Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » NAUKA I DRUŠTVO » KULTURA » jeste li se navikli u inostranstvu? jesmo li Mi trebali njima ili oni nama? » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Stranica (15): « prva ... « prethodna 3 4 5 [6] 7 8 9 sljedeca » ... zadnja » Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
gordana gordana is a Female
trudim se

Poruka: 140
pokretac teme Thread Started by gordana

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

tako je, to mi je drago da sam konacno cula, svaka cast azra 10.gif

07-03-2007 13:46 gordana is offline Pregledaj poruke od gordana Dodaj gordana u listu prijatelja
trudim se

poslije svega , svasta radili i opet stali na noge, ko Pravi 10.gif

07-03-2007 13:49 gordana is offline Pregledaj poruke od gordana Dodaj gordana u listu prijatelja
adis b adis b is a Male
rambling reck

Poruka: 1083

krenuo sa nule, sa 16 godina odmah krenuo raditi, punio frizidere na benzinskim pumpama (sa unutrasnje strane), konobarisao, radio za kasom, minimalno placen
isto tako i roditelji, dvije plate njihove nisu mogle doteci za troskove zivota

ali opet nisam prekidao skolu nego ustani ujutro u 5 i po, pa u srednju skolu pa poslije skole malo zadaca, malo uci pa na posao i na spavanje oko 12
a vikend skoro svaki subota i nedelja obavezno radne
kad se srednja skola zavrsila upisao fakultet i isto radio (samo puno manje jer se trebalo puno vise uciti)
uglavnom od 16-te godine nisam prestajao raditi ali svaki put stepenica vise da bi na kraju i magistrirao

tako da kazem jesu li oni meni trebali ili mi njima - tesko je reci
sansa mi je pruzena koju sam iskoristio i sad kakav takav lagodan zivot imam

07-03-2007 14:24 adis b is offline Pregledaj poruke od adis b Dodaj adis b u listu prijatelja
behar behar is a Female
samo sto nisam

Poruka: 1141

Nemam kad citati ovih svih sest strana, procitah samo ovu i bas kao sto kazes Azra, da nam je bila ovakva drzava gdje bi nam bio kraj??? Zapitam se to i sama, pa onda opet malo odvagam i razmislim , ma 'nake drzave nit je kad bilo nit ce biti. Ono je , za mene, bila daleko najbolja drzava i samo se plasim da ce se sada i tamo prepisati , prekopirati ovaj sistem, sa svim negativnostima koje ga prate. Naravno, ima dobrih stvari koje bi valjalo precrtati preko indiga, ali ima i za odbaciti...no to nije tema, pa nek stoji...

Procitah ovaj Adisov post i ugledah svoju djecu, tako su i one obadvije pocele rano raditi, doduse samo preko raspusta, a ovdje je raspust cest 01.gif (pet sedmica skole, pa dvije raspusta, pa tako sve do ljetnog raspusta...) danas su i one obadvije, Bogu hvala, magistri.

Ja sam pocela, u 37. godini, kao sobarica, nakon godinu i po napredovala pa sve tako do regionalne direkcije u kojoj sam vec nekolike godine. U medjuvremenu sam se i ja "doskolovavala" i dobila tu francusku univerzitetsku diplomu.

Sta da kazem, ne znam...trebali smo mi njima, i te kako. Dobro se sjecam '92 i nas po svijetu. Nikad vise diplomiranih NKV radnika evropa nije imala. Povecala se mozda i produktivnost. No, mi smo se snasli i izmigoljili njihovom "trpanju" stranaca u neke socijalne kategorije kojima nismo pripadali i kojima ne pripadamo. Malo nas je po tim nekim siromasnim cetvrtima bjelosvjetskih prijestonica, bar se meni tako cini.

ali, dzaba vilo konji vrani po livadi razigrani...

Azurna obala, monaco i svo bljestavilo...

Mozda ono sto je nekako najtipicnije za nas narod je : dzaba im sve, nama vazda fali - ono malo dushe. I falit ce dok god smo tu (bar meni i mom dragom)

07-03-2007 15:58 behar is offline Posalji email za behar Pregledaj poruke od behar Dodaj behar u listu prijatelja
    Ceznja Ceznja is a Female
    moforaja

Poruka: 3970

Rasplakaste me... 10.gif 33.gif

adis b i behar, drago mi je sto ste ovo ovako lijepo napisali, jer mnogi misli da je nama sve s neba palo...Da je Bog d'o...

