Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » TRADICIJE MOSTARA » KUHINJA » T O R T E 1 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.001 Votes - Average Rating: 5.00 » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Stranica (2): [1] 2 sljedeca » Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
obrisana
Gost


Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    Boem torta



    Tijesto :


10 bjelanaca
250 gr secera
15 gr kakaoa
250 gr propecenih i samljevenih ljesnika

Prvo umutiti bjelanca , pa onda dodavati secer i mutiti dok masa ne postane gusta. Dodati
kakao i ljesnjike. Masu ispeci u tri dijela .


    Fil 1:


1/2 l mlijeka
250 gr secera
6 zumanjaka
1 kesica vanilin secera
2 kasike gustina
Skuhati kao puding. (Pomijesati sastojke sa malo mlijeka i sipati u prokuhano mlijeko . Sve na tihoj vatri da ne zagori i mijesati da ne bude grudvica )

    Fil 2


6 zumanjaka
250 gr secera
100 gr cokolade

Umutiti . Kuhati na pari i cijelo vrijeme mjesati dok masa ne postane gusta.
Obe kreme ohladiti .
U drugu kremu dodati 200 gr maslaca ili margarina. (Ja stavim 150 gr jer ne volim kada se osjeca u kolacu margarin ili maslac)
Prvu koru namazati filom 1 , pa onda filom 2 , pa
Druga kora , fil 1 , fil 2 pa
treca kora koja se ne maze filom nego se prelije glazurom od cokolade .
Tortu je najbolje drzati makar pola dana u frizideru i poslije je sijeci vrelim nozem.

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane obrisana dana 08-22-2003 u 18:54.

03-12-2003 00:16
Sona Sona is a Female
gusterica




Poruka: 80

Schwarzwald torta Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

4 zumanjka
3 zl. vruce vode
25 dkg secera
1 vanilin secer
1 flasica backaroma ruma dr. Oetker
4 bjelanjka
25 dkg brasna
5 dkg kakaoa
3 zlicice ravno pune pzp
12 dkg rastopljenog maslaca

Mutiti zumanjek i vodu; dodati secer i rum. U glatku kremu dodati umucen snijeg, te brasno umjesano s kakaoom i pzp. Na kraju dodati maslac.Peci oko 45’ na 180oC. Ostaviti da se ohladi i prerezati tek kad je potpuno ohladjeno. Poprskati s kirchwasser (mala soljica po polovici torte – umutiti sa sokom)

Fil:
30-40 dkg visanja iz konzerve
3/8 l slatkog vrhnja

Izdvojiti 16 lijepih visanja i dovoljno slaga za dekoraciju.

Na donju polovicu tijesta slagati visnje. Po zelji se moze ukuhati sok iz konzerve sa zelatinom i preliti po visnjama; cekati dok se potpuno ne ohladi pa tek onda nastaviti s filanjem.Oko 1/3 ili malo vise umucenog slaga staviti na visnje, pa preklopiti sa drugom polovicom tijsta prethodno namocenom s kirchwasser (kao zamjena moze posluziti cherry brandy). Sve skupa presvuci s preostalim slagom.
Naribati krupno cokoladu i posuti po torti. Potom strcaljkom napraviti 16 hrpica i na njih poslagati visnje.

Probajte, torta je mrak dobra!

03-13-2003 00:19 Sona is offline Posalji email za Sona Pregledaj poruke od Sona Dodaj Sona u listu prijatelja
obrisana
Gost


G r i l i j a s t o r t a Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    Tijesto


10 jaja
300g secera
200g oraha

    Fil


6 jaja
200g secera u prahu
200g maragarina
1 cokolada (100g)
2 kasike jake crne kafe

Tijesto : 150g secera isprziti da pozuti i dodati 200g oraha. Kad se secer isprzi sve dobro
izmijesati i izruciti na pleh namazan uljem.Ohladiti masu i samljeti na masinu za orahe.
Umutiti 10 bjelanaca sa 150g secera u cvrst snijeg, i dodavati 10 zumanaca , jedno po
jedno , pojedinacno umutiti. Pripremljenu masu sjediniti i pazljivo promijesati,bez miksera.
Peci na tihoj vatri 45 minuta (vise da isusi tijesto).
Peceno rasjeci na tri dijela - uzduz.

Fil : Umutiti jaja sa secerom u prahu i u umucna jaja dodati 2-3 kasike kuhane kafe.
Kuhati na pari i pred kraj dodati omeksanu cokoladu. u ohladjenu masu dodati umucen
margarin i sve izjednaciti.
Kore filovati redom, a spoljnu isarati po zelji ili posuti ribanom cokoladom.

