Malecke tajne ,kod pravljenja kolaca |
|
Desi se da kolac ne uspije , zbog nekih sitnih malih propusta.
Zato nije na odmet
znati par finesa
* Mucenje jaja bice bolje i brze ako se prvo umute bjelanca, pa dodaju zumanjca.
* Kada dodate brasno, orahe ili slicne sastojke, uvijek promijesajte masu kasikom ili mikserom na najmanjoj brzini.
* Pleh za kolace prije upotrebe treba dobro podmazati i posuti brasnom, ali ja to ne radim u zadnje vrijeme , jer koristim papir za pecenje
* Kolace treba peci u rerni koja je zagrijana na potrebnu temperaturu i za vrijeme pecenja ne treba otvarati vrata rerne.
* Za pravljenje slatkisa, kolaca i pita treba koristiti meko brasno. Ovo je veoma vazno.
* A za dodatak kremovima treba koristiti ostro brasno.
* U glazuru od èokolade, pored maslaca, treba dodati i kašiku ulja da bi bila sjajna.
* Da bi se krem koji se kuha na pari brze zgusnuo, mozete dodati jednu kasicicu brašna ili gustina
* Ako pravite vocni kolac, voce prije stavljanja u tijesto treba uvaljati u brasno da ne bi propalo.
* Badem se lakse oljusti ako se prelije vrelom vodom.
* Lješnik se pece prije same upotrebe, i to u rerni zagrijanoj na 150-200 stepeni.
|