Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » NAUKA I DRUŠTVO » KULTURA » Labudje jezero.. 1 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.00 » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Stranica (3): [1] 2 3 sljedeca » Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
bijelilabud bijelilabud is a Male
bice nesto od mene
Poruka: 297

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Ufff !! Ma, piše nešto iz mene, a neću da otvaram novu temu, pa potroših više vremena da nađem najlogičnije mjesto da ''kehnem'' pisaniju - ono da se gazda (pokretač teme) ne izaspe kad je vidi, a da je poneko i pročita. Eto, usidrih se ovdje, pa...

''O tempora o mores.''


Što ti je reći povijest. K'o da je juče bilo kada ono Ciceron, konzul, održa govor u rimskom Senatu, te izgovori ovu kasnije čuvenu rečenicu , ''o tempora o mores'' – ''čudnih li vremena, čudnih li običaja''. Bilo je to godine šezdeset i treće.
Ma, jok bola', kakva 1963 ? Nema ništa ispred, ni stotica ni hiljadinki – samo šestica i trica – 63. godina.
I ne diraj mi u huju zbog riječi – povijest. Mog'o sam ja reći i istorija i historija, ali bih time pokazao da sam velika neznalica. Potcijenio bih time i vas koji znate, samo nećete da kažete, jer bih vam prodavao bijele bubrege pod crvene. Ja hoću da vama na Forumu pokažem kolika sam ''znalica''.
Znam ja kako to treba pokazati. Iščeprkaš kakvu latinsku izreku; kad je izgovaraš, treba da zvuči otmjeno-otegnuto, sa jasno uznesenim vokalima i što patetičnije naglašenim suglasnicima, da joj time nabaciš patinu vremena prohujalog. Zapanjeni slušalac, ali i usplahireni čitaoci , tražit će po svim društvenim mrežama sliku tvoga pametnog, uredno ćelavog lika, s pogledom proročanski udomljenim u tamne dubine povijesti.
Historija/istorija nije, dakle, isto što i povijest. Povijest je sama prošlost i sve što se desilo u njoj, dok je historija/istorija znanost iliti nauka o povijesti. Iako se i u hrvatskom jeziku ove riječi nerijetko koriste kao sinonimi, nemaju, dakle, isto značenje. Nisu ih Hrvati ''štancali'' samo da bi se njihov jezik što više razlikovao od srpskog, već što su Hrvati vrlo umilan narod, pa se vole igrati. Igrajući se, tako, zaključiše da ne mogu biti isto - sami protok vremena i zbivanja u njemu (povijest) - i znanost koja to izučava (historija).
Šta je to Ciceron htio da kaže sa '' o tempora o mores''? Siromah, on je htio da po kratkom postupku, nježno obezglavi senatora Katilinu (Catiline), jer je ovaj potonji njemu radio o glavi, ali se lisac uspješno izvlačio. Tvrdio je da su ga dušmani opanjkali, da on nikada ne bi ni mrava zgazio, a kamo li dizao ustanak protiv legitimne vlasi – ne budi primijenjeno, kao Nevesinjci ''Nevesinjsku pušku''. Na sami spomen hercegovačkih ustanika protiv omrznutog Turčina, senatori se zgledaše, pogledaše zatim Katilinu, svi u istom trenu, pravo, u istu tačku – nježni cvjetić na njegovoj grimiznoj togi – i odlučiše. Ne, Cicerone i tisuću puta ne ! Ti nemaš dokaze protiv Katiline.
Bezbeli, ne bi pravo Ciceronu. Htjede da kaže ''o turim vam ga o materi'' , kao što u sličnim trenucima kaže svaki pošteni Gedža, ali kad shvati da će od toga što kaže u tome trenu, zavisiti sudbina buduće Evropske Unije – skide sandale, tresnu ih jednu o drugu da otrese prašinu i izgovori – ''o kakvi ste vi hajvani,o s.... vam se u običaje.''
Eto, od tada je ova latinska fraza postala čuvena, ali samo zato što je Ciceron govorio latinski. Zamislite da je rekao na bosanskom – '' o j... vam o pas mater'' – na što bi to ličilo. Ne može se jezikom plebsa iskazati sva ljepota unutrašnjih osjećanja jednog patricija. Čak i kada psuje na latinskom, to zvuči kao ditiramb.
Jednom, ali historijski vrijednom rečenicom, Ciceron iskaza svoje čuđenje što se vremena i običaji mijenjaju i ono što je važilo jučer, danas više ne važi. Do jučer se moglo bilo kog ustanika i pobunjenika protiv legitimne vlasti, gotovo bez ikakvih dokaza, samo na osnovu ''quasdam seditionum suspiciones'' – ''pouzdane sumnje na ustanak'' - skratiti za glavu ili baciti lavovima za doručka.
Jah, šta li bi Ciceron rek'o danas ?

