Anketa: |
1. Ljubav |
|
14 |
48.28% |
2. |
|
9 |
31.03% |
3. Interes |
|
3 |
10.34% |
5. Djeca |
|
2 |
6.90% |
4. Partnerstvo |
|
1 |
3.45% |
Total: |
29 Votes |
100% |
Pipi Duga Carapa
SexNepoznat
Poruka: 2170
|
|
citat od Pipi Duga Carapa:
Vec sam ovome pisala, ali haj nije s goreg obnovit gradivo...
U nas je bio iz cistog interesa (valjda se zato bilo tesko razvest ).
Naime prilikom stupanja u brak, u to vrijeme, porez je bio znatno manji ako su osobe u braku. Pored toga bivsi muz je u slucaju sklapanja braka imao neku dodatnu svakomjesecnu nagradu u relativno dobrom iznosu.
S obzirom da smo zivjeli godinama zajedno (taj dio je bio iz ljubavi), napravili smo racunicu i vjencali se nakon nekih 3 godine, tj popustila sam iz cisto ekonomski razloga...
Prosle sedmice sam cula isti argument kod jedne prijatelice koja je takodje godinama zivjela s momkom prije nego sto su odlucili da ozvanice vezu...bice da nam je to profesionalna deformacija
Postoje braène zajednice koje se osnivaju i funkcioniraju ne na principu ljubavi, veæ na nekim drugim principima. Praksa pokazuje da takvi brakovi nisu rijetki, niti neuspješni.
Meðusobni odnos u kojem nema ljubavi, nema moguænosti bivanja jednim. Ako nema obostranog interesa, teško æemo se održati zajedno. Tako bi dobitna kombinacija uspješnog braka mogla glasiti: imati interes za biti zajedno ali ne težiti biti jedno.
Takav brak u koji osobe ulaze vlastitom voljom i slobodnom odlukom, bio on iz ljubavi i/ili interesa, može se smatrati legitimnim i legalnim, i kao takav, ima velike šanse biti dugotrajan i uspješan.
Samo da se vratim na ovo crveno:
Ne kazem da nije bilo ljubavi medju nama, vec da to nije bio razlog sklapanja braka s obzirom da smo godinama prije toga zivjeli zajedno vanbracnoj zajednici.
|
|
03-27-2009 18:46 |
|
vaha
raja
Poruka: 773
|
|
|
03-27-2009 18:59 |
|
metallica
moforaja
Poruka: 8228
|
|
|
03-27-2009 19:01 |
|
Pipi Duga Carapa
SexNepoznat
|
|
Da ne editiram:
Nema te poreske povlastice koja bi me danas ubijedila na brak...
Jednostavno, oduvijek sam smatrala da covjek ne treba pripadati nikome, pa ni osobi koju voli.
Brak mi je uvijek djelovao kao sredstvoza posvajanja necije licnosti.
Bivsi muz smatra da sam "sabotirala vezu" od trenutka kad smo se vjencali, ne znam koliko je to tacno, ali hajde, sve je moguce..
Samo jos da dodam da ovdje na zapadu sve vise primjecujem fenomen da su muskarci ti koji forsiraju ideju braka. Ponekad se pitam zasto, jesu li stvarno romanticniji pa im je potrebna ta idealna institucija, da li se radi o posesivnosti ili pak o interesu, jer im je dosadilo prati i kuhati, pa bi im besplatna kucna pomocnica, koju mogu ... nekoliko puta sedmicno, dobro dosla?
Pomozite mi da rijesim ovu dilemu, jer me stvarno muci..
|
|
03-27-2009 19:02 |
|
vaha
raja
|
|
|
03-27-2009 19:05 |
|
el-tozzinjo
majkin fakin
Poruka: 2333
Location: on island, located on Dharma: station number 6 - the Orchid.
|
|
|
03-27-2009 19:07 |
|
vaha
raja
|
|
|
03-27-2009 19:09 |
|
metallica
moforaja
|
|
Da ne editiram:
Jednostavno, oduvijek sam smatrala da covjek ne treba pripadati nikome, pa ni osobi koju voli.
Bivsi muz smatra da sam "sabotirala vezu" od trenutka kad smo se vjencali, ne znam koliko je to tacno, ali hajde, sve je moguce..
Samo jos da dodam da ovdje na zapadu sve vise primjecujem fenomen da su muskarci ti koji forsiraju ideju braka. Ponekad se pitam zasto, jesu li stvarno romanticniji pa im je potrebna ta idealna institucija, da li se radi o posesivnosti ili pak o interesu, jer im je dosadilo prati i kuhati, pa bi im besplatna kucna pomocnica, koju mogu ... nekoliko puta sedmicno, dobro dosla?
