behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
|
|
Nemam kad citati ovih svih sest strana, procitah samo ovu i bas kao sto kazes Azra, da nam je bila ovakva drzava gdje bi nam bio kraj??? Zapitam se to i sama, pa onda opet malo odvagam i razmislim , ma 'nake drzave nit je kad bilo nit ce biti. Ono je , za mene, bila daleko najbolja drzava i samo se plasim da ce se sada i tamo prepisati , prekopirati ovaj sistem, sa svim negativnostima koje ga prate. Naravno, ima dobrih stvari koje bi valjalo precrtati preko indiga, ali ima i za odbaciti...no to nije tema, pa nek stoji...
Procitah ovaj Adisov post i ugledah svoju djecu, tako su i one obadvije pocele rano raditi, doduse samo preko raspusta, a ovdje je raspust cest (pet sedmica skole, pa dvije raspusta, pa tako sve do ljetnog raspusta...) danas su i one obadvije, Bogu hvala, magistri.
Ja sam pocela, u 37. godini, kao sobarica, nakon godinu i po napredovala pa sve tako do regionalne direkcije u kojoj sam vec nekolike godine. U medjuvremenu sam se i ja "doskolovavala" i dobila tu francusku univerzitetsku diplomu.
Sta da kazem, ne znam...trebali smo mi njima, i te kako. Dobro se sjecam '92 i nas po svijetu. Nikad vise diplomiranih NKV radnika evropa nije imala. Povecala se mozda i produktivnost. No, mi smo se snasli i izmigoljili njihovom "trpanju" stranaca u neke socijalne kategorije kojima nismo pripadali i kojima ne pripadamo. Malo nas je po tim nekim siromasnim cetvrtima bjelosvjetskih prijestonica, bar se meni tako cini.
ali, dzaba vilo konji vrani po livadi razigrani...
Azurna obala, monaco i svo bljestavilo...
Mozda ono sto je nekako najtipicnije za nas narod je : dzaba im sve, nama vazda fali - ono malo dushe. I falit ce dok god smo tu (bar meni i mom dragom)
07-03-2007 15:58 |
|
Mystica
bice nesto od mene
Poruka: 406
|
|
Pa ljudi i ja kazem da sam iz BiH, i onda da sam iz Mostara, vecina zna za Mostar ovdje u Norveskoj, jer su poceli ima par godina da putuju dole...a neki strasno puno znaju o nasoj zemlji pa se prijatno iznenadim, pa se jos nadovezem na njihovu pricu, jedva docekam da kazem "jos nesto malo" o nasoj zemlji ili gradu, samo da bi otisli ili preporucili prijateljima da odu...da se turizam odvija
A sta sam radila, sve i svasta, nije me nista stid, od ciscenja kuca uglednim familijima, doktorima do posla sekretarice u raznim ustanovama u opstini gdje zivim, uz to citavo vrijeme studirala i radila...da bi mogla vezati kraj s krajem...sad imam fakultet i dobar posao, a sve mojom zaslugom. Oni nas primili u ovu zemlju, ali to ne znaci d asam ja ovo morala, ja sam tako htjela, mogucnost je bila tu, pa izvoli ko hoce.
Mnogi su se smijali kad sam ja pocela studirati i usput raditi(Mostarci mojih godina), pa su 10 sjedili na socijali i ispijali kafu...pa sad u 35 ili 40 poslije 14 godina ovdje poceli studirati, ali to je njihov izbor tada bio, a i sad.
Svak ima mogucnost ko hoce i zeli, a na nama je...sta mi zelimo s nasim zivotima...DOK SE NE VRATIMO DOLE
|
|
07-03-2007 18:05 |
|
gordana
trudim se
Poruka: 140
pokretac teme
|
|
ja necu nikad zaboravit na koliko nacina smo bili iskoristeni od raznih stvari dogadaja i ljudi, tako ja nap. nisam nikad otisla u izbjeglicki logor, nadem poso i pocnem radit odmah, i rekli su mi posto si od tamo neces biti placena ko ovi ovde ali ces bit placena duplo manje a radices duplo vise i naravno ja sva sretna
drugi put, ja u iznamljenom stancicu, neko zvoni na vrata, otvorim a zena kaze da je iz bosne i da je izbjeglica i imam li ista da joj dam, a ja sva sretna pitam odakle si spremna da joj pomognem , a ona uopste ne prica nas jezik , niti je ikad tamo billa a po zgradi hoda i pravi ruglo od naseg naroda,
___________________________________________________________________ gordana
|
|
07-04-2007 10:31 |
|
bago
moforaja
Poruka: 3303
|
|
Dijaspora godišnje u BiH ubrizga milijardu eura
Bosanskohercegovaèka dijaspora, meðu kojom je i velik broj Hrvata iz BiH, prošle je godine svojoj rodbini u zemlji poslala oko milijardu eura, službeni su podaci Središnje banke Bosne i Hercegovine.
MOSTAR - Bosanskohercegovaèka dijaspora, meðu kojom je i velik broj Hrvata iz BiH, prošle je godine svojoj rodbini u zemlji poslala oko milijardu eura, službeni su podaci Središnje banke Bosne i Hercegovine.
U Središnjoj banci navode kako su doznake bh dijaspore važne jer se njima pomaže stanovništvu, ali i smanjuje vanjskotrgovinski deficit. S obzirom na to da je prošle godine bosanskohercegovaèki deficit s inozemstvom iznosio tri milijarde eura, to znaèi da je dijaspora doznakama pokrila èak treæinu deficita, piše Veèernji list.
Zahvaljujuæi tim sredstvima uvelike se utjeèe na platnu stabilnost države. Njima se velik dio graðana spašava od još poraznijih uvjeta za život u BiH, a država od potpunog socijalnog kraha.
Najveæi dio novca koji dijaspora pošalje svojoj rodbini koristi se u potrošnji, a samo jedan dio za stanogradnju. Dijaspora je jedan od najvažnijih izvora prihoda i od turizma.
Oko 76 posto turistièkih posjeta od ukupnoga broja ostvari dijaspora istièe tajnik Grupacije za turizam pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Goran Brèkaloviæ. Bosna i Hercegovina ima poslijeratnu dijasporu od oko 1,2 milijuna svojih bivših graðana.
Prije rata zbog gospodarskih i politièkih razloga najviše su se iseljavali Hrvati, dok su tijekom agresije i nakon rata našu zemlju bili prisiljeni napustiti pripadnici svih triju naroda, meðu kojima je najveæi broj Bošnjaka.
4.7.2007.
Pincom.info
Bez ovoga mi, mislim, BiH krepala...
Puno je ovo para...
Sad, vi znate tko je u ovoj grupi, a kome roditelji salju tamo...
___________________________________________________________________ 665 - Skoro zao
|
|
07-04-2007 12:36 |
|
Ceznja
moforaja
Poruka: 3970
|
|
|
07-04-2007 12:57 |
|