Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » TRADICIJE MOSTARA » KUHINJA » *Malecke tajne ,kod pravljenja kolaca* » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
obrisana
Gost


Attention Malecke tajne ,kod pravljenja kolaca Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Desi se da kolac ne uspije , zbog nekih sitnih malih propusta.

Zato nije na odmet

znati par finesa 01.gif


* Mucenje jaja bice bolje i brze ako se prvo umute bjelanca, pa dodaju zumanjca.

* Kada dodate brasno, orahe ili slicne sastojke, uvijek promijesajte masu kasikom ili mikserom na najmanjoj brzini.

* Pleh za kolace prije upotrebe treba dobro podmazati i posuti brasnom, ali ja to ne radim u zadnje vrijeme , jer koristim papir za pecenje

* Kolace treba peci u rerni koja je zagrijana na potrebnu temperaturu i za vrijeme pecenja ne treba otvarati vrata rerne.

* Za pravljenje slatkisa, kolaca i pita treba koristiti meko brasno. Ovo je veoma vazno.

* A za dodatak kremovima treba koristiti ostro brasno.

* U glazuru od èokolade, pored maslaca, treba dodati i kašiku ulja da bi bila sjajna.

* Da bi se krem koji se kuha na pari brze zgusnuo, mozete dodati jednu kasicicu brašna ili gustina

* Ako pravite vocni kolac, voce prije stavljanja u tijesto treba uvaljati u brasno da ne bi propalo.

* Badem se lakse oljusti ako se prelije vrelom vodom.

* Lješnik se pece prije same upotrebe, i to u rerni zagrijanoj na 150-200 stepeni.

09-10-2004 20:08
obrisana
Gost


Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

valja ovo imati ovdje 10.gif

lakse mi sa foruma procitati , nego teku listati 07.gif

09-10-2004 22:32
obrisana
Gost


Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

PRELIV OD COKOLADE.

Bice fin i sjajan ako vec premazan kolac ponovo vratimo u mlaku rernu na 3-5 minuta.Pri tom vrata rerne ostaju otvorena..Sve neravnine i kvrzice preliva nestaju.

09-10-2004 22:44
nove poruke | aktuelne teme | forum
Postavi novu temu Odgovori
Go to:
preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com