Recept isproban . Torta je za 10 10.gif

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane obrisana dana 08-22-2003 u 18:40.

08-22-2003 18:40
obrisana
Gost


P a nj t o r t a Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    Tijesto


6 zumanaca
6 kasika secera
6 bjelanaca
125g mljevenih oraha
2 kasike brasna


    Fil


4 jaja
250g secera
200g margarina
125g mljevenih oraha
150g secera przenog
cokolada 100 g

Tijesto: 6 zumanaca umutiti sa 6 kasika secera , dobro umutiti 6 bjelanacau cvrst snijeg.
Sjediniti i dodati mljevene orahe i 2 kasike brasna , ali pazljivo izjednaciti (bez miksera)
Masu usuti ili na podmazan pleh ili na papir za pecenje, i peci na tem.200 stepeni C.
Ispeceno tijesto izvaditi iz pleha i umotati u salvetu kao rolat.

Fil: jaja umutiti sa 250 g secera i kuhati na pari sve dok se prilikom mijesanja ne pocne
masa odvajati da se vidi dno. U toplu masu isjeci margarin, dobro izmjijesati da se masa
sjedini. Fil podijeliti na dva dijela.
U 3/4 fila sa kojim se filuje unutrasnji dio torte, doda se 125 g oraha , koji se mogu malo
poprziti, 150g secera ,koji se poprzi i samelje na masini za orahe. Ujedeiniti masu.
U drugi dio 1/4 fila za spoljasni dio torte , jos u toplu masu dodati istopljenu cokoladu.
Ohladiti filove . Razvijemo umotano tijesto, namazemo tijesto sa prvim filom i ponovo
zavijemo u rolat . Drugim dijelom fila premazemo tortu spolja i isaramo tako da izgleda kao
kora od drveta.

Isproban recept , torta je perfektna 11.gif

08-22-2003 19:26
Sona Sona is a Female
gusterica




Poruka: 80
pokretac teme Thread Started by Sona

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Dje b'a zapelo?

Ajmo raja nove priloge...

10-01-2003 15:06 Sona is offline Posalji email za Sona Pregledaj poruke od Sona Dodaj Sona u listu prijatelja
obrisana
Gost


Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

dobila sam juce recept

SAHER torte

cim napravim , isprobam

okacit cu recept 01.gif

01-23-2004 11:11
obrisana
Gost


Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice


      Saher torta



150 g maslaca ili margarina
150 g cokolade za kuhanje
6 jaja
150 g secera
150 g brasna
1/2 kasike za caj ,praska za pecivo
1 kesica vanilije
soli na vrh noza

Fil :mermelada od kajsija

Glazura:

1 1/2 dl vrhnja za kafu (kafe grede)
2 kasike maslaca ili matgarina
200 g cokolade za kuhanje

Tijesto:

U jednu serpu izlomiti cokoladu na komadice i staviti iznad serpe u kojoj kljuca voda, da se
otapa na pari. Istopljenu cokoladu ostaviti da se malo ohladi i u nju dodati maslac isjecen
na komade da se istopi . Mutiti da se mjesavina potpuno sjedini.
Odvojiti zumance i bjelance. U zumance dodati polovinu secera , 75 g i umutiti dobro .
Dodati so i vanili secer .Umucena zumanjca postepeno dodavati u cokoladu i uz to
neprestano mutiti mikserom. Polagano dodavati 150 g brasna , sa praskom za pecivo.
Mutiti mikserom.
6 bjelanaca umutiti da se dobije cvrst snijeg i onda dodavati preostali dio secera , 75 g.
Stalno mutiti mikserom , dok masa ne postane dobro cvrsta . Umuceni snijeg dodavati
u vec pripremljenu masu , sa laganim mucenjem kasikom. Vazno je da se lagano mijesa
i ne mikserom.
Smjesu skrenuti u dobro pomascen pleh za tortu precnika 20 do 24 cm.
Staviti u rernu da se pece na temparaturi od 175-200 stepeni 30 minuta.
Ohladjen kolac podijeliti na tri dijela i filovati .Prvo ide premaz od malo , malo zagrijane
mermelade od kajsija , pa onda cokoladna glazura.

Cokoladna glazura se pravi tako sto se u jednu posdu uspe kafe grede i maslac i kuha
na vatri , dok ne bude kao jedna bijela glazura. Posuda se onda izmakne sa vatre i u to
se doda cokolada isjeckana na komade . Mijesa se dok se masa ne izjednaci u jednu finu
glazuru.
Po vrhu torte dodje samo glazura.Ostaviti da se stegne .Prilikom rezanja , uvijek zagrijte
noz da, se glazura ne bi lomila .

