metallica
moforaja
Poruka: 8228
Location: CH.WILLA(uglavnom)
|
|
RE: Peksimeti,ustipci,pogace??? |
|
Bas me zanima kako ko i sta pravi od navedenog?Sto se tice mojih peksimeta nista posebno ne ide u njih,a napuhaju se pravo i mehki su.....
Brasno,jedno jaje,prasak za pecivo,2case jogurta i so,dobro rukama ugnjecim,mlakom vodom potkuham i pustim da odstoji 2sata,ehh poslije przenje se zna,zagrijati ulje i razviti tjesto na debljinu koja nama odgovara i sjeci na oblike koje zelimo.
Uz to sira,prsuta nasjeci,kiseli krastavci uffff meza za deset.
izbjegavaj sreco peciva iz ulja ne samo sto Roby rece da su losi za liniju nego inace przeno ulje nije bas zdravo a iz Peciva ulja ne mozes rijesiti ulja ono ostane sta god da uradis jer je tijesto tijesto ko god kaze da im "nesto prouci" pa oni budu suhi iz ulja laze
___________________________________________________________________
|
|
02-02-2010 23:01 |
|
metallica
moforaja
Poruka: 8228
Location: CH.WILLA(uglavnom)
|
|
|
02-02-2010 23:01 |
|
Carmela
vjeciti optimist
Poruka: 7603
Location: ja nisam odavle
|
|
|
02-02-2010 23:05 |
|
R2-D2
BUKACHAAAAA
Poruka: 5594
Location: La La Land
|
|
|
02-02-2010 23:52 |
|
ria
miss foruma 2010
Poruka: 3067
Location: mostar
|
|
|
02-03-2010 01:24 |
|
Stari Grad
moforaja
Poruka: 10597
Location: iza zvijezde
|
|
Jah, toliko o sistemima vrijednostî...
No, pošto neki voðekan, ukljuèujuæi i moju malenkost, stoje pred iminentnom moguænošæu virtualnog degeneka od modera i (moguæe i) samog pokretaèa teme - iz oèiglednih razloga, bilo bi pristojno da se vratimo kuhinjskim zerzevatima,
Ja, inspirisan ovom temom, sam uspio oklagiju i mikser od mlade skrenuti jutros (s mojih leða i drugdje) tamo gdje, makar ja mislim da im je mjesto - dakle u proizvodnju peksimeta.
Uštipci, ma kako dobro napravljeni, su nekako teži za jelo kad onako nakvasaju (za referense pogledati onu sliku od greeen-a).
A èemu i kadaifi, hurmašice i èupavci, kad uz peksimet ide i džem ili èak i med?
Jedino baš sarmu ne bi mogao uz ovo, makar i kupus bio i sa dna dobre kace. (oprostite na mirisima)
___________________________________________________________________ ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!! ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje ...
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Stari Grad dana 02-03-2010 u 10:29.
|
|
02-03-2010 10:01 |
|
funkyg
bazencic
Poruka: 4040
Location: starMo-Vela havle
pokretac teme
|
|
RE: Peksimeti,ustipci,pogace??? |
|
Bas me zanima kako ko i sta pravi od navedenog?Sto se tice mojih peksimeta nista posebno ne ide u njih,a napuhaju se pravo i mehki su.....
Brasno,jedno jaje,prasak za pecivo,2case jogurta i so,dobro rukama ugnjecim,mlakom vodom potkuham i pustim da odstoji 2sata,ehh poslije przenje se zna,zagrijati ulje i razviti tjesto na debljinu koja nama odgovara i sjeci na oblike koje zelimo.
Uz to sira,prsuta nasjeci,kiseli krastavci uffff meza za deset.
izbjegavaj sreco peciva iz ulja ne samo sto Roby rece da su losi za liniju nego inace przeno ulje nije bas zdravo a iz Peciva ulja ne mozes rijesiti ulja ono ostane sta god da uradis jer je tijesto tijesto ko god kaze da im "nesto prouci" pa oni budu suhi iz ulja laze
Pa dobro sreco ne jedem svaki dan to je ono kako kad,ali vrijedi okus.
___________________________________________________________________
|
|
02-03-2010 11:39 |
|
funkyg
bazencic
Poruka: 4040
Location: starMo-Vela havle
pokretac teme
|
|
Jah, toliko o sistemima vrijednostî...
No, pošto neki voðekan, ukljuèujuæi i moju malenkost, stoje pred iminentnom moguænošæu virtualnog degeneka od modera i (moguæe i) samog pokretaèa teme - iz oèiglednih razloga, bilo bi pristojno da se vratimo kuhinjskim zerzevatima,
Ja, inspirisan ovom temom, sam uspio oklagiju i mikser od mlade skrenuti jutros (s mojih leða i drugdje) tamo gdje, makar ja mislim da im je mjesto - dakle u proizvodnju peksimeta.
Uštipci, ma kako dobro napravljeni, su nekako teži za jelo kad onako nakvasaju (za referense pogledati onu sliku od greeen-a).
A èemu i kadaifi, hurmašice i èupavci, kad uz peksimet ide i džem ili èak i med?
Jedino baš sarmu ne bi mogao uz ovo, makar i kupus bio i sa dna dobre kace. (oprostite na mirisima)
Sto se tice ustipaka jesu masniji i zeznutiji,a mislima sam na recepte oko kadaifa i hurmasica,a svakako poslije finog dorucka valja zasladiti ;)
___________________________________________________________________
|
|
02-03-2010 11:41 |
|
Stari Grad
moforaja
Poruka: 10597
Location: iza zvijezde
|
|
RE: Peksimeti,ustipci,pogace??? |
|
Bas me zanima kako ko i sta pravi od navedenog?Sto se tice mojih peksimeta nista posebno ne ide u njih,a napuhaju se pravo i mehki su.....
