Za fil:
5 jaja se umuti sa 5 kasika seceram i dodaju se 2 mala vrhnja (pavlake0. u u to se doda 200 grama mljevenih oraha i malo rendane kore od limuna
Pravi se kao prava baklava.. samo sto nema slojeva,,, nego kore dole.. fil u sredinu pa kore gore.
Onda se radi sve kao i sa pravom.. Namasti se .. pravi se serbe od 1 kg secera...
Ovo je za osrednju tepsiju...
sjecam se samo da je mama nekad kupovala od jedne zene sa carine slatki kajmak s domaceg mljeka pa stavljala 1 solju pavlake 1 solju kajmaka...
Evo ova sultanska
dok ne dodje kajmak
Baklava Recipe
Donated by my good friend from Istanbul, Turkey, Ruhan Çelebi
Baklava is one of the oldest known Turkish flaky pastry desserts. Its popularity goes back to
the time of Sultan Mehmet (15th century) of the Ottoman Empire.
Ingredients:
a.. 500 grams of filo pastry
b.. 300 grams of unsalted butter (melted)
c.. 2 cups chopped walnuts or pistachio nuts
Syrup:
a.. 500 grams of sugar
b.. 1/2 litre of water
c.. Juice of 1/2 lemon
1- Preheat the owen to 180 deg.celsius (350 deg.fahr) and grease a 25 x 30 cm baking dish.
2- Brush dish with melted butter.
3- Place one sheet of filo pastry in bottom of dish and brush with melted butter.
4- Place another sheet of pastry and brush the top with melted butter.
5- Continue this until you use half of the filo pastry.
6- Sprinkle with chopped nuts.
7- Place the remaining layers of filo pastry, brushing each one with melted butter.
8- Brush the top with melted butter and cut into diamond shapes.
9- Bake until golden.
10- To make the syrup, place the above ingredients in a saucepan and boil on medium heat stirring constantly.
11- Let simmer for 15 minutes.
12- Pour hot syrup over cooled baklava.
13- Allow to cool and absorb syrup before serving
Kolko ja znam ovo je originalni recept
Sve ostalo moze biti i lijepo i dobro
ali sigurno: nije BAKLAVA nego kolac
___________________________________________________________________ UT TU MIHI , ITA EGO TIBI
broj ispravljanja poruke: 2, zadnji put od strane alaga dana 10-13-2007 u 21:08.
Priprema: Umutite zumanjca, umjesajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte cvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe.
U namascenu tepsiju slozite 4 kore, svaku zacinite rastopljenim maslacem. Na poslednju stavite nadljev. Postupak ponavljajte dok ne utrosite sve jufke i nadljev. Pecite 10 minuta na jacoj i 30 minuta na slabijoj vatri.
Za to vrijeme napravite zaljev (stavite secer u vodu ali tako da bude uronjen 1-2 cm) Pecenu baklavu izrezite na kocke ili rombove, zalite toplim zaljevom i vratite u pecnicu. Tu neka stane do jutra.
___________________________________________________________________ UT TU MIHI , ITA EGO TIBI
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane alaga dana 10-14-2007 u 09:00.
Izvinie rajo za recept bila sam zauzeta pravila sada ovu Stambolsku i Selvidjan
pa nisam imala vremena.Ali ja je ne pravim ko Alaga.Moj recept je,rzo ali da
prste oblizes.
Ovako:
prvo stavis 6 jufki dole,ali svaku podmastis.Ovamo u mutiodvojeno 10 jaja,
mislim posebno u jednom sudu zuto au jednom bjelo,dobro izmiksati sastaviti
zajedno izjednaciti i u to skrenuti 1 kg jezgre oraha samljevene.Ponovo 6 kora odozgo
i onda zaciniti dobro puterom
Zaljev"jedno kgi frtalj secera ukuhati, i zaliti..
Rezati sutra kad sedobo ohladi i upije
Zaboravila sam u zaljev jedan limun iskrizati na kolutove.
Hajde Alaga probaj ovu nes se pokajat
___________________________________________________________________ Zivot nam vraca samo ono sto mi drugima dajemo.....