Izgleda ovako

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane obrisana dana 02-01-2004 u 17:59.

01-29-2004 22:37
pilence pilence is a Female
ne more meda




Poruka: 36
Location: Kukavicije gnezdo

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

hahahahhahahha ukrascu ti to pilence lelo 11.gif
vrijedilo je i ovde uci,bar sam ukrala neki recept
25.gif 25.gif 25.gif 25.gif
ovi ameri stvarno neznaju napraviti tortu 15.gif 15.gif 15.gif
kad ja isprobam jedan recept poslacu vam
a sada bjezim odavde dok me nisu upucali ~55~


lelo 33.gif 33.gif 33.gif 33.gif

___________________________________________________________________


    1.~152~
    2.~153~
    3.~154~
    4.smiley26.gif

    01-30-2004 20:58 pilence is offline Homepage of pilence Pregledaj poruke od pilence Dodaj pilence u listu prijatelja
    pilence pilence is a Female
    ne more meda




    Poruka: 36
    Location: Kukavicije gnezdo

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    Torta Dan i noc

    - 10 dkg secera, 18 dkg brasna, 5 jaja
    - kesica vanili secera, 3 rebra cokolade
    - 15 dkg maslaca, 15 dkg secera(nadjev)
    - 3 dl mlijeka, 6 dkg brasna
    - 1 rebro cokolade, 1 kesica vanili secera

    Zumanca i secer se pjenasto umute i postepeno dodaje brasno, cvrst snijeg od bjelanca i vanili secer, sve se jos malo mijesa, zatim se smjesa podijeli na dva dijela. Jedna polovina se ispece, a u drugu umijesa izrendana cokolada, izmjesa i odvojeno ispece. U meduvremenu pripremi se nadjev: u mlijeko se stavi pola secera, prokuha i postepeno dodaje brasno razmuceno sa malo mlijeka i vanili secer. Ta smjesa se stalno mijesa dok se smjesa ne ohladi. Na kraju se doda maslac umucen sa drugom polovinom secera i nadjene torta. Torta se premaze istim nadjevom sa svih strana i pospe izrendanom cokoladom.


    hehehe vratilo se pilence sa najlaksom torticom,a i mogu vam reci da je njami njamiiiiiii

    ___________________________________________________________________


      1.~152~
      2.~153~
      3.~154~
      4.smiley26.gif

      02-01-2004 14:37 pilence is offline Homepage of pilence Pregledaj poruke od pilence Dodaj pilence u listu prijatelja
      pilence pilence is a Female
      ne more meda




      Poruka: 36
      Location: Kukavicije gnezdo

      Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      Rodjendanska Plazma torta

      Potrebni sastojci

      600 gr mljevenog plazma keksa 2 kutije ili 1 kutija plazma keksa diskont pakovanje

      250 gr margarina

      ½ l mlijeka

      150 gr ¨ecera

      200 gr cokolade za kuvanje

      po ¸elji 100-200 gr suvog gro¸dja, kokosovog bra¨na, ljesnika, oraha (cjelih ili mljevenih) ¸ele bombona, a ne mora

      Nacin pripreme

      Skuvati mlijeko, pa dodati ¨ecer i margarin. U posebnoj posudi pomje¨ati mljeveni Plazma keks, izrendanu cokoladu, kokosovo bra¨no, ¸ele bombone, lje¨nike, orahe. Kada se mlijeko prohladi sipati ga u posudu s Plazma keksom. Masu mje¨ati dok se lijepo ne izjedna
      i, zatim je staviti na tacnu za torte i oblikovati po ¸elji. Ako je masa pretvrda dodati joj sok od narand¸e.

      Ukra¨avanje:

      Plazma torta se mo¸e i oblikovati i ukrasiti na mnogo nacina. Mo¸e biti okrugla, truglasta, u obliku srca, kvadrata i sl. Mo¸e se ukrasiti obicnim ¨lagom, aromatizovanim ¨lagom, preliti
      cokoladom, glazurom od ¨ecera, bojenom masom od ratluka i ¨ecera. A preko svega toga mo¸e se staviti Plazma keks u komadu i mljeveni.


      evo jos nesto korisno od pilenceta,ovu sam ja pravila bratu za rodjendan prosle godine

      ___________________________________________________________________


        1.~152~
        2.~153~
        3.~154~
        4.smiley26.gif

        broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane pilence dana 02-01-2004 u 18:18.

