|
|
Gianni
raja
Poruka: 2201
pokretac teme
|
|
Pisac spominje jednu misao gdje se usporedziva sa katedralom (mozete uzet bilo koji sakralni hram) . Rastemo , mjenjamo oblik , nailazimo na slabosti , koje moramo da ispravimo, ali uprkos svemu , grabimo napred, trudeci se da ostanemo uspravni ,ispravni,da ne ukazujemo postovanje ni zidovima ni vratima ni prozorima, vec praznom unutrasnjem prostoru , prostor u kojem slavimo i obozavamo ono sto nam je dragocjeno i vazno..
___________________________________________________________________ There are no wrong choices; there are only different choices.
|
|
07-11-2006 16:23 |
|
cok
liska mjeseca maja
Poruka: 5450
|
|
|
07-11-2006 21:24 |
|
obrisana
Gost
|
|
|
07-12-2006 09:53 |
|
Indijanac
bice nesto od mene
Poruka: 530
|
|
|
07-12-2006 11:49 |
|
|
Ponukan istoimenom knjigom Paulo Coelha zelio sam da podjelim sa vama ..
Malo uvoda , ideja o Zahiru potice iz islamske tradicije , a prepostavlja se da je nastala u 17 vjeku . Zahir na arpaskom znaci : vidljiv , prisutan, onaj koji nemoze da ostane nezapazen ..
Nesto ili neko, sto nam, cim ga upoznamo, postepeno zaokuplja misli , sve dok nas potpuno ne omoguci da se usresredimo na na ista drugo ..A to se moze smatrati svetoscu, ili ludilom .
Da li vam se desilo da vam je neko ili nesto zaokupilo totalno vase misli i da vams je neomogucilo da se na bilo sto drugo usresredite ...
Ovu temu sam postavio ovdje zato sto se tice psihologije iako moze imat i priznake ljubavi za neke ..
To se desava samo u ljubavi i deslilo mi se to prije sa curama,
A najbolji osjecaj zaljubljenosti je zaljubljenost u Gospodara Svjetova. To se desava samo rijetkim i odabranim osobama i onda one ne vide nista niti cuju nista niti misle ninasta osim Allaha dz.s. Kazu da je taj osjecaj zaljubljenosti nemjerljivo veci od onoga prvog.
Ko zeli da vise sazna o ovome neka procita Mesneviju od Rumija.
|
|
07-13-2006 06:40 |
|
|
|
|
|