03-07-2013 18:30 bijelilabud is offline Posalji email za bijelilabud Pregledaj poruke od bijelilabud Dodaj bijelilabud u listu prijatelja
bijelilabud bijelilabud is a Male
bice nesto od mene
Poruka: 297
pokretac teme Thread Started by bijelilabud

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Vidim ja da ovdje niko ne ''zalazi'' i ne čita,pa ću ja tu da sebi dadem još malo oduške. Jah, shvatio sam - kad god nešto hoće iz mene da piše, doći ću ovdje, a koliko vidim, ni domaćin ne brani u avliju.
Ovo što iz mene sada piše, u stvari je prisjećanje i podsjećanje na nešto oko čega i na čemu smo, mnogi od nas, uz ostale činioce, gradili svoj karakter, trošili i ispunjavali dio svoje mladosti, formirali pogled na život, razvijali maštu.. Svako na svoj način, naravno - individualno, ali svi zajedno i zajednički. Tako nam je svima, nekako, bilo lakše. I ljepše. Tako smo se međusobno lakše prepoznavali i odnosili jedni prema drugima, u stvaranju vlastitog mjesta pod suncem. Tačno i nepogrješivo je svak o svakome znao kakav je ko i gdje je kome mjesto. Stečeni status se prećutno podrazumijevao u svim mogućim životnim situacijama, od najbanalnijih, na ulici, do onih u kojima su se mogli naći samo rijetki. Rigorozno se primjenjivao, kako to samo u Mostaru može biti. A tome je, ne presudno, doduše, ali ne ni u mjeri koja bi bila zanemarljiva - doprinosio, westwrn film. Eto, to piše iz mene..
Ko se ne sjeća izlaska iz kina, ''Zvijezde'' ili ''Partizana'', svejedno i onoga poistovjećivanja sa glavnim dasom westerna !? Iz temelja se promijene pokreti, koraci su odmjereni, usporeni, pokreti ruku lijeni ali odlučni, a pogled šeta lijevo i desno, bez ikakva vidljiva razloga, k'o da nekoga traži. Cigareta se pripaljuje gotovo ceremonijalno; čak su se nabavljale, jedno vrijeme, one šibice što su se mogle zakresati od petu cipele, ili bilo koji čvrsti predmet..Povučeni dim se do pola ispusti, pa se iznova uvuče u pluća, a za tu tehniku je trebalo dosta truda i vježbe. Ako će se, nakon filma, popiti negdje piće, pri nazdravljanju, gleda se čvrsto i pravo u oči, pri čemu se dva para očiju pretvore u četiri blago zakošene crte na licu. Govori se kratkim rečenicama, uz duge pauze.
I tako, čarolija nas drži koji sat, dok nam neka banalna, pišana životna sitnica ne opali klempu i ne vrati nas u zbilju. Ostane u grudima i nakon toga onaj okus hormona probuđenog mladog mužjaka, nezrelog i još neiskusnog za život, ali široko raskoračenog i spremnog da se sa životom uhvati u koštac i pohrve se s njim. Osjećaj ispunjenja i zadovoljstva sobom. Tako smo rasli, tako smo se, pored ostalog, ''ćelićili'' i postajali ljudi, ili neljudi. Svak na svoj način i svak za sebe, ali zajedno i zajednički. Prelijep osjećaj. Western je samo jedan od povoda da napišem ovo što ''piše iz mene''.
Evo i najljepše muzike što smo je slušali gledajući westerne - 43 minute uživanja, pa ko voli..

04-19-2013 21:50 bijelilabud is offline Posalji email za bijelilabud Pregledaj poruke od bijelilabud Dodaj bijelilabud u listu prijatelja
djemila djemila is a Female
Naj-Moder 2008
Poruka: 11454
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Labude..da te nema trebalo bi te izmisliti 33.gif

ne znam kad nesto ljepse procitah..HVALA TI 10.gif

___________________________________________________________________
Nije znanje Znanje znati....vec je znanje Znanje dati...