07-03-2007 16:21 Ceznja is offline Pregledaj poruke od Ceznja Dodaj Ceznja u listu prijatelja
    Ninja Nijaz Ninja Nijaz is a Male
    trudim se

Poruka: 259

citat od adis b:

krenuo sa nule, sa 16 godina odmah krenuo raditi, punio frizidere na benzinskim pumpama (sa unutrasnje strane), konobarisao, radio za kasom, minimalno placen
      isto tako i roditelji, dvije plate njihove nisu mogle doteci za troskove zivota

ali opet nisam prekidao skolu nego ustani ujutro u 5 i po, pa u srednju skolu pa poslije skole malo zadaca, malo uci pa na posao i na spavanje oko 12
      a vikend skoro svaki subota i nedelja obavezno radne
      kad se srednja skola zavrsila upisao fakultet i isto radio (samo puno manje jer se trebalo puno vise uciti)
      uglavnom od 16-te godine nisam prestajao raditi ali svaki put stepenica vise da bi na kraju i magistrirao

tako da kazem jesu li oni meni trebali ili mi njima - tesko je reci
      sansa mi je pruzena koju sam iskoristio i sad kakav takav lagodan zivot imam

Manje-vise ista prica, minus dvije roditeljske plate i sekundicu stariji bio kad sam 'krenuo'...

that darn boy will screw anything that isn't nailed down
    ... 13.gif

07-03-2007 16:49 Ninja Nijaz is offline Pregledaj poruke od Ninja Nijaz Dodaj Ninja Nijaz u listu prijatelja
    Mystica Mystica is a Female
    bice nesto od mene

Poruka: 406

Pa ljudi i ja kazem da sam iz BiH, i onda da sam iz Mostara, vecina zna za Mostar ovdje u Norveskoj, jer su poceli ima par godina da putuju dole...a neki strasno puno znaju o nasoj zemlji pa se prijatno iznenadim, pa se jos nadovezem na njihovu pricu, jedva docekam da kazem "jos nesto malo" o nasoj zemlji ili gradu, samo da bi otisli ili preporucili prijateljima da odu...da se turizam odvija 10.gif

A sta sam radila, sve i svasta, nije me nista stid, od ciscenja kuca uglednim familijima, doktorima 19.gif 18.gif do posla sekretarice u raznim ustanovama u opstini gdje zivim, uz to citavo vrijeme studirala i radila...da bi mogla vezati kraj s krajem...sad imam fakultet i dobar posao, a sve mojom zaslugom. Oni nas primili u ovu zemlju, ali to ne znaci d asam ja ovo morala, ja sam tako htjela, mogucnost je bila tu, pa izvoli ko hoce.

Mnogi su se smijali kad sam ja pocela studirati i usput raditi(Mostarci mojih godina), pa su 10 sjedili na socijali i ispijali kafu...pa sad u 35 ili 40 poslije 14 godina ovdje poceli studirati, ali to je njihov izbor tada bio, a i sad. 19.gif 21.gif

Svak ima mogucnost ko hoce i zeli, a na nama je...sta mi zelimo s nasim zivotima...DOK SE NE VRATIMO DOLE 19.gif 10.gif

07-03-2007 18:05 Mystica is offline Posalji email za Mystica Pregledaj poruke od Mystica Dodaj Mystica u listu prijatelja
    trudim se

Draga moja mystyca., zar mislis da je svak ko je htjeo imao mogucnost da ode u inostranstvo?
    Ja znam puno onih koji su htjeli ici a nisu mogli?{!)
    A znam puno i onih koji su iskoristili situaciju, i zauzeli mjesto ljudima koji su stvarno bili izbjeglice a nisu mogli da pobjegnu preko crte 30.gif

07-04-2007 10:16 gordana is offline Pregledaj poruke od gordana Dodaj gordana u listu prijatelja
    trudim se

ja necu nikad zaboravit na koliko nacina smo bili iskoristeni od raznih stvari dogadaja i ljudi, tako ja nap. nisam nikad otisla u izbjeglicki logor, nadem poso i pocnem radit odmah, i rekli su mi posto si od tamo neces biti placena ko ovi ovde ali ces bit placena duplo manje a radices duplo vise i naravno ja sva sretna 18.gif
    drugi put, ja u iznamljenom stancicu, neko zvoni na vrata, otvorim a zena kaze da je iz bosne i da je izbjeglica i imam li ista da joj dam, a ja sva sretna pitam odakle si spremna da joj pomognem , a ona uopste ne prica nas jezik , niti je ikad tamo billa a po zgradi hoda i pravi ruglo od naseg naroda, 26.gif

07-04-2007 10:31 gordana is offline Pregledaj poruke od gordana Dodaj gordana u listu prijatelja
    Dalibor Dalibor is a Male
    brato

Poruka: 619

Po meni je glavna stvar mogucnosti izbora koju raja vani ima. Ovdje mozes raditi i 15 sati a da ne primis platu za to. Odmor mozes zaboraviti tako da je nemoguce studirati uz rad. Ako se razbolis, kidaj s posla. I sve dok ste vani imate tu mogucnost izbora. Ovdje se ne moze prezivjeti uz socijalu a da dobijes posao trebaju ti sve moguce veze i vezice.

