Mystica
bice nesto od mene
Poruka: 406
Location: Tamo gdje pada milosnica...
|
|
Raja, a posebno Djemila......
Pomagajte!!!!
Pravila sam neki dan cupavce, nas recept, super ispali, imala sam iz Mostara nekoliko kesica praska za pecivo i potrosila.
Pokusala opet jucer, tijesto se super ispeklo s vana (gore i dole), a unutra zivo, nije mi jasno kako i zasto.
Posto zivim u Skandinaviji, ovdje nema kesica praska za pecivo ili vanilinog secera, nego kutija, pa se snalazi. Posto je nas recept, stoji da treba 1 prasak za pecivo. Ne znam da nije do toga. Sve sto sam koristila pogledala sam i datum da mozda nije prosao, nije.
Pa milim ako neko ima tacan i fin recept za cupavce, da mi posalje. Vrijeme i temperatura pecenja mi je bitna i jos ja volim male kocke, pa me interesuje kakva tepsija mora biti.
Za one koji zive u Skandinaviji, koju mjeru uzimate za 1 prasak za pecivo.....????
Unaprijed hvala
|
|
02-26-2004 15:34 |
|
zvechka
samo sto nisam
Poruka: 1374
Location: Somewhere nice
|
|
|
02-26-2004 16:41 |
|
MoStArKa23
nije mi vise 23 :)
Poruka: 460
Location: Mostar ;)
|
|
|
02-26-2004 16:57 |
|
zvechka
samo sto nisam
Poruka: 1374
Location: Somewhere nice
|
|
|
02-26-2004 17:03 |
|
obrisana
Gost
|
|
imam dva recepta
ako ti moze pomoci
"Cupavci"
Tijesto
1/2 margarina
2 jaja
solja secera
Pjenasto umutiti ,pa dodati
1/2 praska za pecivo
1/2 solje mlijeka
malo ulja
i 30 dkg brasna
Izliti u pleh i peci na 200 stepeni . Isjeci na kocke i uvaljati u fil, pa kokos.
Fil:
1/2 solje mlijeka
1/2 margarina
cokolada za kuhanje svijetla
1/2 solje secera
Kuhati .Mozes dodati i malo kakaoa.
U hladnu smjesu dodati 2 kasike ruma.
ovako ih ja pravim i uspije mi ..pecem ih na 200 , 20 minuta.
Mislim da ti je za ovakvo tijesto mala temparatura 180.
Prasak koristim svedski i stavim jednu kasiku praska .
|
|
02-26-2004 20:48 |
|
Musala
rodjeni
Poruka: 1304
Location: pod pecinom izmedju Evrope i Lire
|
|
|
02-26-2004 20:54 |
|
obrisana
Gost
|
|
Cupavci 2
tijesto:
4 jaja
1 1/2 solja secera
solja mlijeka
solja ulja
3 solje brasna
prasak za pecivo
Peci tijesto na 200 stepeni 20-25 minuta.Isjeci na kocke i uvaljati u fil pa u kokos.
Fil:
1 1/2 solja mlijeka
25 dkg margarina
1/2 solje secera
cokolada i kakao
|
|
02-27-2004 11:26 |
|
Musala
rodjeni
Poruka: 1304
Location: pod pecinom izmedju Evrope i Lire
|
|
Mystica, zao mi je sto ti ne bih pri ruci kad sam trebala , ali...
Ja kad pecem biskvit, a tu mogu slobodno i cupavce nabrojati, zagrijem pecnicu na 220 stepeni, a kad ubacim tijesto odna malo smanjim na 200 step.
U smjesu za biskvite, stavim 2 kasicice praska za pecivo a to na skandinavskom 2 te sked.
pecem oko pola sata( a sve zavisi i od pecnice)
Za taj kolac uzimaj uvijek dublju tepsiju , na prim. velecine 25x35 cm
Nemoj da ti je pec prevruca kad peces bilo sta,
desi se da "kora" odmah uhvati ili se zapece a unutrasnjost ostane ne pecena.
Dok peces ne otvaraj pecnicu, jedino ako vidis da malo gori pa prekrij aluminijskom
folijom...
Sretno!!
A jeli ti a gdje mi je recept za Hurmasice
___________________________________________________________________ -Ja se ne slažem niti s jednom rijeèi koju si izgovorio, ali æu uvjek braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.
|
|
02-27-2004 14:30 |
|
|
|
|
|