Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » TRADICIJE MOSTARA » KUHINJA » ** Kuhinjske carolije, mofo-raje** 1 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.00 » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
Sona Sona is a Female
gusterica




Poruka: 80

Ruzice Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      Tijesto:

1 margarin
2 jaja
2 k. secera
sok od limuna
prasak za pecivo
brasna po potrebi
Zamijesiti tijesto i tanko ga razvaljati.

      Fil:

20dkg oraha
3-4 k. secera
preliti vrelim mlijekom

      Zaljev
(mjera za jako sladak):
Ukuhati 3/4 kg secera i toliko vode da pokrije secer. Moze se ubaciti kriska-dvije limuna.
Hladan zaljev preliti preko vrucih ruzica.

03-09-2003 13:50 Sona is offline Posalji email za Sona Pregledaj poruke od Sona Dodaj Sona u listu prijatelja
obrisana
Gost


Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Imam jedan fin rolat , koji ne moze da ne uspije .Tijesto bude super .

Cokoladno rolat

Tijesto:

6 jaja
6 kasika secera
3 kasike kakaoa
4 kasike brasna

Umutiti cvrst snijeg od bjelanaca. Dodavati po jednu kasiku secera i po jedno zumance.
Mutiti dok masa ne bude pjenasta.Dodavati kakao i brasno i lagano mijesati , ne mikserom.
Pazi da ti se ne stvore grumuljice . Najbolje je dobro izmjesati kakao i brasno .Peci na 150 stepeni 20 '.Najbolje ako imas papir za pecenje.
Pecenu piskotu motati satim papirom u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi .

Fil :
100 gr secera
3 jaja
100 gr ili vise cokolade (po zelji )
50 gr kokosa ili 100
100 gr maslaca ili margarina
Umutiti jaja i secer i kuhati na pari sa cokoladom. (Dok se kuha , mijesati mikserom)
Ohladiti i ddati maslac , pa kokos .
Premazati piskotu , ponovo urolati , premazati sa vanjske strane i posuti kokosom.

Ako ti se ovo ne cini dobro imam jos recepata. 11.gif

04-07-2003 15:47
sarah sarah is a Female
bice nesto od mene


Poruka: 309
Location: stvaram novi svijet ...

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Evo jedan recept za lagani rolat sa bananom koji sam danas probala kod prijateljice.
Sutra i ja pravim! 01.gif

    Biskvit:

6 jaja
6 kasika secera (velikih)
12 kasika mljevenih oraha
2 kasike brasna
1 prasak za pecivo
2 vanilija secera
2 kasike kakao-a

    Fil:

skuhati kao puding 1/2 mlijeka + 3 kasike brasna
kad se malo ohladi dodati 1 margarin, 250 gr. secera u prahu + 4 vanilija secera i sve to dobro umutiti

Prvo napravi fil, stavi u frizider da se zgusne dok pravis biskvit. Biskvit obavezno peci na papiru za pecenje (papir treba malo premazati maslacem). Na topli biskvit premazi fil, stavi bananu i motaj dok je jos toplo. Posuti malo oraha ili ribane cokolade po vrhu.

04-18-2003 14:17 sarah is offline Posalji email za sarah Pregledaj poruke od sarah Dodaj sarah u listu prijatelja
sarah sarah is a Female
bice nesto od mene


Poruka: 309
Location: stvaram novi svijet ...

Sok od limuna Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Cure, evo jedan recept za osvjezavajuci sirup od limuna, vrlo jednostavan za napraviti. 01.gif

    Potrebno je:


1/2 kg limuna
2 kg secera
2 l vode
2 kesice limuntosa

Limun samljeti sto sitnije, zajedno sa korom. Potopiti u 2 l vode i neka odstoji 24 sata. U to dodati secer i limuntos, pa opet da odstoji 24 sata i sirup je gotov. Razmutite sa vodom, dodajte 1 - 2 kocke leda i uzivajte. 01.gif

05-13-2003 13:00 sarah is offline Posalji email za sarah Pregledaj poruke od sarah Dodaj sarah u listu prijatelja
Frida Frida is a Female
puterica




Poruka: 109

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

SLANE KIFLE (cudo kako su dobre!)

