Pipi Duga Carapa
SexNepoznat
Poruka: 2170
|
|
ja bi prvo da se razgranici na koje se maske misli?
definicija maske?
e o cemu od ovog pricamo? na sta se tacno misli?
dje ova autorica teme
Sandric, autorica teme jos nikad nije dala definiciju ni na jedno pitanje koje je postavila...
Ni na jednoj temi...
I sama sam joj vise puta postavila isto pitanje, ali je uvijek ostalo bez odgovora....
S obziom da ona to ne cini, haj da ja pokusam dati svoju definiciju...
Pa da se o temi moze normalno diskutovati ...
Maske su ono sto zelimo pokazati drugima, ono odbrambeno oruzje svake iole inteligentne individue...
Djeca su jedina cista bica koja zive bez maski...
I to negdje do uzrasta od 5-6 godina, jer je promjena u njihovom ponasanju drasticna od tog uzrasta...
Svaka odrasla osoba koja tvrdi da nema masku je nista drugo sem licemjer...
Masku skidamo samo pred najblizima, znaci familiji, jer u njih imamo povjerenje...
Zasto postoje maske?
Vjerovatno iz samozastite, svako ima svoje razloge, u to ne treba ulaziti jer smo svi raliciti...
E sad, sto se samog navedenog primjera tice i utiska koji on ostavlja na nas...
Sve zavisi iz kojeg ugla se sve to posmatra...
Sve je, kao i obicno stvar individualne precepcije...
Neko ce u osobi vijedti ubicu, neko heroja, zavisno kojim ocima se osoba gleda...
Neko ce u osobi koja moli za ljubav vidjeti bijednika, neko plemeitu dusu koja voli...
Ovo me podsjeti na jedan dio iz knjige Narnia...
U trenutku kad Aslan stvara Narniu, ispusta cudan zvuk i svijet se radja iz neona.
Prizoru prisustvju djeca, kocijas, zla kraljica i zao mag....
Aslan ispusta jedan zvuk, medjutim djeca i kocijas cuju jedno, zla kraljica i zalo maga cuju nesto sasvim drugo...
U djecijim i kocijasevim usima cuje se najljepsa pjesma smirujuci tonovi, razumije cak sta Aslan govori..
U usima zle kraljice i zlog maga se cuje uzasan zastrasujuci urlik od kog im se ledi krv....
POENTA:
Ljude oko sebe doivljavamo srcem, a ne ocima i usima...
Ako nam je srce cisto,u svakoj osobi cemo vidjeti dobru stranu
Ako nam je srce zatrovano, u svemu cemo vidjeti nesto zlo i lose, pa cak i u najplemenitijem osjecanju koje je ljubav..
Eto moje definicije, pa sad mozemo nastaviti s diskusijom
|
|
02-04-2007 12:07 |
|
obrisana
Gost
|
|
Nece moci Pipi... Nikako...
Kao prvo, drago mi je da si i ti svoju masku skinula...
Kao drugo, autor teme nije imao vremena da se pozabavi sa Sandrinim pitanjem, a i Behar me je preduhitrila...
Sandra, definicija maske?
Pa zar nije maska sve ono sto je na nama, sto nismo mi sami...
Istina ima i odbrambenih maski...ima i onih ko sto neko rece, da sakrijemo osjecaje, jer to je samo nasa privatna stvar... i to vjerovatno svi manje vise koristimo...
A bogami ima i onih "andjeoskih"...
Postoje li andjeli?
Mislila sam bas na ovu zadnju grupu?
I dali se stvarno ispod njih ljudi kriju sa svim svojim vrlinama i manama, ko sto opet neko rece, ili proracunljive i manipulativne osobe?
Ili opet osobe koje su samo jadne u tom svom zivotu kad su bez maske, da im je to jedina mogucnost biti "neko i nesto"?
|
|
02-04-2007 12:27 |
|
|
ne bih se slozio sa tobom Pipi, mozda ti imas losa iskustva, ali, ja sam na stranici ispred tvrdio da nemam masku, a ne mislim za sebe da sam licemjer, naprotiv !
