obrisana
Gost
|
|
10 bjelanaca
250 gr secera
15 gr kakaoa
250 gr propecenih i samljevenih ljesnika
Prvo umutiti bjelanca , pa onda dodavati secer i mutiti dok masa ne postane gusta. Dodati
kakao i ljesnjike. Masu ispeci u tri dijela .
1/2 l mlijeka
250 gr secera
6 zumanjaka
1 kesica vanilin secera
2 kasike gustina
Skuhati kao puding. (Pomijesati sastojke sa malo mlijeka i sipati u prokuhano mlijeko . Sve na tihoj vatri da ne zagori i mijesati da ne bude grudvica )
6 zumanjaka
250 gr secera
100 gr cokolade
Umutiti . Kuhati na pari i cijelo vrijeme mjesati dok masa ne postane gusta.
Obe kreme ohladiti .
U drugu kremu dodati 200 gr maslaca ili margarina. (Ja stavim 150 gr jer ne volim kada se osjeca u kolacu margarin ili maslac)
Prvu koru namazati filom 1 , pa onda filom 2 , pa
Druga kora , fil 1 , fil 2 pa
treca kora koja se ne maze filom nego se prelije glazurom od cokolade .
Tortu je najbolje drzati makar pola dana u frizideru i poslije je sijeci vrelim nozem.
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane obrisana dana 08-22-2003 u 18:54.
|
|
03-12-2003 00:16 |
|
obrisana
Gost
|
|
|
08-22-2003 18:40 |
|
obrisana
Gost
|
|
6 zumanaca
6 kasika secera
6 bjelanaca
125g mljevenih oraha
2 kasike brasna
4 jaja
250g secera
200g margarina
125g mljevenih oraha
150g secera przenog
cokolada 100 g
Tijesto: 6 zumanaca umutiti sa 6 kasika secera , dobro umutiti 6 bjelanacau cvrst snijeg.
Sjediniti i dodati mljevene orahe i 2 kasike brasna , ali pazljivo izjednaciti (bez miksera)
Masu usuti ili na podmazan pleh ili na papir za pecenje, i peci na tem.200 stepeni C.
Ispeceno tijesto izvaditi iz pleha i umotati u salvetu kao rolat.
Fil: jaja umutiti sa 250 g secera i kuhati na pari sve dok se prilikom mijesanja ne pocne
masa odvajati da se vidi dno. U toplu masu isjeci margarin, dobro izmjijesati da se masa
sjedini. Fil podijeliti na dva dijela.
U 3/4 fila sa kojim se filuje unutrasnji dio torte, doda se 125 g oraha , koji se mogu malo
poprziti, 150g secera ,koji se poprzi i samelje na masini za orahe. Ujedeiniti masu.
U drugi dio 1/4 fila za spoljasni dio torte , jos u toplu masu dodati istopljenu cokoladu.
Ohladiti filove . Razvijemo umotano tijesto, namazemo tijesto sa prvim filom i ponovo
zavijemo u rolat . Drugim dijelom fila premazemo tortu spolja i isaramo tako da izgleda kao
kora od drveta.
Isproban recept , torta je perfektna
|
|
08-22-2003 19:26 |
|
obrisana
Gost
|
|
150 g maslaca ili margarina
150 g cokolade za kuhanje
6 jaja
150 g secera
150 g brasna
1/2 kasike za caj ,praska za pecivo
1 kesica vanilije
soli na vrh noza
Fil :mermelada od kajsija
Glazura:
1 1/2 dl vrhnja za kafu (kafe grede)
2 kasike maslaca ili matgarina
200 g cokolade za kuhanje
Tijesto:
U jednu serpu izlomiti cokoladu na komadice i staviti iznad serpe u kojoj kljuca voda, da se
otapa na pari. Istopljenu cokoladu ostaviti da se malo ohladi i u nju dodati maslac isjecen
na komade da se istopi . Mutiti da se mjesavina potpuno sjedini.
Odvojiti zumance i bjelance. U zumance dodati polovinu secera , 75 g i umutiti dobro .
Dodati so i vanili secer .Umucena zumanjca postepeno dodavati u cokoladu i uz to
neprestano mutiti mikserom. Polagano dodavati 150 g brasna , sa praskom za pecivo.
Mutiti mikserom.
6 bjelanaca umutiti da se dobije cvrst snijeg i onda dodavati preostali dio secera , 75 g.
Stalno mutiti mikserom , dok masa ne postane dobro cvrsta . Umuceni snijeg dodavati
u vec pripremljenu masu , sa laganim mucenjem kasikom. Vazno je da se lagano mijesa
i ne mikserom.