        02-01-2004 18:14 pilence is offline Homepage of pilence Pregledaj poruke od pilence Dodaj pilence u listu prijatelja
        babusha babusha is a Male
        Licnost Foruma '03




        Poruka: 2959
        Location: donji trap

        Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

        Zna li iko osim Djemke sta je ulutma 11.gif

        ___________________________________________________________________



            19.gif

            02-05-2004 23:07 babusha is offline Pregledaj poruke od babusha Dodaj babusha u listu prijatelja
            zvechka zvechka is a Female
            samo sto nisam


            Poruka: 1374
            Location: Somewhere nice

            Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice




                Sastojci


              250 grama keksa
              100 grama secera u prahu
              2-3 supene kasike kakaoa
              100 grama margarina
              malo ruma, malo mlijeka
              1 puding od vanilije
              3 kasike secera
              1/2 litra mlijeka
              0,5 kilograma jagoda

                Preliv


              150 grama cokolade
              50 grama margarina

                Nacin pripreme


              Dobro izmjesati izdrobljeni keks, secer u prahu, kakao i margarin sa rumom i mlijekom, pa
              staviti na dno duboke posude. Na tu masu poredjati ociscene jagode. Pripremiti puding i
              sipati preko jagoda. Otopiti cokoladu, pomjesati sa margarinom i time preliti tortu. Ukrasavati biranim jagodama.

              04-28-2004 10:08 zvechka is offline Pregledaj poruke od zvechka Dodaj zvechka u listu prijatelja
              Sunchica
              SexNepoznat



              Poruka: 33
              Location: Skandinavija

              Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

              poznat mi je recept ali nema kupiti ovakvih dekoracija
              Mada massta cini svassta 05.gif

              ___________________________________________________________________
              i skromnost je vrlina

              04-29-2004 07:54 Sunchica is offline Pregledaj poruke od Sunchica Dodaj Sunchica u listu prijatelja
              babusha babusha is a Male
              Licnost Foruma '03




              Poruka: 2959
              Location: donji trap

              Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

              Svw su torte , torte
              al Titina je tortac 04.gif

              ___________________________________________________________________



                  19.gif

                  05-01-2004 21:37 babusha is offline Pregledaj poruke od babusha Dodaj babusha u listu prijatelja
                  Princ-s-Neretve Princ-s-Neretve is a Male
                  Licnost godine '05




                  Poruka: 9968
                  Location: Eo me tu sam !!

                  Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                  ufh Teta sto mi jezik pade do poda !!!!! Nemoj vise zivota ti !!!! 07.gif Fina Torta !! 10.gif

                  ___________________________________________________________________


                    Kompleks je ko qrac kad se digne jebaji ga 19.gif
                      13.gif

                      06-16-2004 19:01 Princ-s-Neretve is offline Posalji Email za Princ-s-Neretve Pregledaj poruke od Princ-s-Neretve Dodaj Princ-s-Neretve u listu prijatelja
                      obrisana
                      Gost


                      Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                      A dobri recepata 10.gif
                      Jos cete me nacerat da odma idem u kuhinju da isprobam koji 04.gif

                      06-16-2004 20:03
                      Princ-s-Neretve Princ-s-Neretve is a Male
                      Licnost godine '05




                      Poruka: 9968
                      Location: Eo me tu sam !!

                      Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                      ufh komsinice nemoj daleko od kuhinje !!!! 13.gif 10.gif

                      ___________________________________________________________________


                        Kompleks je ko qrac kad se digne jebaji ga 19.gif
                          13.gif

                          06-16-2004 20:06 Princ-s-Neretve is offline Posalji Email za Princ-s-Neretve Pregledaj poruke od Princ-s-Neretve Dodaj Princ-s-Neretve u listu prijatelja
                          obrisana
                          Gost


                          Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                          Ma nesto kontam okoje mi je to sad kad mi je bolje ovde 04.gif
                          Jos koji dan i bice u Palmi pa proberi ako mozes 13.gif

                          06-16-2004 20:12
                          zvechka zvechka is a Female
                          samo sto nisam


                          Poruka: 1374
                          Location: Somewhere nice

                          Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                          Djemila super si je napravila, ali meni se sve cini da si ti uduplala recept 01.gif


                          ili je do mene ili do slike ili imam velike oci kad su slatkisi u pitanju, ali je povelika ispala 04.gif

                          06-17-2004 07:43 zvechka is offline Pregledaj poruke od zvechka Dodaj zvechka u listu prijatelja
                          obrisana
                          Gost


                          Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

                          Djemila moze li se probat? 05.gif
                          Dobro izgleda 10.gif

                          06-17-2004 08:44
                          Stranica (2): [1] 2 sljedeca » nove poruke | aktuelne teme | forum
                          Postavi novu temu Odgovori
                          Go to:
                          preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com