djemila
Naj-Moder 2008
Poruka: 11491
Location: Mostar
|
|
|
03-02-2011 19:43 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
|
03-02-2011 20:40 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
|
03-02-2011 20:44 |
|
dida62
SexNepoznat
Poruka: 1517
|
|
|
03-03-2011 14:49 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
jesam mnoge od ovih,ne sve
i sijaset drugih,samo da je vremena pa da prostrem ovde
Nedavno sam bio kod kolege koji momentalno prelazi knjigu o hljebu,naime covjek pece svako drugu vece za sebe i prijatelje drugu vrstu hljeba.Koliko sam zapamtio ima ih preko 300 u knjizi,nije jos ni do pola dosao,a radi to oko 6 mjeseci i kaze da sad zna toliko toga,koji hljeb za koju prilikui da ga prepozna po ukusu,nesto kao vino.Nas covjek bi rekao,a budale...sve je fakat nauka,onoliko koliko ti to zelis i zabava isto tako samo treba znati
___________________________________________________________________ volim te svojse-volim te svekoliko...djenabetu moj
"Za mudru osobu cijeli je svijet uèitelj, a za budalu je cijeli univerzum pun neprijatelja." Charaka
|
|
03-03-2011 15:12 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
TORTA SA SIROM
Naèin pripreme
U brašno staviti šeæer, žumanjak, so, naribanu koricu od limuna, maslac isjeèen na listiæe pa zakuhati tijesto.
Ako je èvrsto i rasipa se, dodajte 1 kašiku kajmaka.
Kad ste uradili tijesto stavite ga u frižider da odstoji jedno dva sata. Nakon toga tijesto razvijete u dvije kore velièine kalupa za tortu 26cm
Pecite na pek papiru oko desetak minuta na 200C stepeni.
Jednu koru dok je još topla isjecite na 12 ili 16 komada.
Fil: Umutiti šecær sa žumancima, dodati malo mlijeka.
Ostalo mlijeko staviti da prokuha pa dodati umuæene žumanjke, otopljeni želatin i kad sve prokuha ostaviti da se potpuno ohladi.
Umutiti vrhnje.
Posebno umutiti sir sa izrendanom koricom od limuna.
Ovo sastaviti, malo mutiti, dodati ohlaðenu mlijeènu kremu pa to sve umutiti da se dobije fina krema za tortu.
U kalup staviti jednu koru, po želji riježnjeve narandže podijeliti po dužini pa sa unutrašnje strane kalupa poredati ih.
Preko toga sasuti kremu, izravnati je i staviti u frižider da se malo ohladi.
Preko kreme poredati isjeèene komade, posuti šeæerom u prahu i ukrasiti tortu.
Tortu je najbolje upotrijebiti drugi dan kada se krema potpuno stisne.
Sastojci
Biskvit
200 gr oštrog brašna
120 gr maslaca
70 gr šeæera
jedan žumanjak
malo soli
-naribana kora od jednog limuna
Krema
osam listiæa želatina
1000 ml mlijeka
1000 ml slatkog vrhnja
200 gr šeæera
èetiri žumanjka
500 gr svježeg sira
malo naribane kore od limuna
Klikni da pogledas u stvarnoj velicini
___________________________________________________________________ volim te svojse-volim te svekoliko...djenabetu moj
"Za mudru osobu cijeli je svijet uèitelj, a za budalu je cijeli univerzum pun neprijatelja." Charaka
|
|
03-04-2011 17:47 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
|
03-04-2011 17:48 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
|
03-04-2011 17:50 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
|
03-04-2011 19:01 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
|
03-04-2011 20:06 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
|
03-04-2011 21:47 |
|
luka ters
SexNepoznat
Poruka: 5212
Location: on the face of the place
|
|
Banane, jagode... što da ne.
A volim ti ja naranèu i to baš u èokoladi, al mi ovdje višnje bolje pašu.
Imam i jedan recept za èokoladnu tortu sa naranèom, meni je mrak, a i nije previše zanovjetli. Al, nemam fotke, a ti to tako fino prikažeš.
Zato, Seve, samo naprijed
___________________________________________________________________ "... Zbog èega primatima nikada ne iskljuèuju elektriku, oni u principu i onako rijetko èitaju
a i to što èitaju - krive stvari èitaju, pa zašto im onda ne iskljuèuju elektriku..."
|
|
03-05-2011 16:13 |
|
|
Banane, jagode... što da ne.
A volim ti ja naranèu i to baš u èokoladi, al mi ovdje višnje bolje pašu.
Imam i jedan recept za èokoladnu tortu sa naranèom, meni je mrak, a i nije previše zanovjetli. Al, nemam fotke, a ti to tako fino prikažeš.
Zato, Seve, samo naprijed nauèi ga kako se prave pravi naši kolaèi, a ne ovi Engleski, Ta torta od èokolade je najbolja samo bez naranèe.
|
|
03-05-2011 17:54 |
|
luka ters
SexNepoznat
Poruka: 5212
Location: on the face of the place
|
|
E pa sad... možda ti se ne svidi, ali evo:
CRNA TORTA SA NARANÈOM
8 jaja
25 dag šeæera u prahu
25 dag mljevenih oraha
1 èokolada
1 velika naranèa
1- Naranèa: naribati koricu, pa zatim iscijediti sok i ostaviti sa strane.
2- Èokoladu otopiti na pari.
3- Razdvojiti bjelanca i žumanca. Bjelanca umutiti u èvrst snijeg.
Mikserom dobro umutiti žumanca i šeæer. Ovoj smjesi dodavati otopljenu èokoladu, ali sada mutiti kašikom! Dodati orahe i naribanu koricu od naranèe. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanaca.
Obložiti kalup papirom za peèenje i dobro namazati maslacem. U tako pripremljenu posudu , izliti smjesu i peæi u peænici prethodno zagrijanoj na 150 stepeni oko 1h (možda još 15 min, zavisno od rerne). Prvih 45 minuta nipošto ne otvarati pekaru!
Izvaditi tortu da se ohladi, te zatim zaliti sa sokom od ranije iscjeðene naranèe (ma, mogu i 2 naranèe). Na kraju preliti èokoladnom glazurom (ono standardno... 3-4 kašike mlijeka, malo šeæera, èokolada... otopiti na laganoj temp. stalno miješajuæi, ... na kraju dodati 10g maslaca... dobro izmješati , te toplo preliti preko torte)
Eto ... ja ovako, a vi probajte bez te, toliko omrznute naranèe, al zalijte je ipak neèim
___________________________________________________________________ "... Zbog èega primatima nikada ne iskljuèuju elektriku, oni u principu i onako rijetko èitaju
a i to što èitaju - krive stvari èitaju, pa zašto im onda ne iskljuèuju elektriku..."
|
|
03-05-2011 21:41 |
|
Sevels
moderator tra-la-la
Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London
pokretac teme
|
|
|
03-05-2011 21:45 |
|
|
|
|
|