Nisam cuo da je iko od ljudi koji me poznaju upotrijebio taj epitet za mene. Mozda me ne simpatisu, mozda nemaju nesto puno zajednicko sa mnom, i sve je to ok, ali sumnjam da me iko licemjerom naziva...
Mozda ima ljudi koji su jednostavni i otvoreni u startu, i ne stavljaju maske pri susretu sa svakom novom osobom, mozda ima ljudi koji zele da ih drugi upoznaju onakve kakve jesu, a ne onakve kakvi bi zeljeli da budu.
Meni su recimo licemjerni oni koji stave masku u startu, pa onda kasnije odlucuju hoce li je skidati ili ne, zavisno od "nivoa povjerenja", a to se moze porediti sa onim tvojim "ako nam je srce zatrovano..."
Mozda sam ja naivan, mozda ja vjerujem u ljude, ali neka sam, to je moj izbor, i meni su svi ok dok se ne dokaze suprotno, za razliku od nekih koji misle da niko ne valja, dok se ne dokaze suprotno...
Jase mogu ispraviti u svojoj tvrdnji, kad kazem da nemam masku, zaista je nemam, bar u startu, a mozda je navucem kasnije, kad vidim da imam posla sa ljudima koji se maskama koriste.
Ali ni to "kasnije" ne bih nazvao "maskom", nego jednostavno, tada moja komunikacija sa ljudima ne prelazi ono obicno "fino vrijeme danas.." i tu se stavi zagrada, ne ide se dalje, i onda opet nema potrebe za maskama..
Moja logika meni govori "koristiti i mijenjati maske" = "licemjerstvo"
02-04-2007 12:29 |
|
Pipi Duga Carapa
SexNepoznat
Poruka: 2170
|
|
Nece moci Pipi... Nikako...
Kao prvo, drago mi je da si i ti svoju masku skinula...
Kao drugo, autor teme nije imao vremena da se pozabavi sa Sandrinim pitanjem, a i Behar me je preduhitrila...
Sandra, definicija maske?
Pa zar nije maska sve ono sto je na nama, sto nismo mi sami...
Istina ima i odbrambenih maski...ima i onih ko sto neko rece, da sakrijemo osjecaje, jer to je samo nasa privatna stvar... i to vjerovatno svi manje vise koristimo...
A bogami ima i onih "andjeoskih"...
Postoje li andjeli?
Mislila sam bas na ovu zadnju grupu?
I dali se stvarno ispod njih ljudi kriju sa svim svojim vrlinama i manama, ko sto opet neko rece, ili proracunljive i manipulativne osobe?
Ili opet osobe koje su samo jadne u tom svom zivotu kad su bez maske, da im je to jedina mogucnost biti "neko i nesto"?
Postavljas interesantna pitanja
Vidis, rekoh vec u prvom postu da andjeli ne postoje, postoje samo ljudi od krvi i mesa....
Dalje, sto se manipulatora tice...
Ovo je izuzetno interesantan dio koji me oduvijek fascinirao....
O ovome sam cak imala priliku pricati s psiholozima i dalo bi se o tome izuzetno puno napisati...
Mislim da je sve u intelektualnim kapacitetima osobe, tako barem psiholozi kazu...
Sto su intelektualni kapaciteti veci, moc mnipulacije osobe je manja..sto opet kod ovog s manjim kapacitetima izaziva frustracije....
U slucaju da ovi s manjim intelektualnim kapacitetima nisu u stanju nadmudriti ovog s vecim, postoji jos samo jedna metoda, a to je ubijediti osobu da je zla, podla, proracunljiva...
Ponekad to funkcionise i u tom slucaju je moguce slomiti joj otpor i manipulisati ju...
Medjutim, postoje ljudi koji znaju i sami koliko vrijede i kod kojih efetk ogledala nema bas velikog uticaja...
U tom slucaju, sta god se o osobi pisalo ne postize se zeljeni efekt...sto opet kod ovih drugih izaziva jos vecu frustraciju...
