behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
|
|
|
02-09-2007 22:14 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
pokretac teme
|
|
|
02-09-2007 22:22 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
pokretac teme
|
|
|
02-09-2007 22:32 |
|
igor(GROF)
bice nesto od mene
Poruka: 478
Location: 8 sati avionom-6 autom-4 konjem-2 pijeske i eto tu sam
|
|
|
02-09-2007 22:36 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
pokretac teme
|
|
|
02-09-2007 22:41 |
|
|
WOK je zakon! ne baratam ja tim plamenom da ne bi bilo rucak gotov za cas, i plus ukusan a zdrav, valjda. i ne zahtjeva veliko kulinarsko umjece (sto nije nebitno)
evo od mene nesto konkretno iz mojih teftera
Povrce na kineski nacin (u woku)
Osnovni recept:
Mrkvu izrezati na stapice, zutu korabu isto, karfiol na tanje ploske pa na stapice (koliko moze), zelene rezance prase.
Wok se premaze s malo ulja. Povrce se pirja naglo, na jacoj vatri, mijesajuci, prvo najtvrdje (koraba), pa nakon oko 5 min. mrkvu dodati, posoliti, ako treba dodati malo vode (kasiku-dvije), moze se i malo poklopiti, jos 5 min. pa karfiol dodati, na kraju pasu. Promijesamo, po potrebi dosolimo, poklopimo jos kratko i maknemo s vatre.
Povrce mora biti hrskavo.
Varijacije:
Umjesto korabe - celer, ili bilo koje tvrdo korjenasto povrce.
Mrkvica je nezamjenjiva.
Umjesto karfiola - paprika (lijepo je po malo od svake boje: crvena, zelena)
Umjesto prase - kelj na rezance, npr.
Ne preporuca se kombinirati vise od 4 vrste povrca, ali ko voli... I najbolje je naravno koristiti sezonsko povrce.
Ovdje je bolje koristiti sol a ne soya sos da bi povrce zadrzalo svako svoju boju, jer sos boji u tamnije.
Piletina s ananasom
1/2 kg piletine
velika konzerva ananasa (mislim da je 850 gr)
(bolji je onaj sto je vec izrezan na kockice)
3 mrkve
2 paprike
1 crveni luk
malo curry-ja
malo vegete
eventualno malo umaka od kamenica (nit' ga imam nit' ga stavljam, kazu daje kineskiji smek)
Prilog - riza
soja umak
Piletinu, (1/2 kg) razrezati na krace trake i na
brzinu poprziti uz stalno mjesanje (bacanje po stranicama woka) da bude skoro gotovo. Ovo mjesanje je potrebno cijelo vrijeme kuhanja i dosta utice na sami okus gotove hrane.
Onda piletinu izvaditi, a u wok staviti nasjeckani luk i malo vegete. Kad luk pozlatni dodati dvije paprike i tri mrkve izrezane na kockice. Uliti malo soka od ananasa iz konzerve
Kako sok nestaje dolijevati pomalo dok se ne potrosi otprilike 1/3 soka. Onda dodati ananas i i dolijevati sok.
Kad se potrosi otprilike 2/3 soka vratiti meso i doliti ostatak soka. Dodati curry (oprezno, ako ste pocetnik, dosta je jak).
Kad soka ostane malo, jelo je gotovo.
Za prilog skuhate rizu uz koju servirate i sojin umak, ili da bude jos kineskije rizu s kajganom, imam taj recept negdje ali sad ne mogu da trazim.
|
|
02-09-2007 23:20 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
pokretac teme
|
|
|
02-09-2007 23:32 |
|
pasha
Super Moderator
Poruka: 9503
Location: uh jebo te
|
|
|
02-09-2007 23:40 |
|
|
|
|
|