Ima li neko recept za dzulfatme. Ja ga trazim godinama ali nikako ne mogu da ge nadjem. Mozda bi mi Djemila ili Habiba mogle pomoci (cini mi se da su ga one spominjale na temi "Smokvara" nekad davno...)....
Sastojci: Za dulfatmu se uzme podjednako braSna, Secera i masla, pa se od toga zamijesi pogusto tijesto.
Nacin Pripreme:
DJulfatme (perzijsko-arapski) predstavljaju tzv. zalivene gurabije.
L. G. Bjelokosic daje sljedeci recept dulfatmi:
Tijesto se razlije na okrugle kolacice (formiraju se okrugli plosnati kolacicl) pa se odozgo pornalo nareZu u kafez (ukafaz-povuku crte uzduZ i poprijeko) i poredaju po tepsiji. Kada se ispece, rastvori se pomalo po onim zarezotinama, te izgleda kao rascvjetala ruZa.
Ako se ove dulfatme zaliju Serbetom (ukuhani Secer), onda se dobiju tzv. "polivene gurabije".
Autor: Bosanski Kuhar
P.S. ovo sjecenje "u kafez" prije se obavljalo sitom za sijanje brasna.
Jedno pitanje: kako to sa sitom za prosijavanje brasna?!
poredas oblikovane kolacice na dasku ili na sto, pa ih onda lijepo ukrasis sitom, jednostavno samo malo ih dodirnes sitom i njegove share (reshetka) se ocrtaju na svjezem tijestu. Onda se kolac pece.
Ima li neko recept za dzulfatme. Ja ga trazim godinama ali nikako ne mogu da ge nadjem. Mozda bi mi Djemila ili Habiba mogle pomoci (cini mi se da su ga one spominjale na temi "Smokvara" nekad davno...)....
pitat cu sutra majku kako pravi ako ne zaboravim pa cu ti postaviti joj ja sam luda za djulfatmama
___________________________________________________________________ JESAM LI VAM GOVORILA!?
Habiba jesi li pitala majku... I ja sam luda za njima a zadnji put sam ih jela kad sam se udala, napravila mi teta Deronjusa s Luke ... ko ono obicaj, a zapala me samo jedna mozes mislit
Jedno pitanje: kako to sa sitom za prosijavanje brasna?!
poredas oblikovane kolacice na dasku ili na sto, pa ih onda lijepo ukrasis sitom, jednostavno samo malo ih dodirnes sitom i njegove share (reshetka) se ocrtaju na svjezem tijestu. Onda se kolac pece.
Hvala! Podsjeti me da je moja nane nesto tako ukrasavala! p.s. - samo ne znam danas vise sta, moracu mamu pitati, mozda je nesto drugo...
Habiba jesi li pitala majku... I ja sam luda za njima a zadnji put sam ih jela kad sam se udala, napravila mi teta Deronjusa s Luke ... ko ono obicaj, a zapala me samo jedna mozes mislit
jesam bona al zaboravila ti napisat evo moja bubamaro vako moja majka-nena pravi:
2maslaca
2jaja
2kasike secera
2kasike jogurta
kasika od kafe sode bikarbon
postupak:maslac dobro umutiti da mozes pisati po njemu.2 jaja umutiti pa dodati maslacu,to sjediniti pa dodavati:secer,jogurt.brasna koliko podnese i sodu bikarbon
zaljev: 1 kg secera-vode malo da predje preko secera
mlak zaljev na vruce djulfatme.djulfatme peci 45 min na 200 stepeni.
eto ja ti prepisala od a-z kako je ona napisala e sada meni nema nista gore kad neko kaze npr brasna koliko podnese nadam se da ce ti koristiti ovaj recept meni su njene brate najbolje a inace sam ovisna o slatku
___________________________________________________________________ JESAM LI VAM GOVORILA!?
e Habiba hvala ti bas si sunce Sutra cu ih probati napraviti pa kud puklo da puklo...mada nisam ni ja bas najbolja sa onim "brasna koliko podnese" ali nema veze.
javit cu ti sta je ispalo i na sta je licilo na djulfatme ili na nesto drugo... u svakom slucaju zahvali neni...