07-04-2007 11:26 Dalibor is offline Pregledaj poruke od Dalibor Dodaj Dalibor u listu prijatelja
    Mystica Mystica is a Female
    bice nesto od mene

Poruka: 406

citat od gordana:

Draga moja mystyca., zar mislis da je svak ko je htjeo imao mogucnost da ode u inostranstvo?
      Ja znam puno onih koji su htjeli ici a nisu mogli?{!)
      A znam puno i onih koji su iskoristili situaciju, i zauzeli mjesto ljudima koji su stvarno bili izbjeglice a nisu mogli da pobjegnu preko crte 30.gif

Nisi me shvatila , nisam rekla da je svak mogao otici...nego sam rekla da je vecina koja je dosla u inostranstvo imala mogucnost da radi ili studira ako su htjeli ili lezati i nista ne raditi i primati socijalu 28.gif

I ja sam bila protjerana prvo iz svog grada, pa onda iz iozbjeglistva, bez dinara u dzepu pa posudila jer sam morala otici (citaj:protjerana), da kad bi dosla od socijale (citaj:hrane) vratila to sto sam posudila...ali to nije tema....

I normalno sve zavisi u koju si zemlju otisao, kakve ti mogucnosti ta zemlja pruza, a opet kazem na NAMA SAMIMA je hocemo li to iskoristiti na pozitivan ili negativan nacin...

07-04-2007 11:48 Mystica is offline Posalji email za Mystica Pregledaj poruke od Mystica Dodaj Mystica u listu prijatelja
    bago bago is a Male
    moforaja

Poruka: 3303

Dijaspora godišnje u BiH ubrizga milijardu eura
    Bosanskohercegovaèka dijaspora, meðu kojom je i velik broj Hrvata iz BiH, prošle je godine svojoj rodbini u zemlji poslala oko milijardu eura, službeni su podaci Središnje banke Bosne i Hercegovine.

MOSTAR - Bosanskohercegovaèka dijaspora, meðu kojom je i velik broj Hrvata iz BiH, prošle je godine svojoj rodbini u zemlji poslala oko milijardu eura, službeni su podaci Središnje banke Bosne i Hercegovine.

U Središnjoj banci navode kako su doznake bh dijaspore važne jer se njima pomaže stanovništvu, ali i smanjuje vanjskotrgovinski deficit. S obzirom na to da je prošle godine bosanskohercegovaèki deficit s inozemstvom iznosio tri milijarde eura, to znaèi da je dijaspora doznakama pokrila èak treæinu deficita, piše Veèernji list.

Zahvaljujuæi tim sredstvima uvelike se utjeèe na platnu stabilnost države. Njima se velik dio graðana spašava od još poraznijih uvjeta za život u BiH, a država od potpunog socijalnog kraha.

Najveæi dio novca koji dijaspora pošalje svojoj rodbini koristi se u potrošnji, a samo jedan dio za stanogradnju. Dijaspora je jedan od najvažnijih izvora prihoda i od turizma.

Oko 76 posto turistièkih posjeta od ukupnoga broja ostvari dijaspora istièe tajnik Grupacije za turizam pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Goran Brèkaloviæ. Bosna i Hercegovina ima poslijeratnu dijasporu od oko 1,2 milijuna svojih bivših graðana.

Prije rata zbog gospodarskih i politièkih razloga najviše su se iseljavali Hrvati, dok su tijekom agresije i nakon rata našu zemlju bili prisiljeni napustiti pripadnici svih triju naroda, meðu kojima je najveæi broj Bošnjaka.