1,5 kg brasna
50g svjeze germe
so, 2 dcl ulja, 2 jaja
Mijeko za zakuhati

Brasno posoliti po zelji, otprilike kao da pravite hljeb. Germu staviti u jednu posudu sa jednom kasicicom brasna i secera i preliti sa malo toplog mlijeka da se podigne. Jaja umutiti pjenasto i kada je germanadosla, sve sastojke dodati u brasno i zakuhati toplim mlijekom, ne skroz cvrso, ali ne ni lagano. Onako da se odvaja od ruka i posude. Ostaviti da nadolazi. Prekuhati par puta kada jetjesto nadoslo i ostaviti da se i dalje dize. Razvaljati tijesto i jedan pravugaonik, ca 0.5 cm debelo. Praviti trokutove srendnje velicine i nadijevati sa nadjevcima (dole). Staviti na pomascen pleh. Umutiti zumace sa malo soli i tecnog margarina i premazati kifle. Mozete posuti kimom ili sezamom, ili nekim drugim mrvicama. Peci u ugrijanoj pecnici na 220 dok ne dobiju lijepu boju.

Nadjevci:
1.Isprziti luk na malo masnoce i dodati mljeveno meso. Posoliti, pobireriti, zacini po ukusu..
2. Bijeli feta sir pomijesati sa malo mijjeka da se dobije fina krema.
3. pizza (kecam, sir, sunka, gljive)
3. Sta vam padne na pamet 10.gif

09-24-2003 09:59 Frida is offline Posalji email za Frida Pregledaj poruke od Frida Dodaj Frida u listu prijatelja
daors daors is a Male
brato




Poruka: 817
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Ja se ove kvrguse pozelio


POTREBNI SASTOJCI
1/2kg. brasna
piletina ( batak, krilca, prsa)
so
jaje
ulje
kajmak

NACIN PRIPREME
Umutite skupa jaje, brasno, i so u mlakoj vodi, dovoljno da tjesto bude za razlijev-livaca.
Tepsiju podmazite lagano uljem i tjesto istresite u tepsiju. Tepsija moze biti mallko mlaka, podgrijte je. Piletinu isjecite vama po zelji, mozete u krupne komade a tako isto i u sitne komade. Kad ste tijesto istresili u tepsiju, stavite piletinu u ostatak tjesta posolite, promjesajte, i poredajte po tijestu u tepsiji. Pecite na 450 stepeni, kad vidite da je peceno, rumeno, polijte kajmakom i vratite jos par minuta da se kajmak utopi u tijesto.

___________________________________________________________________
Budi na kojoj si

09-29-2003 21:46 daors is offline Posalji Email za daors Homepage of daors Pregledaj poruke od daors Dodaj daors u listu prijatelja
daors daors is a Male
brato




Poruka: 817
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

a ovo je specijalitet
PALACINCI S MOZGOM

Za 5-6 osoba ili
Samo za Daorsa

16-20 palacinki
1 teleci mozak
50 g narendanog parmezana
1 glavica sitno nasjeckanog luka
1 kasicica sitno isjeckanog persuna
2 zumanjaka
1 kasika maslaca
so, biber


Ciscenje mozga
Prije ciscenja mozak treba potopiti u hladnu vodu najmanje 2 sata . Ovo se cini da se usirena krv rastvori i da opne omeksa. Mozdanu opnu polagano skinuti. Ovako ociscen mozak se moze opet potopiti ovaj put u mlaku vodu dase vlakna krvi rastvore koja bi tokom kuhanja pomodrila.
Mozak sitno isjeckati.
Proprziti luk na maslacu , dodati persun i mozak i prziti sve zajedno desetak minuta. Skloniti sa vatre, posoliti pobibriti i umjesati zumanke.
Palacinke napraviti po upustvu, staviti na plitki tanjir i drzati na toplom mjestu.
Palacinke premazati mozdanom smesom i uviti u rolnu. Poredati u tanjir i posuti narendanim parmezanom.

