|
pozdrav svima, evo prvi post pa da predstavim mostarcima svoju zanimaciju. veæ par godina bavim se intenzivno jednim fantastiènim hobijem - proizvodnjom domaæeg piva u vlastitom stanu. ovaj hobi je u BiH prema mojim saznanjima potpuno nepoznat, pa sam htio približiti ljudima malo o èemu se radi, a možda i zagrijati nekoga da se poène baviti ovim hobijem.
u evropi i americi je jako raširena kuæna proizvodnja piva. puno ljudi proizvode domaæe pivo, imaju klubove/udruženja, organizuju takmièenja, polaganja ispita za degustatore i ocjenjivaèe i tako dalje...
ja sam poèeo sasvim sluèajno, ali sam na kraju završio sa hrpom literature i velikom kolièinom proizvedenih vrsta i rodova piva, kao i samom kolièinom.
prije nego što poènem opisivati sam hobi u detalje, želio bih skrenuti svima pažnju da sva komercijalna piva koja vidite dostupna u našim supermarketima (lav, jelen, sarajevsko, ožujsko, karlovaèko, pan, nektar, heineken, becks i tako dalje...), zapravo nisu ni blizu od kvalitetnih piva, niti ispunjavaju osnovne kriterije da bi se mogla smatrati dobrim pivima. na žalost ljudi ih piju jer misle da je to vrh što se tièe pivske ponude. u velikoj su zabludi, jer u svijetu se proizvode daleko bolja i kvalitetnija piva, a u ovu kategoriju spada i domaæe, kuæno proizvedeno pivo.
ovo što sam naveo ima velike veze sa troškovno orijentisanom proizvodnjom u velikim pivarama. dakle oni su prisiljeni da koriste minimum ulaznih sirovina, kako bi bili rentabilni, pa na kraju proizvedu jednostavno loše pivo.
naravno, i ja sam nekad mislio da je heineken vrh, ali sreæom poslije sam saznao da postoje i bolja piva, a konaèno sam ih i sam poèeo proizvoditi.
što se tièe same proizvodnje, puno je jednostavnije nego što to neko može pretpostaviti u tehnièkom smislu, ali je ipak potrebno upoznati se sa osnovnim teorijama pivarstva iz dostupne literature. da se razumijemo, vremenom æete biti prisiljeni silom prilika uæi i malo dublje u hemiju i mikrobiologiju, ali sve u svemu sam proces je vrlo jednostavan.
što se tièe opreme, na poèetku možete improvizirati kao što sam i sam improvizirao, a poslije æete malo po malo nadograðivati i unaprijeðivati sistem. sva oprema koja je potrebna za proizvodnju kvalitetnog piva je dostupna. malo æete se možda potruditi i obiæi nekoliko mjesta, ali sve se može naæi.
što se tièe sirovina, o ovome bi se moglo malo opširnije, ali to æu pisati po želji i ako bude interesenata. ukratko - pivo je najstariji svjesno proizvedeni alkoholni napitak otkad je ljudskog roda. najstariji zapisi i dokumentirani sluèajevi proizvodnje smještaju se u vrijeme starog egipta. mnoge kulture koristile su razlièite sirovine, ali u zadnjih 500-600 godina ustaljene su èetiri osnovne sirovine za proizvodnju piva - jeèmeni slad, hmelj, kvasac i voda.
što se tièe nabavke sirovina, ja lièno sve sirovine osim jeèmenog slada i vode (dakle hmelj i kvasac) nabavljam online. mnogi su online shopovi koji imaju cijeli asortiman razlièitih sirovina i opreme za pivarstvo. postoji stotine sorti hmelja i stotine sorti kvasca od èijeg æe konaènog izbora zavisiti i konaèni proizvod, odnosno okus i stil piva koji pravite.
hmelj i kvasac su relativno jeftine sirovine, èak i kad se kupuju online. u prosjeku za 20-30 litara piva treba vam jedan paketiæ pivarskog kvasca (jednake velièine kao i onaj pekarski kvasac) i otprilike stotinjak grama hmelja.
što se tièe jeèmenog slada, najbliže sladare (tvornice za proizvodnju slada su u baèkoj palanci i u novoj gradiški u hr). slad je takoðe jako jeftin, a najveæi je problem zapravo transport do mjesta u kojem živite jer se slad nabavlja u vreæama od cca. 40 kg.
jedna vreæa jeèmenog slada od 40 kg može biti dovoljna za proizvodnju cca. 160 litara piva, odnosno 16 punih gajbi flaša od 0,5l.
uobièajena tura je 23 l
dakle jedna vreæa slada može potrajati poprilièno dugo.
