobro izmijesati, prekontrolisati ukus, doliti vode ili supe od kostiju, tako da sve skupa bude srednje gustoce. Jos malo prodinstati. Pergamnet papire poredati po stolu i na svaki staviti podjednaku kolicinu cevapa. Coskove papira skupiti nagore i povezati konopcem. Staviti u pleh, naliti malo vode i staviti u pecnicu da se zapece na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta. Prije serviranja odvezati konopac, a cevap sluziti skupa sa papirom.
___________________________________________________________________
broj ispravljanja poruke: 2, zadnji put od strane babusha dana 11-07-2003 u 13:37.
|
|
11-07-2003 13:36 |
|
obrisana
Gost
|
|
Pjeskavice od shampinjona
Sastojci:
12 shampinjona
4 kasike parmezana
2 shnite bijelog hljeba umocenog u toplo mlijeko
4 kasike ulja
2 jaja
saransak 2 cesne
majdonos
biber
so
Priprema :
Nasjecati gljive sitno , pa dodati saransak, so, hljeb, biber i mlijeko.
Pomijesati s parmezanom, majdonosom i uljem.
Oblikovati pljeskavice i peci ih u rerni na maslinovom ulju , 30 minuta na tihoj vatri.
|
|
01-27-2004 11:35 |
|
Ricina
raja
Poruka: 1931
Location: Predaleko od Mostara
|
|
Trebali bi imati finu tepsiju bakrenu koja je kalajisana iznutra...onda poklopac sa usicom, sadzak ( tronozac sto se stavlja ispod) , prsten sto se stavlja na poklopac da ne spada zar i mase da mozes podici poklopac. Pored svega bi trebalo mozda azbestne rukavice....po zelji
priprema: ako je tepsija precnika oko 60 cm...dosta je sa otprilike 10 osoba .
Sastav: Teletina ili fina junetina otprilike 4 kg , krtole oko 5 kg , paprika mljevena, so , biber, saransak,majdonos , ulje i malo vegete.
pomijesati brikete i cumur i staviti malo papira i koju grancicu. Zapaliti i sacekati da cumur se zapali dovoljno.
Meso isjeci na male komade ( bez kosti meso a moze i sa kostima) ,posoliti i kuhati malo u velikoj serpi 5-10 min.....
Oguliti krtolu ( krompir za ostatak svijeta osim mostaraca ) isjeci po duzini i staviti u tepsiju. Posoliti malo, dodati mjesavinu ulja i vode da samo pokrije krtolu. Poklopiti tepsiju i zatrpati poklopac sa cumurom ( ugalj ) .
Poslije 10-15 min... dodati meso i mesnu vodu kao i zacine po zelji... kontrolisati svakih 15 minuta..Po potrebi dodati malo vode i zacina..Potrebno je oko 1 sat ...Prijatno
___________________________________________________________________ "Cega se pametan stidi , tim se budala ponosi" .. Ramadan Asovic
|
|
04-02-2004 14:42 |
|
Ricina
raja
Poruka: 1931
Location: Predaleko od Mostara
|
|
uzeti oko 3oo gr smedjeg graha i potopiti u mlaku vodu da prenoci.
ujutro isprati nekoliko puta, . U pretis lonac isjeckati dvije glavice luka, proprziti na ulju, dodati malo izrendane mrkve , ubaciti grah, i dodati vode da pokrije grah 2-3 cm...
Cekati dok pocne para izlaziti pa smanjiti na 3-4. Kuhati oko pola sata, staviti pretis pod hladnu vodu u sudoper da popusti pritisak i onda nastaviti kuhati bez poklopca jos pola sata. Dodati pri kraju : jednu kavadu isjeckanu , jednu papriku isjeckanu na manje komade -po mogucnosti crvenu ( ne ljutu) , malo vegete, dvije kasike brasna ,suho meso , malo soli i saransaka. Moze se dodati malo jabukovog sirceta pri serviranju jer ima bolji ukus i lakse se vari u stomaku. Dobro ide lepina sa starog mosta, mladi luk sa Tepe ili saransak.
Prijatno......
___________________________________________________________________ "Cega se pametan stidi , tim se budala ponosi" .. Ramadan Asovic
|
|
04-03-2004 04:00 |
|
Sarajka
SexNepoznat
Poruka: 37
Location: Canada
|
|
|
11-06-2004 23:32 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
|
|
|
03-26-2009 16:20 |
|
sara
moforaja
Poruka: 5288
Location: bogu za ledjima
|
|
Ja se ove kvrguse pozelio
POTREBNI SASTOJCI
1/2kg. brasna
piletina ( batak, krilca, prsa)
so
jaje
ulje
kajmak
NACIN PRIPREME
Umutite skupa jaje, brasno, i so u mlakoj vodi, dovoljno da tjesto bude za razlijev-livaca.
Tepsiju podmazite lagano uljem i tjesto istresite u tepsiju. Tepsija moze biti mallko mlaka, podgrijte je. Piletinu isjecite vama po zelji, mozete u krupne komade a tako isto i u sitne komade. Kad ste tijesto istresili u tepsiju, stavite piletinu u ostatak tjesta posolite, promjesajte, i poredajte po tijestu u tepsiji. Pecite na 450 stepeni, kad vidite da je peceno, rumeno, polijte kajmakom i vratite jos par minuta da se kajmak utopi u tijesto.
pa bolan odakle mi kajmak moze li hevi krim ,vrhnje ili tako nesto
___________________________________________________________________ Drzite srecu kao pticu: sto njeznije i lakse ?Bude li se osjecala slobodnom ostace Ti rado u ruci"
|
|
03-26-2009 18:06 |
|
|
|
|
|