4.7.2007.
    Pincom.info

Bez ovoga mi, mislim, BiH krepala...
    Puno je ovo para...
    Sad, vi znate tko je u ovoj grupi, a kome roditelji salju tamo... 13.gif 13.gif 13.gif

07-04-2007 12:36 bago is offline Pregledaj poruke od bago Dodaj bago u listu prijatelja
    moforaja

citat od bago:

Sad, vi znate tko je u ovoj grupi, a kome roditelji salju tamo... 13.gif 13.gif 13.gif

Pa zar i takvih ima, Boga ti? 21.gif 21.gif 21.gif

07-04-2007 12:57 Ceznja is offline Pregledaj poruke od Ceznja Dodaj Ceznja u listu prijatelja
    bago bago is a Male
    moforaja

Ima, ima...
    Ima ekipe sto im odavde starci salju pare u Ameriku... 13.gif 13.gif 13.gif

07-04-2007 12:58 bago is offline Pregledaj poruke od bago Dodaj bago u listu prijatelja
    moforaja

Ako se ne zezas, Boze sacuvaj... 13.gif 13.gif 13.gif

07-04-2007 13:02 Ceznja is offline Pregledaj poruke od Ceznja Dodaj Ceznja u listu prijatelja
    bago bago is a Male
    moforaja

01.gif
    Ma jok...
    Znam ih nekoliko, po bijelom svijetu...
    Bezze o imenima ali ti je tako... 02.gif

07-04-2007 13:45 bago is offline Pregledaj poruke od bago Dodaj bago u listu prijatelja
    brato

Ja poznajem covjeka koji je u Njemackoj zaradio milijun maraka na nekretninama. Ima stanove, teniske terene, restorane a kad dodje u Mostar uvali se burazeru u stan, nista ne placa, narucuje po par stotina CD-ova koje ne plati. Bukvalno jedine pare koje potrosi su one za avionsku kartu i za smjestaj na moru. Sve drugo placa burazer. I sta bi vi ovakvome? Majka im je bolovala od teske bolesti i burazer iz Njemacke (kod kojeg je prijavljena i kod kojeg je radila) je posalje bratu u Mostar da se odmori poslije lijecenja. Ali samo dvije sedmice a nakon toga se mora vratiti na posao. Nije mu palo na pamet da majci rodjenoj uplati nekakvo ljeciliste u Njemackoj ili ako mu je to "skupo" u BiH. I dao joj je samo dvije sedmice odmora. Nije mu se isplatilo zaposliti nekoga da mu cisti na mjesec dana. Boze sacuvaj!!!

07-04-2007 13:46 Dalibor is offline Pregledaj poruke od Dalibor Dodaj Dalibor u listu prijatelja
    moforaja

citat od Dalibor:

Ja poznajem covjeka koji je u Njemackoj zaradio milijun maraka na nekretninama. Ima stanove, teniske terene, restorane a kad dodje u Mostar uvali se burazeru u stan, nista ne placa, narucuje po par stotina CD-ova koje ne plati. Bukvalno jedine pare koje potrosi su one za avionsku kartu i za smjestaj na moru. Sve drugo placa burazer. I sta bi vi ovakvome? Majka im je bolovala od teske bolesti i burazer iz Njemacke (kod kojeg je prijavljena i kod kojeg je radila) je posalje bratu u Mostar da se odmori poslije lijecenja. Ali samo dvije sedmice a nakon toga se mora vratiti na posao. Nije mu palo na pamet da majci rodjenoj uplati nekakvo ljeciliste u Njemackoj ili ako mu je to "skupo" u BiH. I dao joj je samo dvije sedmice odmora. Nije mu se isplatilo zaposliti nekoga da mu cisti na mjesec dana. Boze sacuvaj!!!

Pa gori je ovaj sto je u Mostaru kad sve to dozvoli!
    Halo, je li normalan taj covjek uopste? 21.gif 21.gif 21.gif
    E, ne bi se meni uvaljiv'o...

07-04-2007 13:59 Ceznja is offline Pregledaj poruke od Ceznja Dodaj Ceznja u listu prijatelja
    brato

Najgora je majka koja ni u takvoj muci ne da nijednu losu rijec protiv sina u Njemackoj. Jos zovne ovoga u Mostaru i kaze mu nazovi brata jer je upravo postao milijuner. Tako da mi je u neku ruku i nije zao.

07-04-2007 14:05 Dalibor is offline Pregledaj poruke od Dalibor Dodaj Dalibor u listu prijatelja
    bago bago is a Male
    moforaja

Sta ce tuzna mater... 13.gif 13.gif 13.gif

07-04-2007 14:10 bago is offline Pregledaj poruke od bago Dodaj bago u listu prijatelja
    Stranica (15): « prva ... « prethodna 3 4 5 [6] 7 8 9 sljedeca » ... zadnja » nove poruke | aktuelne teme | forum
    Postavi novu temu Odgovori
    Go to:
    preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com