04-19-2013 23:51 djemila is offline Pregledaj poruke od djemila Dodaj djemila u listu prijatelja
cheri cheri is a Female
moder u peMziji
Poruka: 3809
Location: Svizzera

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Labude, imaš nevjerovatnog smisla za pisanje, uživala sam dok sam čitala.
Nego, ako tebi češće dođe ovo da "piše nešto iz tebe", bilo bi lijepo imati tvoju temu na kojoj bi ovakvi biseri bili skupljani na jednom mjestu, da ih možemo s lakoćom ponovo naći i pročitati. Jer ja npr. za sebe znam da ću se sigurno nekad htjeti vratiti da ove tekstove opet pročitam 01.gif

Svaka čast, majstore 10.gif

04-20-2013 07:56 cheri is offline Posalji email za cheri Pregledaj poruke od cheri Dodaj cheri u listu prijatelja
Boza Boza is a Male
moforaja
Poruka: 4230
Location: ni na nebu ni na zemlji

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Pishi nebi li i onu dvojicu sto ti antenu popravishe privuko da nesto procitaju
Autoru teme odgovor da nepishu shejtani
Labude 10.gif

04-20-2013 08:15 Boza is offline Pregledaj poruke od Boza Dodaj Boza u listu prijatelja
bijelilabud bijelilabud is a Male
bice nesto od mene
Poruka: 297
pokretac teme Thread Started by bijelilabud

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Đemila, Cheri, Boza, hvala vam. Što se tiče tvoje ideje Cheri,odavno se bavim takvom mišlju, da napravim svoju kuću i da napustim podstanarstvo. Taj moj dom bi se mogao zvati ''Labuđe jezero''. Kod drugih bih išao na kafe, sijela i sl.
Kad već kod mene nalazite taj dar za pisanje, da vam kažem nešto o svojim počecima na ovom forumu i zašto nisam ostvario spomenutu ideju? Znajući za mostarski ''naletluk'' i ''tersluk'' (svaka podudarnost sa ''luka ters'' je slučajna) da se neznanac ignoriše (ko je ovaj?) i ne prihvati baš lako, iz statusa aktivnog čitaoca, u status aktivnog člana, prešao sam zahvaljujući ''kalAdontu''. Kont'o sam, 'vako je najbolje da se forumaši naviknu na moje ''ime''. Kad vide da igram ''kalAdont'', znao sam da će me ubaciti u onu ladicu predrasuda ,sa ostalima koji sebe ''nalaze'' u zadovoljstvu igranja te dječije,dakle, ne baš umno prenaporne igre. Čak i na takvoj forumskoj stazici,na jednoj uzbrdici, primijetio sam, doduše samo jednom, od jedne osobe, blagu i veoma pažljivo upakovanu aluziju na moj labuđi ''nick'', ali nisam reagirao, niti se našao uvrijeđenim. To ne znači da sam po svaku cijenu spreman, gluho bilo, preći preko svega i trpjeti svašta...ooo,nee,neee! Ne bih volio da se nađem u situaciji da se ovo što rekoh potvrdi. Eh, kada sam ocijenio da sam prerastao kalAdont, prešao sam na muziku i , veoma oprezno i uz isprike pokucao u jedan topli kutak - ''jazbinu Abraxas''. Tu sam se, visoko cijeneći pruženo mi gostoprimstvo, malo bolje raskomotio i udobnije se smjestio. Uz prelijepo društvo, uživao sam u životu. I sada mi je to jedno od najdražih i najtoplijih mjesta na forumu, gdje dođem da odmorim dušu. Na ostalim podforumima, aktivirao sam se gotovo isključivo na muzičkim sadržajima. Znam da sam katkada i pretjerivao, ''lijepeći'' kojekakve muzičke izbore, koji se ne moraju nužno dopasti svakome. Onima kojima bi to moglo zasmetati, kao i činjenica da sam, uopće, provirio iz ladice ''kalAdontaša'', poručivao sam - ako smeta, ako ne voliš, ima preskočiti.
Onda sam , slučajno, dok sam išao na forumsku ''tepu'', ondje kod Frkine kafane, susreo Bozu, pa počeo sa njim muhabetiti...,poneku riječ sa Vjetrom, kojeg znam iz nekih davnih dana, sa jednog vrućeg terena...potom upoznah i ''mojepoštovanje'' 33.gif Đemilu, simpaticnog luka tersa..Maksu..Tanu, Stari grad, ''mojduboki naklon'' Cheri 33.gif ... i evo me , tu sam, gdje sam.
Eto, kad dođe vrijeme, pozvat ću vas na useljenje. More i frk pite, neće se baciti.
Ma, ne znam ni ja šta više iz mene piše...hajd' hvala vam još jednom na podršci.

04-20-2013 10:38 bijelilabud is offline Posalji email za bijelilabud Pregledaj poruke od bijelilabud Dodaj bijelilabud u listu prijatelja
djemila djemila is a Female
Naj-Moder 2008
Poruka: 11454
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

33.gif ..Hvala...