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Pipi Duga Carapa dana 02-04-2007 u 15:24.
|
|
02-04-2007 15:23 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
|
|
Ko je god proveo samo par noci u sklonistu , po meni, je morao shvatiti da maska ne sluzi nicemu...
Hajde, eto, opet cu se vratiti na pitanje sta je maska? Po meni, maska je sve ono sto nisam ja tj. sve ono sto bih radio/la ili ne radio/la kad sam sam necu ni kad to nisam...od kopanja nosa pa nadalje i ubuduce
Tako da je nosenje maske za mene licemjerje. A na stranu sto je napooornoooo
Cini mi se, takodjer, da covjek nosi masku proporcinalno svome samopouzdanju.
Poznati su experimenti, vjerovatno vecina vas zna za njih:
Solomon Asch - nacrto covjek tri nejednake linije i na drugom papiru jednu liniju, koja je identicna jednoj od linija s prvog crteza. upitao grupu ispitanika da uporede linije i nadju te dvije identicne.
Radio je to s dvije grupe ispitanika i druga grupa, podlozena izricanju dojma na glas (uz ucesce ""saucesnika") je dovela do 33% pogresnih odgovora. Znaci , nisi "corav kod ociju", vidis i znas sta ti je ciniti, ali pred grupom gubis hrabrost i podlijezes uticaju grupe i dajes -pogresan odgovor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solomon_Asch
http://fr.wikipedia.org/wiki/Pression_sociale
Nosi li covjek odbrambenu masku pod socijalnim pritiskom? Kako se ta maska moze nazvati i cemu mu sluzi? Ko je nosi, koja vrsta ljudi?
Ili ogled Milgram, svi ste culi za njega, sta nam pokazuje?
http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment
zato meni ne smeta pozitivni egoizam...
02-04-2007 15:43 |
|
orion
samo sto nisam
Poruka: 1113
|
|
Po meni postoji više vrsta maski. Ljudi sebe predoèavaju drugaèijim nego što uistinu jesu iz više razloga, npr desi se da stave masku sasvim nesvjesno, da bi se više dopali osobi prema kojoj gaje osjeæanja, naivno misleæi pri tom da æe ta osoba prije uzvratiti osjeæaje ako povjeruje da je partner idealno ispunjava sva oèekivanja.. ili masku stavljaju smišljeno da bi neku osobu hotimice prevarili ili doveli u zabludu.
Znaèi, razlozi za stavljanje maske ne moraju u prvi mah imati negativnu konotaciju, meðutim niti jedna maska se ne može nositi vjeèno, neka traje duže neka odmah spadne, ali na kraju doðe do neizbježnog, svako pokaže svoje pravo lice a na njima bliskim osobama je da odluèe da li im i to drugo lice odgovara ili ne...
Postoji moguænost da nikakva maska nije bila u pitanju, jednostavno se u partneru, prijatelju, prijateljici ili pak nama samima desi neka promjena, razmišljanja o nekim stvarima se iz bilo kojeg razloga promjene, što automatski uzrokuje i promjenu stavova o tim istim stvarima. Da li æe se to nama ili njima svidjeti, da li æemo naæi neki kompromis je pitanje spremnosti svih kojih se to tièe...
02-04-2007 20:53 |
|
Shperka
bice nesto od mene
Poruka: 340
|
|
ja imam jedan drugi osjecaj...napisala bi veoma rado svoj komentar na ovu temu, ali po meni je ova tema jedna velika i opaka maska...ili da kratko i jasno kazem da je ovo tema Mjesecarke posvecena Tigrici,,,pogotovo ono maloprije shto prochita da se radi o nekakvim andjelima,,,a i sama sam neki dan prisustvovala diskusiji u kojoj mjesecarka proziva tigricu da nije andjeo da bi na kraju se otvorila i jedna ovakva tema....
....e pa de prvo nek se ove maske skinu pa da mozemo ozbiljno pricati, oli ti pisati ..niko nije toliko lud da ne konta shta je na srijedi,,,ili se barem ja toliko smatram shkolovanom da me ne treba ponizavati jednom ovakvom temom
02-05-2007 10:54 |
|
|
|
|
|