što se tièe same proizvodnje, u stanju ste kombinacijom odreðenih sirovina i tehnika proizvesti (klonirati) veæinu kvalitetnih komercijalnih piva, ali i eksperimentirati i pokušati proizvesti/dizajnirati vlastiti stil piva. sam sam radio kvalitetna belgijska piva, zatim pšenièna bavarska, amerièke jako zahmeljene stilove, njemaèke svijetle i tamne, zatim voæna piva, zaèinjena sa odreðenim zaèinima (kardamom, korijander itd.) i praktièno, samo nebo je granica.
zaboravio sam reæi da je prosjeèna cijena koštanja jedne flaše domaæeg piva otprilike 0,25 €. tu je ukljuèeno sve što se utroši i recimo, "amortizacija" za nabavljenu opremu. pivo koje proizvedete od najkvalitetnijih sirovina ne može se mjeriti s ni jednim komercijalnim pivom dostupnim kod nas.
naravno postoje i vrlo kvalitetna komercijalna piva, kao što su belgijska tripel karameliet, kwak, tripel, dubbel, gulden draak, zatim belgijska samostanska piva koja su na visokoj cijeni. nakon belgijskih tu su kvalitetna britanska piva kao što su fullers, hobsons i tako dalje. nakon toga idu njemaèka, pa èeška i tako dalje.....
ako znate engleski jezik, postoji masu foruma na kojima možete doæi do informacija. ako ima zainteresiranih ljudi u BiH mogu mi se obratiti na pp.
u nastavku æu postaviti fotografije nekih svojih piva koja sam proizveo.
ovo pivo raðeno je sa sortom hmelja Aurora, pa mu je po tom dato i ime. fantastièno pivo sa izraženim citrusnim okusima. jako osvježavajuæe i ljetno pivo.
2. Sierra Nevada Pale Ale klon
ovo pivo je pokušaj kloniranja popularnog i fantastiènog amerièkog piva sierra nevada pale ale. na ovom linku ima sve o tom pivu - http://www.sierranevada.com/beers/paleale.html
3. Nelson Sauvin Pale Ale
ovo je moja vlastita kreacija piva inspirisana nekim drugim pivima. korištena je sorta hmelja s novog zelanda koja ima nevjerovatan okus i miris. pivo ima jednu notu zove, kao sok od zove. jako je osvježavajuæe ali ima i visok procenat alkohola (preko 6%)
ovo je klasièni dizeldorfski alt (na njemaèkom alt znaèi stari, tako da ovo oznaèava staro pivo). ovo je izuzetno slatko pivo sa niskim procentom alkohola (oko 3,9%). punog okusa, jako sirupasto.
fantastièno, jako belgijsko pivo. alkohol je 8%. pjena je nevjerovatna, kao i okus.
ovo je njemaèko, tamno pivo proizvedeno po tradicionalnoj njemaèkoj recepturi. okus mu je èist, pomalo sladunjav. aroma na preprženi slad i njemaèke plemenite sorte hmelja. nisam ga dovoljno ohladio pa mi je malo previše zapjenilo kod toèenja tako da ga nisam uspio istoèiti cijelog u kriglu. bolesno dobro pivo!
Ovaj stil piva je nastao u Londonu u 18 stoljeæu i bio je jako popularan meðu luèkim radnicima, pa je po tome dobio ime. U to vrijeme radilo se o jakom pivu koje je sadržavalo u prosjeku 7% alc. meðutim moderni porteri su ipak nešto slabiji. Po trenutnoj klasifikaciji pivskih stilova razlikuju se tri vrste portera i to brown porter, robust porter i baltic porter. Ja sam ovo pivo radio po receptu za robust porter. Pivo je jako zahmeljeno i ima specifièan okus prženih sladova.
8. Extra Special Bitter (ESB)
Ovo pivo poznato je još pod nazivom Premium bitter ili Strong Bitter. Tipièni predstavnik engleske pivarske škole. U pivu se osjete prženi sladovi i znaèajne kolièine tipiènih engleskih sorti hmelja kao što su East Kent Golding ili Fuggle. Ovo koje vidite na slici radio sam po uzoru na popularni Fuller's ESB sa èetiri sorte hmelja - Target, Northdown, Challenger i East Kent Golding. Ispalo je fantastièno.
9. Amerièki Pale Ale sa korijanderom i naranèom
Ovo pivo radio sam prošle godine prateæi smjernice za amerièki pale ale, ali sam dodao i zaèine, što je malo neobièno za amerièka piva. Uglavnom super je ispalo i popilo se jako brzo. Jako osvježavajuæe i lagano, pitko pivo za ljetne dane. :)
na kraju bih samo napomenuo da ovo nije hobi za one koji žele jeftino i brzo da se napiju. umjerenost i moderacija prilikom uživanja u ovim pivima su kljuène. toliko okusa i mirisa je šteta da vam proðu neopaženi u pijanstvu. ako želite samo da se napijete, kupujte pivo iz supermarketa.
pozdrav svima i ako ste zainteresovani javite mi se na mail ili na privatne poruke. takoðe, možemo i ovde da razvijemo diskusiju!
|
|
11-20-2012 20:41 |
|
makso
Super Moderator
Poruka: 2849
Location: andaluzija
|
|
|
11-20-2012 21:47 |
|
brewer
SexNepoznat
Poruka: 7
pokretac teme
|
|
Ovako, u nastavku je prikazan minimum opreme koju je potrebno imati da bi se proizvelo pivo. Radi se o poèetnièkom set-up-u koji se, naravno, može usavršavati i nadograðivati.
