Ima li iko da zna kako se pravi ovaj najbolji kolac na svijetu??? Djemila, pomagaj!!!
01-15-2006 15:12
obrisana
Gost
S M O K V A R A............ala Lela
Potrebno je
1 solja pekmeza od smokava
2 solje vode
1/2 solje masnoce (ula ili masla)
Ovo sve zajedno da prokuha
Kad uskipi. zamijesiti sa brasnom u koji se doda griza i prasak za pecivo.
tijesto ne smije biti mnogo tvrdo.
Praviti okrugle kolace , moze i kao hurmasice , narezati ih po povrsini i peci.
kad se ispece. zaliti sa zalijevom od 1/2 kg secera i vode da pokrije secer.
Eh sad je ovdje puno secera i puno kalorija pa ko voli nek izvoli.
___________________________________________________________________
Amire ovo je recept , moje rahmetli svekrve
imas jos dva tri recepta od Kise na podforumu Kuhinja i tema se zove Smokvara isto kao i ova tvoja
otidji na pretrage ukucaj Smokvara , lakse ces naci temu
01-15-2006 15:23
Nepoznata1
Gost
Super ovaj recept, moracu ga probati, pa makar poslije pet dana morala gladovati
Ne znam zasto,ali za mene je smokvara uvjek bila ona strudla salatkom od smokve....
Stvarno sam losa kuharica
1 solja vode
1 solja ulja
1solja mlijeka
1 supena kasika maslaca
1/2solje pekmeza od smokava
kad to prokuha u to usuti 11 kasika brasna i 3 do 4 kasike pure,
pa zakuhati kao puru.
Skloniti da se malo prohladi pa dodati 1/2 praska za pecivo,oblikovati smokvaru,tupim djelom noza malo ih narezati i peci oko 30 minuta.
ZALJEV:
1 solja pekmeza
2 solje secera
1 ipo solja vode
prokuhati...Kada izvadis smokvaru iz rerne odmah je zaliti vrelim zaljevom.
___________________________________________________________________ JESAM LI VAM GOVORILA!?
i moja mama pravi smokvare ko tvoja habibice. Posto sam ja posebni ljubitelj smokvare, moram da kazem da mi je ovaj recept naj naj bolji, a mama ih je probala mnogo i svi su slicni.
Amirice, ovaj je bez greske. Pozdrav iz Skopja - ELA
Cim neko spomene smokvaru ja sam tu ! Najnajnajnajbolji kolac na svijetu !
I ja mislim da u onaj zaljev ide dzem od smokava a ne samo secer i voda. Joj cim pomislim odma mi curi voda na usta !
moja nana rahmetli je bila kuharica za 10, sjecam se kad bi majka napravila prasu, nebi je okusio al kod nane, prste lizes, pa onda kad pojedes tanjur prase onda za nagradu dobijes smokvaru, famoznu smokvaru, nano rahmet ti dusi, ali bolje smokvare jos nisam pojeo....
01-16-2006 00:48
obrisana
Gost
smokvara je naj kolac
za mene ljepsi od baklave ...kazem za mene , da me ne bi sad neki napali