Sarajlija ba
moforaja
Poruka: 6004
pokretac teme
|
|
Ne. Naprotiv, prije 1400 godina Islam je oslobodio žene. U to vrijeme u Evropi, kršæanski uèenjaci su raspravljali da li žene imaju dušu, a ako imaju, da li su to životinjske ili ljudske duše? Sve donedavno ženino prezime je bilo odbacivano da bi se na taj naèin pokazalo da su one vlasništvo svojih muževa. Što se tièe Islama, žene su jednake sa muškarcima u svim aktima pobožnosti, one zadržavaju svoja prezimena, dozvoljeno im je da posjeduju svoj novac, izaberu za koga æe se udati, imaju pravo da zatraže razvod braka, imaju pravo na nasljeðe, imaju pravo od svojih muževa na zaštitu i opskrbu. Hidžab (islamsko pokrivanje) im je podigao ugled i pružio slobodu.
Glumka, ba shta se ti bunish !?
___________________________________________________________________ Moj Mostare ko ti lomi grane,
ko zavadi mostarske jarane,
ko to tebi istoriju piše,
ko to želi da te nejma više.
|
|
08-31-2007 16:43 |
|
igor(GROF)
bice nesto od mene
Poruka: 478
Location: 8 sati avionom-6 autom-4 konjem-2 pijeske i eto tu sam
|
|
|
08-31-2007 17:18 |
|
MJESECARKA
*primadona*
Poruka: 848
|
|
Problem jeste u tome, sto se filmovi (dokumentarni ili drugi igrani) prave vecinom da bi Islam kao vjeru pokazali u najgorem mogucem svjetlu...
Ima istine, isto kao sto ima istine, da u nekim mjestima, Bogu iza nogu, i zene koje nisu muslimanke (katolkinje ili pravoslavke na primjer) imaju istu takvu (ako ne i goru) sudbinu kao i zene muslimanke, iz tih filomova...
Ali to nije cilj, tima sto prave takve filmove...
Samo za primjer cu uzeti flim "Ne, bez moje kcerke", koji je u Americi pa i kod nas, dozivio bum u svoje vrijeme... A zasto?
Zato sto su muslimani predstavljeni u najgorem mogucem svjetlu, a uloga zene u islamskom braku isto tako...
A toga ima i kod katolika i pravoslavaca, koliko i u islamu, tog zapostavljanja zene, ako ne i vise...
Sama sam bila svjedok jednog predivnog braka dvoje muslimana, mojih roditelja... Kod kojih je obostrana paznja, postovanje i ljubav meni licno imponovala, da bih i sama sebi pozeljela jedan takav brak...
Niti je zena bila zapostavljena, niti je bila sluskinja, niti je bila potlacena...
Naprotiv... Bila je zena, majka i domacica... To je ono za sta je se ona sama odlucila, i na sta je niko nije gonio...
08-31-2007 21:17 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
|
|
Ja bih rekla samo da to sve zavisi od porodice do porodice (da ne kazem od sela do sela, grada i td.)
Moja je svekrva rahm. zivjela na selu, nosila dimije, ali je bila prava dama.
Nikad , naravno, nije izasla na njivu, a premetnula su se dva rata, djece se izradjalo, bilo je tu bezbeli i bijede, ali ona je uvijek bila postedjena.
Ma sta da vam pricam, sve je to u rukama zene, sve zavisi od toga koliko ona zeli da mijenja neke stvari, na sto je spremna pristati ili ne u zivotu. kad kazem od zene mislim podjednako na onu koja goji sina kao i na onu koja postane supruga onom odgojenom sinu...
Moja svekriva bjese prava feministkinja, na njen nacin.
08-31-2007 22:26 |
|
|
|
|
|