___________________________________________________________________
Budi na kojoj si

09-29-2003 22:09 daors is offline Posalji Email za daors Homepage of daors Pregledaj poruke od daors Dodaj daors u listu prijatelja
obrisana
Gost


Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Ja se ove kvrguse pozelio


POTREBNI SASTOJCI
1/2kg. brasna
piletina ( batak, krilca, prsa)
so
jaje
ulje
kajmak

NACIN PRIPREME
Umutite skupa jaje, brasno, i so u mlakoj vodi, dovoljno da tjesto bude za razlijev-livaca.
Tepsiju podmazite lagano uljem i tjesto istresite u tepsiju. Tepsija moze biti mallko mlaka, podgrijte je. Piletinu isjecite vama po zelji, mozete u krupne komade a tako isto i u sitne komade. Kad ste tijesto istresili u tepsiju, stavite piletinu u ostatak tjesta posolite, promjesajte, i poredajte po tijestu u tepsiji. Pecite na 450 stepeni, kad vidite da je peceno, rumeno, polijte kajmakom i vratite jos par minuta da se kajmak utopi u tijesto.

daorsov recept

10-26-2003 12:05
babusha babusha is a Male
Licnost Foruma '03




Poruka: 2959
Location: donji trap

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Probajte ovo 11.gif



    Sastojci:
    90 dkg jagnjeceg mesa
    bez kosti
    50 dkg crnog luka
    20 dkg masnoce
    30 dkg paradajza
    30 dkg paprika babura
    5 g persunovog lisca
    15 g soli
    5 g bibera
    1 kesica cimeta
    Potrebno je imati i 5 komada papira za pecenje (pergament papira) dimenzija 40 x 40 cm i 1 m tanjeg konopca jal zice.
    Priprema:
    Meso oprati, posusiti i isjeci na krupnije rezance. U posudi ugrijati dio masnoce. Na vrelu masnocu staviti meso i prziti dok ne dobije zutu boju. U drugoj posudi zagrijati drugi dio masnoce te staviti crni luk izrezan na listice i prziti. Kad je luk napola przen, dodati poprzeno meso i nastaviti dinstati. Tome dodati paprike narezane na krupnije rezance i dalje dinstati. Kad je jelo vec gotovo, dodati izrezani paradajz, sitno sjeckani presunov list, biber, cimet i so. Sve dobro izmijesati, prekontrolisati ukus, doliti vode ili supe od kostiju, tako da sve skupa bude srednje gustoce. Jos malo prodinstati. Pergamnet papire poredati po stolu i na svaki staviti podjednaku kolicinu cevapa. Coskove papira skupiti nagore i povezati konopcem. Staviti u pleh, naliti malo vode i staviti u pecnicu da se zapece na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta. Prije serviranja odvezati konopac, a cevap sluziti skupa sa papirom.

    ___________________________________________________________________



        19.gif

        broj ispravljanja poruke: 2, zadnji put od strane babusha dana 11-07-2003 u 13:37.

        11-07-2003 13:36 babusha is offline Pregledaj poruke od babusha Dodaj babusha u listu prijatelja
        obrisana
        Gost


        G Lj I V E Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

        Pjeskavice od shampinjona


        Sastojci:

        12 shampinjona
        4 kasike parmezana
        2 shnite bijelog hljeba umocenog u toplo mlijeko
        4 kasike ulja
        2 jaja
        saransak 2 cesne
        majdonos
        biber
        so


        Priprema :

        Nasjecati gljive sitno , pa dodati saransak, so, hljeb, biber i mlijeko.

        Pomijesati s parmezanom, majdonosom i uljem.

        Oblikovati pljeskavice i peci ih u rerni na maslinovom ulju , 30 minuta na tihoj vatri.

        01-27-2004 11:35
        babusha babusha is a Male
        Licnost Foruma '03




        Poruka: 2959
        Location: donji trap

        Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

        Ako ne znadnesh
        ono gore
        napravi ovo 10.gif

          KLJUKUŠA

        Potrebno: 1 kg bijelog brašna, 1 jaje, 1 litar kiselog mlijeka, koji chešanj bijelog luka, so, mesna voda.

        Priprema: Od brašna, jajeta i soli uz dodavanje vode obrazuj tijesto. Izlij ga u tepsiju i peci ga dok ne bude hrskavo. Kada je gotovo, iskomadaj ga i prelij mesnom vodom, te ostavi da se ocijedi. Kljukušu zalij kiselim mlijekom u koje si dodao sjeckani bijeli luk. Zachini vrelim maslom.

        Kljukušu možes praviti i tako da je ne prelijes mesnom vodom 04.gif

        ___________________________________________________________________



            19.gif

            broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane babusha dana 03-29-2004 u 21:28.