Brasno,jedno jaje,prasak za pecivo,2case jogurta i so,dobro rukama ugnjecim,mlakom vodom potkuham i pustim da odstoji 2sata,ehh poslije przenje se zna,zagrijati ulje i razviti tjesto na debljinu koja nama odgovara i sjeci na oblike koje zelimo.
Uz to sira,prsuta nasjeci,kiseli krastavci uffff meza za deset.
izbjegavaj sreco peciva iz ulja ne samo sto Roby rece da su losi za liniju nego inace przeno ulje nije bas zdravo a iz Peciva ulja ne mozes rijesiti ulja ono ostane sta god da uradis jer je tijesto tijesto ko god kaze da im "nesto prouci" pa oni budu suhi iz ulja laze
Pa dobro sreco ne jedem svaki dan to je ono kako kad,ali vrijedi okus.
Èitava fora sa uštipcima (bosanskim) jeste upravo prženje u dobro, dobro zagrijanom ulju, baš da se ne bi nasisali ulja.
Druga stvar, oba ova zerzevata su stvar naše balkanske tradicije i nasljeða, nešto karakteristièno za (posebno) Hercegovinu, bez obzira na terminologiju u raznim dijelovima BiH.
Nije ih toliko opasno jesti, pošto je èesto obièaj u našim krajevima da se ove stvari prave samo vikendom (jedan dan - subota ili nedelja), kada se ima vremena i jutro hoæe poèeti malo jaèim doruèkom.
___________________________________________________________________ ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!! ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje ...
|
|
02-03-2010 11:50 |
|
Stari Grad
moforaja
Poruka: 10597
Location: iza zvijezde
|
|
Jah, toliko o sistemima vrijednostî...
No, pošto neki voðekan, ukljuèujuæi i moju malenkost, stoje pred iminentnom moguænošæu virtualnog degeneka od modera i (moguæe i) samog pokretaèa teme - iz oèiglednih razloga, bilo bi pristojno da se vratimo kuhinjskim zerzevatima,
Ja, inspirisan ovom temom, sam uspio oklagiju i mikser od mlade skrenuti jutros (s mojih leða i drugdje) tamo gdje, makar ja mislim da im je mjesto - dakle u proizvodnju peksimeta.
Uštipci, ma kako dobro napravljeni, su nekako teži za jelo kad onako nakvasaju (za referense pogledati onu sliku od greeen-a).
A èemu i kadaifi, hurmašice i èupavci, kad uz peksimet ide i džem ili èak i med?
Jedino baš sarmu ne bi mogao uz ovo, makar i kupus bio i sa dna dobre kace. (oprostite na mirisima)
Sto se tice ustipaka jesu masniji i zeznutiji,a mislima sam na recepte oko kadaifa i hurmasica,a svakako poslije finog dorucka valja zasladiti ;)
Meni baš najljepše zasladiti baš ako su peksimeti ili uštipci, samo priheftaš džem ovaj ili onaj.
Da mi neko poslije takvog doruèka prikaže i na slici kadaif ili hurmašicu, slab bi mi æeif bio od doruèka.
Mada razumijem da je sve u suštini stvar ukusa, a ukusi su razlièiti.
Mašala i u tebe apetita
Drugim prilikama, kadaif može, jednom u po godine.
___________________________________________________________________ ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!! ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje ...
|
|
02-03-2010 11:55 |
|
funkyg
bazencic
Poruka: 4040
Location: starMo-Vela havle
pokretac teme
|
|
Jah, toliko o sistemima vrijednostî...
No, pošto neki voðekan, ukljuèujuæi i moju malenkost, stoje pred iminentnom moguænošæu virtualnog degeneka od modera i (moguæe i) samog pokretaèa teme - iz oèiglednih razloga, bilo bi pristojno da se vratimo kuhinjskim zerzevatima,
Ja, inspirisan ovom temom, sam uspio oklagiju i mikser od mlade skrenuti jutros (s mojih leða i drugdje) tamo gdje, makar ja mislim da im je mjesto - dakle u proizvodnju peksimeta.
Uštipci, ma kako dobro napravljeni, su nekako teži za jelo kad onako nakvasaju (za referense pogledati onu sliku od greeen-a).
A èemu i kadaifi, hurmašice i èupavci, kad uz peksimet ide i džem ili èak i med?
Jedino baš sarmu ne bi mogao uz ovo, makar i kupus bio i sa dna dobre kace. (oprostite na mirisima)
Sto se tice ustipaka jesu masniji i zeznutiji,a mislima sam na recepte oko kadaifa i hurmasica,a svakako poslije finog dorucka valja zasladiti ;)
Meni baš najljepše zasladiti baš ako su peksimeti ili uštipci, samo priheftaš džem ovaj ili onaj.
Da mi neko poslije takvog doruèka prikaže i na slici kadaif ili hurmašicu, slab bi mi æeif bio od doruèka.
Mada razumijem da je sve u suštini stvar ukusa, a ukusi su razlièiti.
Mašala i u tebe apetita
Drugim prilikama, kadaif može, jednom u po godine.
Posto se cistio forum u veliko pozaboravljale su se stare teme,a stara neki dan po belaju napravi peksimete,pa kontam da vam malo mast vadim
Samo neka je domace majke mi sve bih dala za ovo nase,a ono kupovno izlapi ko keks.
___________________________________________________________________
|
|
02-03-2010 13:27 |
|
|
|
|
|