Pomozite mi da rijesim ovu dilemu, jer me stvarno muci..
muskarci vecinom teze nalaze nove veze nego zene kad imaju Dugogodisnju vezu pa ona pukne
tu su zene puno snalazljivije u najboljem smislu te rijeci ne mislim nista lose muskarci nisu veliki "Romanticari" oni vecinom igraju "Na zicer" tj na sigurno
rijetko mastaju o velikim ljubavima puno cesce ovelikim sisama (bez zezanja) i zato se teze "prestrojavaju" i "vole brak"
a zene mastaju o savrsenoj ljubavi i vezi i zato manje i zele brak dok nisu 100% sigurne da je "To To"
03-27-2009 19:18 |
|
metallica
moforaja
|
|
|
03-27-2009 19:19 |
|
vaha
raja
|
|
|
03-27-2009 19:25 |
|
metallica
moforaja
|
|
|
03-27-2009 20:43 |
|
tanja
puterica
Poruka: 80
|
|
Ljubav i seksualne emocije spadaju u najintimnije,najintenzivnije izkaze naseg bica.
Svaki ljubavni odnos je rezultat utisaka i karakteristika koji mu daju dvoje ljudi koji se vole.
LJubav izmedju dvoje koje se vole treba da ostane apsolutno privatna stvar.
Ni drzava,ni religija,ni moral,pa ni ljudi nebi trebalo da se mjesaju.Na zalost,to nije slucaj.
Najintimniji odnos podleze propisima,zakonima,a ti spoljni faktori su apsolutno strani ljubavi
i kao takvi dovode do vjecnih kontradikcija i sukoba ljubavi i zakona.
Covjecanstvo je kroz svoju istoriju proslo razlicite faze,od apsolune slobode opstenja sa
bilo kojim clanom,do redovno uredjenog zakona samo sa jednim ili jednom.Da li smo stvarno evoluirali prema boljem ili prema losijem? To je vec za drugu diskusiju.
Svako ima svoje razloge za i protiv braka i za mene je sve to prihvatljivo sve dok postoji sloboda izbora,ali sta cemo sa zakonima u nekim arapskim zemljama koji omogucuju muskarcima brak sa vise zena?Kakvo je pravo slobodnog izbora zena u ovakvim zajednicama?
___________________________________________________________________ tanja bratic
|
|
03-27-2009 22:57 |
|
Provler2
moforaja
Poruka: 3154
|
|
Vec sam ovome pisala, ali haj nije s goreg obnovit gradivo...
U nas je bio iz cistog interesa (valjda se zato bilo tesko razvest ).
Naime prilikom stupanja u brak, u to vrijeme, porez je bio znatno manji ako su osobe u braku. Pored toga bivsi muz je u slucaju sklapanja braka imao neku dodatnu svakomjesecnu nagradu u relativno dobrom iznosu.
S obzirom da smo zivjeli godinama zajedno (taj dio je bio iz ljubavi), napravili smo racunicu i vjencali se nakon nekih 3 godine, tj popustila sam iz cisto ekonomski razloga...
Prosle sedmice sam cula isti argument kod jedne prijatelice koja je takodje godinama zivjela s momkom prije nego sto su odlucili da ozvanice vezu...bice da nam je to profesionalna deformacija
Postoje braène zajednice koje se osnivaju i funkcioniraju ne na principu ljubavi, veæ na nekim drugim principima. Praksa pokazuje da takvi brakovi nisu rijetki, niti neuspješni.
Meðusobni odnos u kojem nema ljubavi, nema moguænosti bivanja jednim. Ako nema obostranog interesa, teško æemo se održati zajedno. Tako bi dobitna kombinacija uspješnog braka mogla glasiti: imati interes za biti zajedno ali ne težiti biti jedno.
Takav brak u koji osobe ulaze vlastitom voljom i slobodnom odlukom, bio on iz ljubavi i/ili interesa, može se smatrati legitimnim i legalnim, i kao takav, ima velike šanse biti dugotrajan i uspješan.
Samo da se vratim na ovo crveno:
Ne kazem da nije bilo ljubavi medju nama, vec da to nije bio razlog sklapanja braka s obzirom da smo godinama prije toga zivjeli zajedno vanbracnoj zajednici. Pa koji je bio ( trudna ) ?
|
|
03-28-2009 07:23 |
|
Provler2
moforaja
Poruka: 3154
|
|
Da ne editiram:
Pomozite mi da rijesim ovu dilemu, jer me stvarno muci.. Da nisi lezbejka? Ne kontam te uopshte
|
|
03-28-2009 07:25 |
|
Pipi Duga Carapa
SexNepoznat
|
|
Ovdje se to jos nije promijenilo...
Recimo ova moja je zakonski "legitimisana", ali nije "legitimna", sto znaci, da je prije stupanja u brak bila nelegitimna i da jnikad nece biti legitimno dijete...
Mada, da nam nisu pravili probleme s tom poreskom karticom, kao i s nemogucnosti da se izvadi certificat "zajednickog zivota", stvarno se nikad ne bih udala. To sto je dijete bilo nelegitimno (pored cinjenice da je nmosia ocevo prezime) nije nam smetalo.
To sto smo svaki mjesec gubili sumu novca ravnu mojoj plati, za njega je bio dovoljan razlog da se vjencamo. Nije mogao shvatiti zasto sam protiv toga, kad vec zivimo zajedno, volimo se i imamo dijete....
Danas znam da sloboda nema cijenu...
|
|
03-28-2009 12:49 |
|
|
|
|
|