            03-29-2004 21:27 babusha is offline Pregledaj poruke od babusha Dodaj babusha u listu prijatelja
            Ricina Ricina is a Male
            raja




            Poruka: 1931
            Location: Predaleko od Mostara

            Meso Ispod Saca...... Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

            Trebali bi imati finu tepsiju bakrenu koja je kalajisana iznutra...onda poklopac sa usicom, sadzak ( tronozac sto se stavlja ispod) , prsten sto se stavlja na poklopac da ne spada zar i mase da mozes podici poklopac. Pored svega bi trebalo mozda azbestne rukavice....po zelji

            priprema: ako je tepsija precnika oko 60 cm...dosta je sa otprilike 10 osoba .

            Sastav: Teletina ili fina junetina otprilike 4 kg , krtole oko 5 kg , paprika mljevena, so , biber, saransak,majdonos , ulje i malo vegete.
            pomijesati brikete i cumur i staviti malo papira i koju grancicu. Zapaliti i sacekati da cumur se zapali dovoljno.
            Meso isjeci na male komade ( bez kosti meso a moze i sa kostima) ,posoliti i kuhati malo u velikoj serpi 5-10 min.....
            Oguliti krtolu ( krompir za ostatak svijeta osim mostaraca ) isjeci po duzini i staviti u tepsiju. Posoliti malo, dodati mjesavinu ulja i vode da samo pokrije krtolu. Poklopiti tepsiju i zatrpati poklopac sa cumurom ( ugalj ) .

            Poslije 10-15 min... dodati meso i mesnu vodu kao i zacine po zelji... kontrolisati svakih 15 minuta..Po potrebi dodati malo vode i zacina..Potrebno je oko 1 sat ...Prijatno

            ___________________________________________________________________
            "Cega se pametan stidi , tim se budala ponosi" .. Ramadan Asovic

            04-02-2004 14:42 Ricina is offline Posalji email za Ricina Pregledaj poruke od Ricina Dodaj Ricina u listu prijatelja
            Ricina Ricina is a Male
            raja




            Poruka: 1931
            Location: Predaleko od Mostara

            Thumb Up! Grah.... Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

            uzeti oko 3oo gr smedjeg graha i potopiti u mlaku vodu da prenoci.
            ujutro isprati nekoliko puta, . U pretis lonac isjeckati dvije glavice luka, proprziti na ulju, dodati malo izrendane mrkve , ubaciti grah, i dodati vode da pokrije grah 2-3 cm...
            Cekati dok pocne para izlaziti pa smanjiti na 3-4. Kuhati oko pola sata, staviti pretis pod hladnu vodu u sudoper da popusti pritisak i onda nastaviti kuhati bez poklopca jos pola sata. Dodati pri kraju : jednu kavadu isjeckanu , jednu papriku isjeckanu na manje komade -po mogucnosti crvenu ( ne ljutu) , malo vegete, dvije kasike brasna ,suho meso , malo soli i saransaka. Moze se dodati malo jabukovog sirceta pri serviranju jer ima bolji ukus i lakse se vari u stomaku. Dobro ide lepina sa starog mosta, mladi luk sa Tepe ili saransak.
            Prijatno......

            ___________________________________________________________________
            "Cega se pametan stidi , tim se budala ponosi" .. Ramadan Asovic

            04-03-2004 04:00 Ricina is offline Posalji email za Ricina Pregledaj poruke od Ricina Dodaj Ricina u listu prijatelja
            babusha babusha is a Male
            Licnost Foruma '03




            Poruka: 2959
            Location: donji trap

            Pilece Snicle U Sosu Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

            Evo da dodam i ja malo piletine
            za nezenje04.gif


              PILECE SNICLE U SOSU


            4 manja komada pilecih snicli

            ·1 dl bjelog vina

            ·1 dl slatke pavlake/crem fresh

            ·250 gr sampinjona

            ·1 kasika vegete

            ·80 gr margarina

            ·so
            .malo vode

            Kupite vec isjechene pilece snicle ili kupite pilece grudi i isjecite na snicle.
            Snicle lagano malo istucite i stavite u tavu na margarin da se peku.
            Pecite ih i sa jedne i sa druge strane,
            polijte vinom i dinstajte dok vino malo ne ispari.
            Posebno izdinstajte sampinjone izrezane na listice
            Dodajte na sniclee slatku pavlaku,(crem fresh) vegetu i dinstane sampinjone , te lagano kuhajte dok se sos ne zgusne.
            Sluzite sa finim pjenastim pireom od krompira.
            (more i kupovni komforno samo dodaj malo mlijeka 05.gif )
            Prijatno !