Smjesu skrenuti u dobro pomascen pleh za tortu precnika 20 do 24 cm.
Staviti u rernu da se pece na temparaturi od 175-200 stepeni 30 minuta.
Ohladjen kolac podijeliti na tri dijela i filovati .Prvo ide premaz od malo , malo zagrijane
mermelade od kajsija , pa onda cokoladna glazura.
Cokoladna glazura se pravi tako sto se u jednu posdu uspe kafe grede i maslac i kuha
na vatri , dok ne bude kao jedna bijela glazura. Posuda se onda izmakne sa vatre i u to
se doda cokolada isjeckana na komade . Mijesa se dok se masa ne izjednaci u jednu finu
glazuru.
Po vrhu torte dodje samo glazura.Ostaviti da se stegne .Prilikom rezanja , uvijek zagrijte
noz da, se glazura ne bi lomila .
Izgleda ovako
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane obrisana dana 02-01-2004 u 17:59.
|
|
01-29-2004 22:37 |
|
pilence
ne more meda
Poruka: 36
Location: Kukavicije gnezdo
|
|
|
01-30-2004 20:58 |
|
pilence
ne more meda
Poruka: 36
Location: Kukavicije gnezdo
|
|
Torta Dan i noc
- 10 dkg secera, 18 dkg brasna, 5 jaja
- kesica vanili secera, 3 rebra cokolade
- 15 dkg maslaca, 15 dkg secera(nadjev)
- 3 dl mlijeka, 6 dkg brasna
- 1 rebro cokolade, 1 kesica vanili secera
Zumanca i secer se pjenasto umute i postepeno dodaje brasno, cvrst snijeg od bjelanca i vanili secer, sve se jos malo mijesa, zatim se smjesa podijeli na dva dijela. Jedna polovina se ispece, a u drugu umijesa izrendana cokolada, izmjesa i odvojeno ispece. U meduvremenu pripremi se nadjev: u mlijeko se stavi pola secera, prokuha i postepeno dodaje brasno razmuceno sa malo mlijeka i vanili secer. Ta smjesa se stalno mijesa dok se smjesa ne ohladi. Na kraju se doda maslac umucen sa drugom polovinom secera i nadjene torta. Torta se premaze istim nadjevom sa svih strana i pospe izrendanom cokoladom.
hehehe vratilo se pilence sa najlaksom torticom,a i mogu vam reci da je njami njamiiiiiii
___________________________________________________________________
1.~152~
2.~153~
3.~154~
4.
|
|
02-01-2004 14:37 |
|
pilence
ne more meda
Poruka: 36
Location: Kukavicije gnezdo
|
|
Rodjendanska Plazma torta
Potrebni sastojci
600 gr mljevenog plazma keksa 2 kutije ili 1 kutija plazma keksa diskont pakovanje
250 gr margarina
½ l mlijeka
150 gr ¨ecera
200 gr cokolade za kuvanje
po ¸elji 100-200 gr suvog gro¸dja, kokosovog bra¨na, ljesnika, oraha (cjelih ili mljevenih) ¸ele bombona, a ne mora
Nacin pripreme
Skuvati mlijeko, pa dodati ¨ecer i margarin. U posebnoj posudi pomje¨ati mljeveni Plazma keks, izrendanu cokoladu, kokosovo bra¨no, ¸ele bombone, lje¨nike, orahe. Kada se mlijeko prohladi sipati ga u posudu s Plazma keksom. Masu mje¨ati dok se lijepo ne izjedna
i, zatim je staviti na tacnu za torte i oblikovati po ¸elji. Ako je masa pretvrda dodati joj sok od narand¸e.
Ukra¨avanje:
Plazma torta se mo¸e i oblikovati i ukrasiti na mnogo nacina. Mo¸e biti okrugla, truglasta, u obliku srca, kvadrata i sl. Mo¸e se ukrasiti obicnim ¨lagom, aromatizovanim ¨lagom, preliti
cokoladom, glazurom od ¨ecera, bojenom masom od ratluka i ¨ecera. A preko svega toga mo¸e se staviti Plazma keks u komadu i mljeveni.
evo jos nesto korisno od pilenceta,ovu sam ja pravila bratu za rodjendan prosle godine
___________________________________________________________________
1.~152~
2.~153~
3.~154~
4.
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane pilence dana 02-01-2004 u 18:18.
|
|
02-01-2004 18:14 |
|
|
|
|
|