Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » TRADICIJE MOSTARA » KUHINJA » Suncokret Pogaca » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
sara sara is a Female
moforaja




Poruka: 5288
Location: bogu za ledjima

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Suncokret pogaèa



Vreme pripreme: 120 minuta


Da napomenem, da kolièinu brašna nisam mjerila. Za sva kisela tijesta, to morate da odredite sami, jer to prije svega zavisi od jaja, koliko su ona vodena, i njihove težine. Imate petit (mala jaja), medium (srednja) i large (krupna).

Sastojci za 8 porcija
2 jaja + 1 žumanjak
300 ml (pola-pola) mlijeka i vode
100 ml butter-milk to je kao naše pravo kiselo mlijeko
2 kašièice soli
2 kašièice šeæera
100 g neslanog putera za premazivanje, omekšalog
1 kašièica kvasca
brašno po potrebi

Priprema
Zamijesiti tijesto da nije mnogo mekano, a ni tvrdo, da se ne lijepi za radnu površinu. Kada nadoðe, razvaljati ga i premazati omekšalim puterom kao lisnato tijesto, s tim što æete poslije tijesto formirati u 4 loptice. 3 jednake, a èetvrtu ostaviti manju od ostalih.

Razvaljati jednu po jednu lopticu u krug, uzeti okruglu èiniju i poklopiti taj krug, pa okolo isjeæi nožem onaj višak. Tako æe se dobiti precizan krug i trokuti æe biti jednaki. Zatim krug presijeæi kao krst, pa onda još jednom da se dobije osam trouglova. Tako uraditi i sa ostale 2, a èetvrtu ostaviti u loptici, ona ide u sredinu.

U okruglu tepsiju srednje velièine, reðati na dno tepsije dobijene trokutiæe tako da špic trokutiæa doðe uz zid tepsije, a sredina treba da bude prazna. To sve fino i pažljivo složiti. Drugi red reðati istim postupkom, samo što se sada trokutiæi slažu tako da se popuni onaj razmak u prvom redu (nadam se da me razumijete), tako i sa treæim redom. Èetvrtu lopticu staviti fino u sredinu.

Pogaèu ostaviti u tepsiji da nadolazi pola sata, zatim je premazati samo mlakom vodom uz pomoæ èetkice i lopticu u sredini posuti grubo mljevenim makom. Peæi na 375°F oko 35 minuta, zavisi kako rerna peèe. Paziti da ne pregori. Ako rerna peèe jako, smanjiti je. Pogaèa treba da ostane lijepe, zlatnožute boje.

___________________________________________________________________
Drzite srecu kao pticu: sto njeznije i lakse ?Bude li se osjecala slobodnom ostace Ti rado u ruci" 33.gif

01-12-2010 00:08 sara is offline Pregledaj poruke od sara Dodaj sara u listu prijatelja
asataN asataN is a Female
moforaja




Poruka: 4110

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Narode , jos je neko postavljao slike postupka slicne pogace ....Ne mogu da nadjem gdje je ta druga 15.gif ...help!

___________________________________________________________________

    08-17-2010 14:00 asataN is offline Pregledaj poruke od asataN Dodaj asataN u listu prijatelja
    sara sara is a Female
    moforaja




    Poruka: 5288
    Location: bogu za ledjima
    pokretac teme Thread Started by sara

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

        citat od asataN:

      Narode , jos je neko postavljao slike postupka slicne pogace ....Ne mogu da nadjem gdje je ta druga 15.gif ...help!



    Nato evo jes jedna..... ~7
    Mamina pogaca (Suncokret pogaca)Verujem da puno od Vas imate ovaj ili slican recept,no kako sam skupila hrabrost da napisem Moj prvi recept,htela sam da to bude nesto od moju mamu,koja mi je dala ljubav za kuvanje i spremanje hrane…..

    Prava korištenja Sva prava zadržanaObjavljeno:16.11.2009. Autor: irenamkdskopje, MakedonijaOznake:
    .Sastojci
    testo
    2 belanca
    1 jaje
    15 kasika ulja
    1/2 litar mleka
    2 kasikice soli
    1 kvasac
    1 kg brasno
    za premazivanje
    margarin
    susam
    mak
    zumance
    Priprema
    Kvasac promesati sa kasikicu secera,malo brasna i malo mleka.
    U dubljoj posudi stavite sve sastojke,dodajte nadosli kvasac i umesite glatko i meko testo pomocu mleka.
    Testo se ostavlja da nadodje.
    Testo podelite na dva dela ,a zatim svaki deo na 7 delova.
    Od prvih 7 loptica,napravite sedam malih korica,premazite rastopljenim margarinom i slazite jednu na drugu(zadnju-gornu ne mazite)
    Razvite veliku koru.
    Podelite na 12 delova i uvite u kiflice,pa svaku kiflu presecite na pola.
    Uzmite dubjlu serpu,namazite uljem i poredjajte polovine od kifle,u sredini u krug nekoliko,a okolo sa ostrim izgledom prema rubu serpe.
    Ostavite da nadodje (da se udvostruci obim)
    Pre pecenja namazati razmucenim zumancetom, sredina pogace posuti makom,a krajeve susamom.
    Narendati margarin i peci u zagreanoj pecnici oko 180-200 C ,oko 30 minuta.
    Kad se ispece pogaca,uzmite u ruke komad margarina i predjite preko nje,a onda uzmite najobicniju najlon kesu i pokrite je nekoliko minuta(da bude meka ko pamuk).
    Posluživanje
    Moze da se posluzi sa raznim suhomesnatim ordeverima,uz pecenje,a moze i samo uz ljutenice i sira…..mmmmmmmmmmmmmm

    ___________________________________________________________________
    Drzite srecu kao pticu: sto njeznije i lakse ?Bude li se osjecala slobodnom ostace Ti rado u ruci" 33.gif

    08-17-2010 15:24 sara is offline Pregledaj poruke od sara Dodaj sara u listu prijatelja
    asataN asataN is a Female
    moforaja




    Poruka: 4110

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    lijepa je i ova , ali nije to ta ......U svakom slucaju hvala Saro ako ne nadjem onu , probacu ovu 10.gif

    ___________________________________________________________________

      08-17-2010 15:28 asataN is offline Pregledaj poruke od asataN Dodaj asataN u listu prijatelja
      PST PST is a Female
      samo sto nisam




      Poruka: 1156
      Location: vazda u kuci

      Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      imas pod cvijetna pogaca

      08-17-2010 21:32 PST is offline Homepage of PST Pregledaj poruke od PST Dodaj PST u listu prijatelja
      nove poruke | aktuelne teme | forum
      Postavi novu temu Odgovori
      Go to:
      preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com