dolaf
brato
Poruka: 618
Location: preko vode
|
|
TELECI SIS-CEVAB za pet osoba
Sastojci
750 gr teleceg mesa
500 gr. luka crnog
200 gr. masnoce
100 gr. kuhanog paradajza
20 komada cackalica
5 gr. bibera
15 gr. soli
1 dl. bijelog vina
Nacin pripremanja
Telece meso oprati, izrezati na srednje komade ( kao za raznjice). Crni luk ocistiti, oprati i isjeci na komade kao i meso. Ovako isjeceno meso i luk nabosti na cackalice, tako da se nabode komad mesa, komad luka. Ovako pripremljene cackalice sloziti u posudu jednu pored druge, u jednom redu, te dodati masnocu. Paradajz pire, biber, so i vino izmijesati, pa razrijediti potrebnom kolicinom vode i preliti preko slozenog cevaba. Preliv treba da pokrije cevab. Tako spremljeni cevab staviti pod poklopcem na plocu ili u rernu da se dinsta dok meso ne postane mekano. Cevab sluziti zajednicki na ovalu ili odvojeno
___________________________________________________________________ "A onda, kad im to nije uspjelo poèeli su prièati sve glasnije i glasnije da Bosne nema.Pa koga ste onda pokušali osvojiti??"
"Skloni obuæu kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je æilimom zastrta."
'ruka osiljena,drska.Stari most obori-bruka,
najljepsa munara bio,opet bice-nasa odluka.
|
|
07-26-2009 03:38 |
|
dolaf
brato
Poruka: 618
Location: preko vode
|
|
LOZOVA SARMA
Sastojci
Za 4 obroka:
40-60 listova loze iz tursije
40-60 dkg bravljeg, juneceg, a moze
i teleceg ili mijesanog
mesa bez kostiju
5-10 dkg pirinca
bibera
soli
malo ulja
1 - 2 glavice crvenog luka
0.25-1 l. kiselog mlijeka
malo suhog mesa ili suhih
kostiju
Nacin pripremanja
Ova sarma naziva se i japrak s' mesom, kao i sarma od japraka, kako je naziva Karlo Walter. Ustvari, razlika je nesto u materijalu i nesto u tehnologiji spremanja, te i to da se lozova sarma sprema zimi, a jalan-sarma, odnosno japrak u proljece i ljeti.
Meso se samelje, luk ocisti, izreze i premelje sa mesom, riza malo prodinsta, doda na meso, posoli, doda malo ulja, izmijesa, pobiberi i opet izmijesa.
Od ove punjevine formiraju se sarme u obaren lozov list i slazu u lonac. Prethodno se na dno stave suhe kosti ili suhog mesa. Sarma se zalije vodom i stavi kuhati.
Konzerviranje lozova lista: U toku ljeta mladi listovi vinove loze spremaju se u tursiju (kisele) na taj nacin sto se listovi loze malo posole, po 5 do 10 listova slazu jedan na drugi i u smotuljcima stavljaju u teglu. Kada se loza naslaze, zalije se skuhanom i ohladjenom vodom, zaveze i cuva za zimu.
___________________________________________________________________ "A onda, kad im to nije uspjelo poèeli su prièati sve glasnije i glasnije da Bosne nema.Pa koga ste onda pokušali osvojiti??"
"Skloni obuæu kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je æilimom zastrta."
'ruka osiljena,drska.Stari most obori-bruka,
najljepsa munara bio,opet bice-nasa odluka.
|
|
07-26-2009 03:40 |
|
dolaf
brato
Poruka: 618
Location: preko vode
|
|
Malo zaslade na kraju,
SEVDIDZAN BAKLAVA
Sastojci
3 Jufke, odnosno toliko da se moze tepsija prekriti 12 puta
Maslo za zacin
1kg secera (a moze i manje) za zaljev (serbe)
Malo limuna
Tirit (nadjev):
1/4 kg masla (butera, margarina)
1/4 kg brasna
6 jaja
1/4 kg secera
Nacin pripremanja
Rasucu se jufke i puste da se suhnu. U medjuvremenu se spremi tirit. Ulupaju se jaja sa polovinom secera (12.5 dkg.). Posebno se ulupa maslo (ili buter ili margarin). Zatim se sastave maslo i jaja i doda brasno, izmijesamo sve to, dodamo drugu polovicu secera (12.5 dkg), izmijesamo i dobijemo tirit.
Tepsija se pomasti i prekrije 6 puta jufkom, a svaka jufka se zacini (poskropi) maslom. Tirit se izlije i ravnomjerno rasporedi po tepsiji. Potom se tirit prekriva 6 puta jufkom, a svaka se poskropi rastopljenim maslom. Zacini se i gornja jufka, te se baklava pece.
Za to vrijeme se spravi serbe od pola litra vode i kilogram secera uz dodatak limunova soka.
Pecena baklava se izreze na dilume ili kvadratice, zalije ukuhanim secerom (serbetom) i hladi.
___________________________________________________________________ "A onda, kad im to nije uspjelo poèeli su prièati sve glasnije i glasnije da Bosne nema.Pa koga ste onda pokušali osvojiti??"
"Skloni obuæu kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je æilimom zastrta."
'ruka osiljena,drska.Stari most obori-bruka,
najljepsa munara bio,opet bice-nasa odluka.
|
|
07-26-2009 03:44 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
|
|
|
07-26-2009 15:23 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
|
|
|
07-27-2009 00:20 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
|
|
|
07-27-2009 00:27 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
|
|
|
07-27-2009 01:09 |
|
|
|
|
|