Bujrum...imas temu... ocjenila sam je najboljom ocjenom , onako kako i zasluzuje....podigla je na vrh...oznacila kao Vazno..jasta je nego vazno, vaznije nego sva ova prepucavanja, nepotrebna... hajmo se mi opustiti uz laganu muziku, nasmijati uz dobru pricu i besjedu...hajmo se voliti, hajmo biti raja mozemo i ne kosta puno......


10.gif

___________________________________________________________________
Nije znanje Znanje znati....vec je znanje Znanje dati...

04-20-2013 11:23 djemila is offline Pregledaj poruke od djemila Dodaj djemila u listu prijatelja
bijelilabud bijelilabud is a Male
bice nesto od mene
Poruka: 297
pokretac teme Thread Started by bijelilabud

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Vela havle, šta ovo bi ? Odjednom se nađoh u ''svojoj'' kući, a ni temelje joj nisam vidio, a ne fasadu. Ovo mi dođe k'o kakva donacija EFOF - a (Evropskog Fonda za Obnovu Foruma). Hvala donatoru/ima. Za unutrašnje radove i namještaj, ne treba ništa, sam ću. Imam materijal i radnu snagu.
Hvala ! Puno! 04.gif 10.gif 10.gif

04-20-2013 11:25 bijelilabud is offline Posalji email za bijelilabud Pregledaj poruke od bijelilabud Dodaj bijelilabud u listu prijatelja
djemila djemila is a Female
Naj-Moder 2008
Poruka: 11454
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

fatamorgana 04.gif 04.gif 04.gif 04.gif

___________________________________________________________________
Nije znanje Znanje znati....vec je znanje Znanje dati...

04-20-2013 11:26 djemila is offline Pregledaj poruke od djemila Dodaj djemila u listu prijatelja
djemila djemila is a Female
Naj-Moder 2008
Poruka: 11454
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Kakvi temelji..ko ce to... nemamo mi tekata za to....dovoljno nam je jedna veranda.. jedna avlija , malo hlada..jedna dagara.. i polako... 07.gif

___________________________________________________________________
Nije znanje Znanje znati....vec je znanje Znanje dati...

04-20-2013 11:27 djemila is offline Pregledaj poruke od djemila Dodaj djemila u listu prijatelja
bijelilabud bijelilabud is a Male
bice nesto od mene
Poruka: 297
pokretac teme Thread Started by bijelilabud

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

citat od djemila:
33.gif ..Hvala...

Bujrum...imas temu... ocjenila sam je najboljom ocjenom , onako kako i zasluzuje....podigla je na vrh...oznacila kao Vazno..jasta je nego vazno, vaznije nego sva ova prepucavanja, nepotrebna... hajmo se mi opustiti uz laganu muziku, nasmijati uz dobru pricu i besjedu...hajmo se voliti, hajmo biti raja mozemo i ne kosta puno......


10.gif


Ti si, dakle ta vila - Đemila, što mi kulu bijelu za tren sagradi!!
Hvala još jednom. 33.gif 33.gif

04-20-2013 11:27 bijelilabud is offline Posalji email za bijelilabud Pregledaj poruke od bijelilabud Dodaj bijelilabud u listu prijatelja
djemila djemila is a Female
Naj-Moder 2008
Poruka: 11454
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

...Hvala tebi... 01.gif

___________________________________________________________________
Nije znanje Znanje znati....vec je znanje Znanje dati...

04-20-2013 11:29 djemila is offline Pregledaj poruke od djemila Dodaj djemila u listu prijatelja
bijelilabud bijelilabud is a Male
bice nesto od mene
Poruka: 297
pokretac teme Thread Started by bijelilabud

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Trenutno nisam u kući. Otiš'o sam tražiti majstore da mi razvedu struju i vodu. Usput ću pogledati i namještaj. Ključ je iznad vrata, dok ne kupim otirač.
02.gif 02.gif 33.gif

04-20-2013 11:38 bijelilabud is offline Posalji email za bijelilabud Pregledaj poruke od bijelilabud Dodaj bijelilabud u listu prijatelja
djemila djemila is a Female
Naj-Moder 2008
Poruka: 11454
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Haj dobro.. nek' si nam rek'o.... 07.gif

___________________________________________________________________
Nije znanje Znanje znati....vec je znanje Znanje dati...