Habiba jesi li pitala majku... I ja sam luda za njima a zadnji put sam ih jela kad sam se udala, napravila mi teta Deronjusa s Luke ... ko ono obicaj, a zapala me samo jedna mozes mislit
jesam bona al zaboravila ti napisat evo moja bubamaro vako moja majka-nena pravi:
2maslaca
2jaja
2kasike secera
2kasike jogurta
kasika od kafe sode bikarbon
postupak:maslac dobro umutiti da mozes pisati po njemu.2 jaja umutiti pa dodati maslacu,to sjediniti pa dodavati:secer,jogurt.brasna koliko podnese i sodu bikarbon
zaljev: 1 kg secera-vode malo da predje preko secera
mlak zaljev na vruce djulfatme.djulfatme peci 45 min na 200 stepeni.
eto ja ti prepisala od a-z kako je ona napisala e sada meni nema nista gore kad neko kaze npr brasna koliko podnese nadam se da ce ti koristiti ovaj recept meni su njene brate najbolje a inace sam ovisna o slatku
Hvala na receptu Habiba! Ja cu danas pokusati napraviti bez jaja. Ne smijem jesti jaja i meso jedno vrijeme, zato. Javicu poslije kako su ispale.
N isu ispale lose! Samo ja ih nisam zaljevala. A steta bas mi je zalijev super ispao: skuhala sam ga sa sirovim smedjim secerom i sa pola zelene jabuke (na 1 l). Stvarno je bio dobar, bas steta. Hvala jos jednom za recepat!
nema na cemu nadam se da ce recept nekom koristiti ja ih brate obozavam i najljepse su mi nenine,nisam ih nikad pravila kao ni smokvaru al zato ih jedem ko mahnita
___________________________________________________________________ JESAM LI VAM GOVORILA!?
Nadam se i ja isto! Hvala ti puno, evo prvi put sam ih napravila i mislim da je recept odlican, kao podloga za druge varijacije isto. Ja sam uzela juce samo jedan maslac i ostalo kako si napisala. I jesam jednu kasiku slatkog vrhnja dodala jos. Ukusno super!
Habiba jesi li pitala majku... I ja sam luda za njima a zadnji put sam ih jela kad sam se udala, napravila mi teta Deronjusa s Luke ... ko ono obicaj, a zapala me samo jedna mozes mislit
jesam bona al zaboravila ti napisat evo moja bubamaro vako moja majka-nena pravi:
2maslaca
2jaja
2kasike secera
2kasike jogurta
kasika od kafe sode bikarbon
postupak:maslac dobro umutiti da mozes pisati po njemu.2 jaja umutiti pa dodati maslacu,to sjediniti pa dodavati:secer,jogurt.brasna koliko podnese i sodu bikarbon
zaljev: 1 kg secera-vode malo da predje preko secera
mlak zaljev na vruce djulfatme.djulfatme peci 45 min na 200 stepeni.
eto ja ti prepisala od a-z kako je ona napisala e sada meni nema nista gore kad neko kaze npr brasna koliko podnese nadam se da ce ti koristiti ovaj recept meni su njene brate najbolje a inace sam ovisna o slatku
Bibo reci majki /neni da necu vishe jesti djulfatme u nje...odala recept...tako bi i mene
za tepsiju prodala...
___________________________________________________________________ audicija u Holiwoodu sutra akshamli...
autobus iza Hita polazi oko sedam ujutru, ako vozac ne potegne prethodne noci....
Princ cuvaj mjesto na seciji....
Evo posto sam kopirala najvise iz recepta za djulfatme, moja najskorija kreacija kolacica ili keksa, ja sam ih nazvala "Dirty Hari's" a vi nazovite kako hocete!
Potrebno:
15-20 g samljevenih ljesnjaka
4 kasike secera
4 kasike jogurta (lakog, nemasong)
2 kasike kakao
1 kasika maslaca
1 kasicica vanilin secera
pola kasicice praska za pecivo
i brasna otprilike, ja sam stavila ca. 5-6- kasika
Izmjesati sve dobro i kasikom i rukama pokusati formirati kolacice, ali mozete uraditi kao ja sto sam: i skroz kreativno ih formirati kako vam ispadnu iz ruku ili iz kasike. (Idem probati ) Zdrao!