            ___________________________________________________________________



                19.gif

                broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane babusha dana 04-12-2004 u 04:22.

                04-11-2004 14:38 babusha is offline Pregledaj poruke od babusha Dodaj babusha u listu prijatelja
                Sarajka
                SexNepoznat

                Poruka: 37
                Location: Canada

                Jela od kukuruznog brasna Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                Evo mene opet.
                Volim praviti jela od kukuruznog brasna, ali imam samo jedan recept, pa ako neko drugacije pravi, napisite.

                KUKURUZA

                - 2 jaja
                - 1 prasak za pecivo
                - 2 solje mlijeka (solje od bijele kafe0
                - 1 solja ulja
                - 1 pavlaka
                - 2 solje kukuruznog brasna
                - 2 solje bijelog brasna
                - 1/2 solje sira (feta)
                - malo soli

                Dobro izmijesati kasikom i peci na tihoj vatri

                Ovaj recept je super, samo sto ja ipak stavim pola solje ulja, da bude manje masna.

                11-06-2004 23:32 Sarajka is offline Pregledaj poruke od Sarajka Dodaj Sarajka u listu prijatelja
                Mo-beba Mo-beba is a Female
                Momentalno na daljinskom




                Poruka: 7486
                Location: Trebinje-Mostar

                Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                ima li jos kakvih kuhinjski carolija 10.gif

                ___________________________________________________________________
                Ne postoji beskraj koji ja ne mogu prosiriti,ne postoji zelja u kojoj ti ne zivis,ne postoji dubina veca od moje ljubavi niti ja postojim bez tebe najdrazi Volim te girl_zaljubljena.gif


                  33.gif

                  03-26-2009 16:20 Mo-beba is offline Posalji email za Mo-beba Pregledaj poruke od Mo-beba Dodaj Mo-beba u listu prijatelja
                  sara sara is a Female
                  moforaja




                  Poruka: 5288
                  Location: bogu za ledjima

                  Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                      citat od daors:

                    Ja se ove kvrguse pozelio


                    POTREBNI SASTOJCI
                    1/2kg. brasna
                    piletina ( batak, krilca, prsa)
                    so
                    jaje
                    ulje
                    kajmak

                    NACIN PRIPREME
                    Umutite skupa jaje, brasno, i so u mlakoj vodi, dovoljno da tjesto bude za razlijev-livaca.
                    Tepsiju podmazite lagano uljem i tjesto istresite u tepsiju. Tepsija moze biti mallko mlaka, podgrijte je. Piletinu isjecite vama po zelji, mozete u krupne komade a tako isto i u sitne komade. Kad ste tijesto istresili u tepsiju, stavite piletinu u ostatak tjesta posolite, promjesajte, i poredajte po tijestu u tepsiji. Pecite na 450 stepeni, kad vidite da je peceno, rumeno, polijte kajmakom i vratite jos par minuta da se kajmak utopi u tijesto.


                  pa bolan odakle mi kajmak moze li hevi krim ,vrhnje ili tako nesto

                  ___________________________________________________________________
                  Drzite srecu kao pticu: sto njeznije i lakse ?Bude li se osjecala slobodnom ostace Ti rado u ruci" 33.gif

                  03-26-2009 18:06 sara is offline Pregledaj poruke od sara Dodaj sara u listu prijatelja
                  Mostarka83 Mostarka83 is a Female
                  Legally Blonde




                  Poruka: 3490
                  Location: U Cernici

                  Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                  Ih sto se kuha ovih dana...taman cu s vama nabit jos 10 kg 07.gif

                  ___________________________________________________________________
                  JaMojaTi.gif

                  03-26-2009 19:11 Mostarka83 is offline Posalji email za Mostarka83 Pregledaj poruke od Mostarka83 Dodaj Mostarka83 u listu prijatelja
                  nove poruke | aktuelne teme | forum
                  Postavi novu temu Odgovori
                  Go to:
                  preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com