što se tièe osnovne opreme treba vam sljedeæe. ovo je znaèi samo osnovno, najosnovnije (i najjeftinije), a poslije na ovom podforumu možemo raspravljati o naprednijim sistemima i unapreðenjima.
1. Lonac emajl ili nabavite od poznanika ili slièno
najbolje inox (skuplja varijanta), može i emajl (puno jeftinija). cink, aluminij ili bakar! volumen lonca najbolje da bude 30 litara.
fermentacijska posuda je zapravo obièno plastièno (gora varijanta) ili stakleno (bolja varijanta), burence ili demižon. ako kuhate u loncu od 30 litara, morate imati fermentacijsku posudu kapaciteta najmanje 30 litara. iako se staklo smatra boljim, i ja sam ga koristio nekad, prebacio sam se na plastiku iz nekoliko razloga - jeftinija je, sigurnija je (pucanjem punog demižona piva prilikom prenošenja možete se gadno ozlijediti), jednostavnija je za pranje i održavanje. samo je bitno da se dobro i kvalitetno pere i da je "food grade" plastika. to æete znati po uvarenom logu na dnu plastiène posude sa malim escajgom (nož i viljuška). cijena ovakve posude je maksimalno do 20 KM.
3. Airlock ili "Vrenjaèa"
ovo je zapravo sigurnosni ventil koji stoji zabijen na vrhu poklopca fermentacijske posude i koji dopušta da CO2 koji nastaje prilikom fermentacije izlazi van, a ne pušta O2 izvana da ulazi unutar fermentacijske posude. na ebayu košta oko 1$ a ako vam se ne da da ga kupujete, onda ga možete i sami napraviti. Cijena cca. 2 KM
4. 2-3 metra silikonskog crijeva za pretakanje
dakle, ovo možete kupiti svugdje. služi za pretakanje veæ fermentiranog piva sa taloga kvasca
5. tri gajbe opranih i doooooobro oèišæenih iskorištenih pivskih boca.
dakle treba vam šesdesetak boca. o tehnikama èišæenja mogu poslije u nastavku. boce ne samo da moraju biti èiste, nego moraju biti prije toèenja piva. Cijena: poznavanje konobara - džaba.
ovo je kao što pretpostavljate za èepljenje boca nakon toèenja piva. ovo što vidite je jednostavnija varijanta. Cijena u Robotu: 20 KM
ovo su krunski èepovi ili crown caps. ima ih u konzumu, obiju, interexu... ma svuda. ima ih u raznim bojama što je super kada imate više vrsta piva da ih možete razlikovati. Cijena: 4 KM 100 komada.
jedan od najbitnijih instrumenata u pivarstvu. služi za mjerenje otopljenog šeæera u sladovini. dostupan na ebayu. Cijena: cca. 15 KM.
uz hidrometar sigurno najvažniji instrument. termometar mora imati visoki raspon mjerenja recimo do 120°C. mora biti vatrostalan. imate moguænost da birate izmeðu digitalnih ili analognih. i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane. s obzirom da su temperature najvažniji kriterij koji s mora ispoštovati kod proizvodnje piva - termometar mora biti precizan i kvalitetan. kad ga kupite dobro ga je baždariti u èaši vode s ledom - mora pokazivati 0°, a ako ne pokazuje onda kompenzirati za tu vrijednost koliko ima otklona. Cijena: varira od 3$ do 100$. vas može zadovoljiti onaj od 10$.
10. Piknik frižider kapaciteta 28-32l prilagoðen za posudu za ukomljavanje
ovo je MINIMUM MINIMUMA, ali s ovim što sam nabrojao možete proizvesti fantastièno pivo.
oèekujem daljnja pitanja :D
|
|
11-21-2012 19:35 |
|
zorokrik
samo sto nisam
Poruka: 1340
Location: St.Marino
|
|
|
11-22-2012 18:02 |
|
brewer
SexNepoznat
Poruka: 7
pokretac teme
|
|
|
11-22-2012 18:29 |
|
zorokrik
samo sto nisam
Poruka: 1340
Location: St.Marino
|
|
|
11-22-2012 18:31 |
|
makso
Super Moderator
Poruka: 2849
Location: andaluzija
|
|
dobrodosao na forum, brewer.
Vidis kako su raja zajebanti
Ne znam gdje sam citao clanak ali je 100% tacan.
Mostarac mora biti ili liska ili tabijasus
Ja sto vise starim, to sam vise tabijasus. kakve veze ima sa pivom, ima, ima
Ja mislim da se svi slazu glede pive, i tabijasusi i zajebanti, ko ne voli pivu, onda je neka treca sorta...
Da se malo vratim na temu, odlican ti je zadnji post, tacno je opisano sta sve treba, cak si i cijene stavio, steta sto nisam blize, pa da vidim uzivo kako se to radi.
Pozz
___________________________________________________________________ prest'o sam
|
|
11-22-2012 23:12 |
|
|
|
|
|