04-20-2013 11:42 djemila is offline Pregledaj poruke od djemila Dodaj djemila u listu prijatelja
Boza Boza is a Male
moforaja
Poruka: 4230
Location: ni na nebu ni na zemlji

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Nemoj opet iste majstore
Ja cu pripazit da ne navale samo zbog radoznalosti
Samo Maksu puscam bez tvog odobrenja
UF kako zaboravih Abru

04-20-2013 11:58 Boza is offline Pregledaj poruke od Boza Dodaj Boza u listu prijatelja
cheri cheri is a Female
moder u peMziji
Poruka: 3809
Location: Svizzera

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

A fine kuće 33.gif , a na naselje ću (je li starinska reć' "na naselje" 01.gif ) s nedjelje, izvini što prvi put upadam ovako mahajuć' šaka 02.gif

Labude, ti si i od tematike "kako sam počeo pisati na forumu" uspio napraviti kratki tekst koji me je prikovao za kompjuter, dva puta ga pročitala. A reklo bi se - šta se tu može napisati aman posebno, ali, eto, ti uspijevaš. Imaš "ono nešto" u stilu pisanja što mene potrefi pravo 33.gif

Odoh ja, a ključ ću objesit' gdje je i visio 04.gif

04-20-2013 12:37 cheri is offline Posalji email za cheri Pregledaj poruke od cheri Dodaj cheri u listu prijatelja
cheri cheri is a Female
moder u peMziji
Poruka: 3809
Location: Svizzera

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

citat od djemila:
33.gif ..Hvala...

Bujrum...imas temu... ocjenila sam je najboljom ocjenom , onako kako i zasluzuje....podigla je na vrh...oznacila kao Vazno..jasta je nego vazno, vaznije nego sva ova prepucavanja, nepotrebna... hajmo se mi opustiti uz laganu muziku, nasmijati uz dobru pricu i besjedu...hajmo se voliti, hajmo biti raja mozemo i ne kosta puno......


10.gif


10.gif

04-20-2013 12:38 cheri is offline Posalji email za cheri Pregledaj poruke od cheri Dodaj cheri u listu prijatelja
makso makso is a Male
Super Moderator
Poruka: 2696
Location: andaluzija

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Vidim ja, jedno jutro bez foruma, a ovdje se vec kuha naveliko 13.gif 13.gif

Labude, 10.gif samo nastavi. Samo ti daji oduska sebi, tako i nama pomazes da se saberemo u trenucima kad 'mrtvi' padnemo na kauc i jamimo lap-top da vidimo sta se desava u svijetu i mofo-svijetu.

BTW upravo sam obrao mushmule koliko sam mogao. Otisla uvisoko, a dolaze ptice pa mi je svu pojedu.
A puno musmula za moje ukucane. Tako da bih volio da podijelim sve musmule sa vama iz foruma.

a musmula, draga mi je, jer se sjetim basci oko rondoa gdje je prispjevala.

Ako nekome treba da zasadi, samo nek mi kaze, dovoljno je pola kvadrata zemlje, i zaboravis na nju.

Evo jedna, posvecena autoru:

___________________________________________________________________
prest'o sam 18.gif

04-20-2013 12:54 makso is offline Pregledaj poruke od makso Dodaj makso u listu prijatelja
djemila djemila is a Female
Naj-Moder 2008
Poruka: 11454
Location: Mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

a na naselje ću (je li starinska reć' "na naselje" 01.gif ) s nedjelje, izvini što prvi put upadam ovako mahajuć' šaka -By Cheri...

Hosh' nosom zvoniti 07.gif

obno ne mozes ruke zauzete od poklona 07.gif

___________________________________________________________________
Nije znanje Znanje znati....vec je znanje Znanje dati...

04-20-2013 13:09 djemila is offline Pregledaj poruke od djemila Dodaj djemila u listu prijatelja
cheri cheri is a Female
moder u peMziji
Poruka: 3809
Location: Svizzera

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

citat od djemila:
a na naselje ću (je li starinska reć' "na naselje" 01.gif ) s nedjelje, izvini što prvi put upadam ovako mahajuć' šaka -By Cheri...

Hosh' nosom zvoniti 07.gif

obno ne mozes ruke zauzete od poklona 07.gif


Pa ja 04.gif mora se znat' za red.
Ovo sam samo navratila, čujem vesela graja pa vidim šta je, kad ono useljenje. 02.gif

04-20-2013 13:19 cheri is offline Posalji email za cheri Pregledaj poruke od cheri Dodaj cheri u listu prijatelja
Stranica (3): [1] 2 3 sljedeca » nove poruke | aktuelne teme | forum
Postavi novu temu Odgovori
Go to:
preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com